Składniki:
- 1 kg rabarbaru,
- 500 g truskawek (opcjonalnie),
- 40-50 dag cukru.
Przygotowanie:
Spis treści:
Przepis na dżem z rabarbaru
Konfitura z rabarbaru idealnie pasuje nie tylko do dań na słono, ale także na słodko. Możesz podać ją z grillowanym mięsem albo nadziać pierogi. Rabarbar ma nie tylko ciekawy, letni smak, ale także mnóstwo wartości odżywczych. Zobacz, jak przygotować dżem z rabarbaru.
Sposób przygotowania:
- Rabarbar umyj, nie obieraj, by zachować kolor. Jeśli używasz truskawek, je także umyj i usuń szypułki.
- Pokrój owoce na kawałki, wrzuć do garnka z grubym dnem i zasyp cukrem.
- Odstaw na godzinę lub dwie, aż puści sok.
- Po tym czasie duś pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez ok. 10 min.
- Przełóż do czystych słoików, zakręć i zapasteryzuj.
fot. Dżem z rabarbaru/Adobe Stock, Piotr Krzeslak
Co dodać do dżemu z rabarbaru?
Jeśli chcesz wzbogacić smak swojego dżemu czy konfitury z rabarbaru, możesz dodać do niej nie tylko truskawki, ale także skórkę i sok z cytryny czy pomarańczy. Możesz także wykorzystać przyprawy, takie jak cynamon, a nawet... odrobina chilli.
Konfitura z rabarbaru świetnie smakuje także z dodatkiem miodu oraz suszonych owoców.
Konfitura z rabarbaru: do czego?
Konfiturę z rabarbaru możesz wykorzystać do kanapek i przygotować pyszne słodkie śniadanie. Świetnie smakuje z sosem albo kremem czekoladowym. Dodatkowo słodko-kwaśny dżem rabarbarowy pasuje do gofrów i naleśników. Możesz też nadziać nimi rogaliki z ciasta francuskiego oraz udekorować ciasta na zimno.
Rabarbar świetnie sprawdzi się także jako subtelny dodatek do mięs. Kremowy, aksamitny dżem wykorzystaj do udekorowania talerza albo podaj w osobnym naczyniu jako sos do mięs.
fot. Konfitura z rabarbaru/Adobe Stock, Piotr Krzeslak
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 17.06.2014.
Czytaj także:
Rabarbar to owoc czy warzywo?
4 pomysły na ciasto z rabarbarem
Aromatyczne wino z rabarbaru