Przepis na idealny dżem z rabarbaru: słodko-kwaśny dodatek do tostów, ciast i deserów. Wykorzystaj dobrze sezon na rabarbar

Domowy dżem z rabarbaru (lub konfiturę) przygotujesz dosłownie w kilka chwil. Lekko kwaskowaty smak idealnie pasuje do słodkich naleśników, gofrów czy jako dodatek do ciast na zimno. Sezon na rabarbar trwa w najlepsze, dlatego już teraz wykorzystaj go do przygotowania pysznej konfitury. Możesz do przepisu dodać także truskawki.
Weronika Kwaśniak / 15.05.2023 17:05
DRUKUJ PRZEPIS
Przepis na idealny dżem z rabarbaru: słodko-kwaśny dodatek do tostów, ciast i deserów. Wykorzystaj dobrze sezon na rabarbar fot. Adobe Stock, ricka_kinamoto
Czas wykonania: 45 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 kg rabarbaru,
  • 500 g truskawek (opcjonalnie),
  • 40-50 dag cukru.
Przygotowanie:

Spis treści:

  1. Przepis na dżem z rabarbaru
  2. Co dodać do dżemu z rabarbaru?
  3. Konfitura z rabarbaru: do czego?

Przepis na dżem z rabarbaru

Konfitura z rabarbaru idealnie pasuje nie tylko do dań na słono, ale także na słodko. Możesz podać ją z grillowanym mięsem albo nadziać pierogi. Rabarbar ma nie tylko ciekawy, letni smak, ale także mnóstwo wartości odżywczych. Zobacz, jak przygotować dżem z rabarbaru.

Sposób przygotowania:

  1. Rabarbar umyj, nie obieraj, by zachować kolor. Jeśli używasz truskawek, je także umyj i usuń szypułki.
  2. Pokrój owoce na kawałki, wrzuć do garnka z grubym dnem i zasyp cukrem.
  3. Odstaw na godzinę lub dwie, aż puści sok.
  4. Po tym czasie duś pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez ok. 10 min.
  5. Przełóż do czystych słoików, zakręć i zapasteryzuj.

dżem z rabarbaru przepis

fot. Dżem z rabarbaru/Adobe Stock, Piotr Krzeslak

Co dodać do dżemu z rabarbaru?

Jeśli chcesz wzbogacić smak swojego dżemu czy konfitury z rabarbaru, możesz dodać do niej nie tylko truskawki, ale także skórkę i sok z cytryny czy pomarańczy. Możesz także wykorzystać przyprawy, takie jak cynamon, a nawet... odrobina chilli.

Konfitura z rabarbaru świetnie smakuje także z dodatkiem miodu oraz suszonych owoców. 

Konfitura z rabarbaru: do czego?

Konfiturę z rabarbaru możesz wykorzystać do kanapek i przygotować pyszne słodkie śniadanie. Świetnie smakuje z sosem albo kremem czekoladowymDodatkowo słodko-kwaśny dżem rabarbarowy pasuje do gofrów i naleśników. Możesz też nadziać nimi rogaliki z ciasta francuskiego oraz udekorować ciasta na zimno.

Rabarbar świetnie sprawdzi się także jako subtelny dodatek do mięs. Kremowy, aksamitny dżem wykorzystaj do udekorowania talerza albo podaj w osobnym naczyniu jako sos do mięs.

konfitura z rabarbaru

fot. Konfitura z rabarbaru/Adobe Stock, Piotr Krzeslak

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 17.06.2014.

Czytaj także:
Rabarbar to owoc czy warzywo?
4 pomysły na ciasto z rabarbarem
Aromatyczne wino z rabarbaru

DRUKUJ PRZEPIS