Dżem z pomarańczy możesz zrobić na 2 sposoby – błyskawiczny z miąższem z owoców i cukrem żelującym, i bardziej czasochłonny, przygotowywany na bazie soku z pomarańczy, ze zwykłym cukrem. Zanim zaczniesz robić dżem pomarańczowy, zobacz jak przygotować cytrusy do dalszej obróbki.
Spis treści:
- Jak przygotować owoce na dżem z pomarańczy?
- Błyskawiczny dżem z pomarańczy
- Dżem pomarańczowy bez cukru żelującego
Jak przygotować owoce na dżem z pomarańczy?
Na początek warto zaznaczyć, że pomarańcze zwykle są konserwowane chemicznie (wyjątek: pomarańcze ekologiczne, ale są one drogie i raczej trudno dostępne). Dlatego, niezależnie od sposobu dalszego przygotowania, ważne jest dokładne umycie, a wręcz wyszorowanie owoców.
- Najpierw sparz pomarańcze, by zmyć z nich warstwę wosku, którym zwykle opryskuje się owoce przed transportem.
- Potem dokładnie wyszoruj je czystą szczotką pod gorącą bieżącą wodą, a następnie osusz papierowym ręcznikiem lub ściereczką.
- Po takich zabiegach możesz już przystąpić do robienia dżemu pomarańczowego.
Błyskawiczny dżem z pomarańczy
Składniki:
- 1,5 kg pomarańczy,
- 50 dag cukru żelującego 2:1,
- kieliszek likieru pomarańczowego.
Sposób przygotowania:
- Z dwóch pomarańczy zetnij nożykiem szczelinowym skórkę (tylko pomarańczową część, biała błonka jest gorzka).
- Skórkę pokrój w cienkie paseczki.
- Obierz pomarańcze, wycinając całą białą błonkę (albedo) - odrzuć ją.
- Ostrym nożem wytnij spomiędzy błonek fileciki miąższu.
- Cukier wymieszaj z pomarańczami i likierem. Zmiksuj ręcznym blenderem na mus. Dodaj skórki, odstaw na 3 godziny, aby składniki się „przegryzły”.
- Masę zagotuj, gotuj ok. 10 minut mieszając, na mocnym ogniu.
- Zrób „próbę talerzykową”: na schłodzony w zamrażalniku talerzyk wylej kroplę dżemu. Jeśli zgęstnieje, dżem jest gotowy. Jeśli spłynie, gotuj jeszcze dżem kilka minut.
- Gorący dżem pomarańczowy nałóż do wyparzonych słoików, zakręć i odstaw do góry dnem.
- Ostudź, trzymaj w ciemnym miejscu.
fot. Adobe Stock
Do dżemu przed gotowaniem możesz dodać kawałek startego imbiru lub szczyptę przyprawy do piernika.
Dżem pomarańczowy bez cukru żelującego
Składniki:
- 2 kg pomarańczy,
- 40 dag cukru,
- 850 ml wody,
- sok z 2 cytryn.
Sposób przygotowania:
- Pomarańcze sparz, wyszoruj. 4 pomarańcze obierz nożykiem szczelinowym, skórkę drobno pokrój.
- Resztę pomarańczy obierz wycinając białe błonki.
- Z pomarańczy i cytryn wyciśnij sok, wlej do garnka.
- Wsyp pokrojoną skórkę pomarańczową.
- Miąższ z wyciśniętych pomarańczy razem z pestkami włóż do torebki z podwójnie złożonej gazy.
- Torebkę zwiąż nitką, włóż do garnka z sokiem.
- Wlej wodę, gotuj na małym ogniu ok. 80 minut.
- Torebkę z miąższem wyjmij z garnka, ostudź i mocno odciśnij.
- Do soku wsyp cukier, gotuj na małym gazie, często mieszając, ok. 80 minut.
- Zrób próbę gęstości na talerzyku (patrz poprzedni przepis). Jeśli dżem będzie za rzadki, gotuj, aż uzyska odpowiednią konsystencję.
- Gorącym dżemem napełnij wyparzone słoiki, zakręć i odwróć do góry dnem. Trzymaj tak, aż słoiki całkowicie ostygną.
fot. Adobe Stock
Taki dżem przypomina konsystencją konfiturę. Dzięki temu, że nie ma w nim miąższu, jest przezroczysty i pięknie prezentują się w nim kawałki skórki pomarańczowej.
Artykuł został pierwotnie opublikowany 11.10.2018.
Zobacz inne przepisy na dżem:

Przetwory z jabłek: przepisy na dżem z jabłek, mus, sok z jabłek na zimę

Dżem z cukinii: przepis na dżem z cukinii z galaretką, z cytryną i z jabłkami

Dżem z dyni - prosty i sprawdzony przepis na dżem dyniowy

Dżem z aronii - przepisy na pyszne domowe przetwory aroniowe
