Zrób doskonały dżem z pomarańczy! Przepis krok po kroku!

Mamy dla Ciebie 2 przepisy na dżem z pomarańczy. Najlepiej wypróbuj oba i wybierz swój ulubiony!
Robert Grotkowski / miesiąc temu
Zrób doskonały dżem z pomarańczy! Przepis krok po kroku! fot. Adobe Stock

Pokażemy ci dwa sposoby na dżem pomarańczowy – błyskawiczny z miąższem z owoców i cukrem żelującym, i bardziej czasochłonny, przygotowywany na bazie soku z pomarańczy, ze zwykłym cukrem.

Jak przygotować pomarańcze do przetworów?

Na początek warto zaznaczyć, że pomarańcze zwykle są konserwowane chemicznie (wyjątek: pomarańcze ekologiczne, ale są one drogie i dość trudno dostępne). Dlatego, niezależnie od sposobu dalszego przygotowania, ważne jest dokładne wyszorowanie i umycie owoców.

  1. Najpierw sparz pomarańcze, by zmyć z nich warstwę wosku, którym zwykle opryskuje się owoce przed transportem.
  2. Potem dokładnie wyszoruj je czystą szczotką pod gorącą bieżącą wodą, a następnie osusz papierowym ręcznikiem lub ściereczką.
  3. Po takich zabiegach możemy już przystąpić do robienia dżemu.

Błyskawiczny dżem pomarańczowy

Składniki:

  • 1,5 kg pomarańczy
  • 50 dag cukru żelującego 2:1
  • kieliszek likieru pomarańczowego

Przygotowanie:

  1. Z dwóch pomarańczy zetnij nożykiem szczelinowym skórkę (tylko pomarańczową część, biała błonka jest gorzka).

  2. Skórkę pokrój w cienkie paseczki.

  3. Resztę pomarańczy obierz, wycinając całą białą błonkę (albedo).

  4. Ostrym nożem wytnij spomiędzy błonek fileciki miąższu.

  5. Cukier wymieszaj z pomarańczami i likierem. Zmiksuj ręcznym blenderem na mus. Dodaj skórki, odstaw na 3 godziny, aby składniki się „przegryzły”.

  6. Masę zagotuj, gotuj ok. 10 minut mieszając na mocnym ogniu.

  7. Zrób „próbę talerzykową”: na schłodzony w zamrażalniku talerzyk wylej kroplę dżemu. Jeśli zgęstnieje, dżem jest gotowy. Jeśli spłynie, gotuj jeszcze dżem kilka minut.

  8. Gorący dżem nałóż do wyparzonych słoików, zakręć i odstaw do góry dnem.

  9. Ostudź, trzymaj w ciemnym miejscu.

Do dżemu przed gotowaniem można dodać kawałek startego imbiru lub szczyptę przyprawy do piernika.

Klarowny dżem z pomarańczy

Składniki:

  • 2 kg pomarańczy
  • 40 dag cukru
  • 850 ml wody
  • sok z 2 cytryn

Przygotowanie:

  1. Pomarańcze sparz, wyszoruj. 4 pomarańcze obierz nożykiem szczelinowym, skórkę drobno pokrój.

  2. Resztę pomarańczy obierz wycinając białe błonki.

  3. Z pomarańczy i cytryn wyciśnij sok, wlej do garnka.

  4. Wsyp pokrojoną skórkę pomarańczową.

  5. Miąższ z wyciśniętych pomarańczy razem z pestkami włóż do torebki z podwójnie złożonej gazy.

  6. Torebkę zwiąż nitką, włóż do garnka z sokiem.

  7. Wlej wodę, gotuj na małym ogniu ok. 80 minut.

  8. Torebkę z miąższem wyjmij z garnka, ostudź i mocno odciśnij.

  9. Do soku wsyp cukier, gotuj na małym gazie często mieszając ok. 80 minut.

  10. Zrób próbę gęstości na talerzyku (patrz poprzedni przepis). Jeśli dżem będzie za rzadki, gotuj, aż uzyska odpowiednią konsystencję.

  11. Gorącym dżemem napełnij wyparzone słoiki, zakręć i odwróć do góry dnem. Trzymaj tak, aż słoiki całkowicie ostygną.

Taki dżem przypomina konsystencją konfiturę. Dzięki temu, że nie ma w nim miąższu, jest przezroczysty i pięknie prezentują się w nim kawałki skórki pomarańczowej.

Czytaj też:
Zobacz, jak zrobić doskonałą konfiturę z pomarańczy i mango! Pyszny dżem egzotyczny! Zobacz nasz prosty przepis!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)