Jak zrobić dżem z pomarańczy? 5 sprawdzonych przepisów na dżem pomarańczowy

Dżem z pomarańczy - jak zrobić? fot. Adobe Stock, Igor Dudchak
Dżem z pomarańczy możesz zrobić na kilka sposobów np. z miąższem z owoców i cukrem żelującym, na bazie soku z pomarańczy ze zwykłym cukrem, z pigwą, dynią lub imbirem. Owoce na dżem pomarańczowy należy dokładnie wyszorować szczotką pod gorącą wodą, a następnie wyciąć białe błonki.
Robert Grotkowski / 27.12.2023 09:57
Dżem z pomarańczy - jak zrobić? fot. Adobe Stock, Igor Dudchak

Dżem z pomarańczy wspaniale smakuje z gorącą chałką, tostami lub maślaną bułeczką. Można też zrobić z nim drożdżówki, dodać do jogurtu naturalnego, ciasta lub naleśników. Smakołyk domowej roboty jest tańszy od produktów dostępnych w sklepach i znacznie zdrowszy.

Przewiń w dół i odkryj proste i pyszne przepisy na dżem pomarańczowy m.in. z pigwą, imbirem i dynią.

Spis treści:

  1. Jak przygotować owoce na dżem z pomarańczy?
  2. Błyskawiczny dżem z pomarańczy z cukrem i skórką 
  3. Dżem pomarańczowy bez cukru 
  4. Dżem z pomarańczy i dyni
  5. Dżem z pomarańczy z imbirem
  6. Dżem z pomarańczy i pigwy

Jak przygotować owoce na dżem z pomarańczy?

Pomarańcze zwykle są konserwowane chemicznie (wyjątkiem są pomarańcze ekologiczne, ale są one drogie i raczej trudno dostępne), dlatego niezależnie od sposobu dalszego przygotowania, ważne jest dokładne umycie, a wręcz wyszorowanie owoców.

  • Najpierw sparz pomarańcze, by zmyć z nich warstwę wosku, którym zwykle opryskuje się owoce przed transportem.
  • Potem dokładnie wyszoruj je czystą szczotką pod gorącą bieżącą wodą, a następnie osusz papierowym ręcznikiem lub ściereczką.
  • Po takich zabiegach możesz już przystąpić do robienia dżemu pomarańczowego.

Błyskawiczny dżem z pomarańczy z cukrem i skórką 

Do dżemu przed gotowaniem możesz dodać szczyptę przyprawy do piernika, aby podkręcić smak. 

Składniki:

  • 1,5 kg pomarańczy,
  • 500 g cukru żelującego 2:1,
  • kieliszek likieru pomarańczowego.

Sposób przygotowania:

  1. Z dwóch pomarańczy zetnij nożykiem szczelinowym skórkę (tylko pomarańczową część, biała błonka jest gorzka).
  2. Skórkę pokrój w cienkie paseczki.
  3. Obierz pomarańcze, wycinając całą białą błonkę (albedo) - odrzuć ją.
  4. Ostrym nożem wytnij spomiędzy błonek fileciki miąższu.
  5. Cukier wymieszaj z pomarańczami i likierem. Zmiksuj ręcznym blenderem na mus. Dodaj skórki, odstaw na 3 godziny, aby składniki się „przegryzły”.
  6. Masę zagotuj, gotuj ok. 10 minut mieszając, na mocnym ogniu.
  7. Zrób „próbę talerzykową”: na schłodzony w zamrażalniku talerzyk wylej kroplę dżemu. Jeśli zgęstnieje, dżem jest gotowy. Jeśli spłynie, gotuj jeszcze dżem kilka minut.
  8. Gorący dżem pomarańczowy nałóż do wyparzonych słoików, zakręć i odstaw do góry dnem.
  9. Ostudź, trzymaj w ciemnym miejscu.

Konfitura a dżem - czym się od siebie różnią?

Dżem z pomarańczy: błyskawiczny, z imbirem, z pigwą, z dynią

fot. Błyskawiczny dżem z pomarańczy z cukrem/Adobe Stock, Lazy_Bear

Dżem pomarańczowy bez cukru 

Dżem przypomina konsystencją konfiturę. Nie ma w nim miąższu, jest przezroczysty i pięknie prezentują się w nim kawałki skórki pomarańczowej.

Składniki:

  • 2 kg pomarańczy,
  • 400 g cukru,
  • 850 ml wody,
  • sok z 2 cytryn.

Sposób przygotowania:

  1. Pomarańcze sparz, wyszoruj. 4 pomarańcze obierz nożykiem szczelinowym, skórkę drobno pokrój.
  2. Resztę pomarańczy obierz wycinając białe błonki.
  3. Z pomarańczy i cytryn wyciśnij sok, wlej do garnka.
  4. Wsyp pokrojoną skórkę pomarańczową.
  5. Miąższ z wyciśniętych pomarańczy razem z pestkami włóż do torebki z podwójnie złożonej gazy.
  6. Torebkę zwiąż nitką, włóż do garnka z sokiem.
  7. Wlej wodę, gotuj na małym ogniu ok. 80 minut.
  8. Torebkę z miąższem wyjmij z garnka, ostudź i mocno odciśnij.
  9. Do soku wsyp cukier, gotuj na małym gazie, często mieszając, ok. 80 minut.
  10. Zrób próbę gęstości na talerzyku (patrz poprzedni przepis). Jeśli dżem będzie za rzadki, gotuj, aż uzyska odpowiednią konsystencję.
  11. Gorącym dżemem napełnij wyparzone słoiki, zakręć i odwróć do góry dnem. Trzymaj tak, aż słoiki całkowicie ostygną.

Dżem z pomarańczy i dyni

Dżem z pomarańczy i dyni jest lekki i bardzo aromatyczny. Jeśli jesteś na diecie, dodaj mniej cukru. 

Składniki:

  • 4 pomarańcze bezpestkowe,
  • 600 g miąższu z dyni,
  • 400 g cukru,
  • cytryna.

Sposób przygotowania:

  1. Trzy pomarańcze wyfiletuj, zbierając cały sok.
  2. Sparz jedną pomarańczę i cytrynę. Odetnij końcówki, pokrój w półksiężyce i usuń błonki.
  3. Zmiksuj wszystko w malakserze tak, aby pozostały małe kawałki skórek.
  4. Przełóż miąższ dyni do rondla i gotuj na średnim ogniu ok. 10 min.
  5. Dodaj zebrany sok i zmiksowane owoce i smaż na średnim ogniu ok. 30-35 minut.
  6. Gdy zacznie tężeć wsyp cukier i mieszaj do rozpuszczenia. Pozostaw na małym ogniu ok. 2 minuty.
  7. Gorący dżem przełóż do wyparzonych słoiczków, zakręć i pozostaw do ostygnięcia.

Dżem z pomarańczy z imbirem

Pomarańcze wspaniale komponują się z imbirem. Wystarczą 3 składniki, aby zrobić pyszny dżem. 

Składniki:

  • 2 kg pomarańczy bezpestkowych,
  • 500 g cukru trzcinowego,
  • 100 g imbiru.

Sposób przygotowania: 

  1. Wyszoruj pomarańcze i sparz.
  2. Zetrzyj skórkę z 2 owoców.
  3. Obierz wszystkie pomarańcze, pokrój, usuń błonki i zmiksuj razem ze skórką.
  4. W rondlu duś owoce przez ok. 30 minut.
  5. Następnie dodaj cukier i starty imbir. Wymieszaj i pozostaw na małym ogniu na ok. 15-20 minut.
  6. Dżem przełóż do wyparzonych słoiczków.

Domowy dżem z pomarańczy - łatwe i szybkie przepisyfot. Dżem z pomarańczy z imbirem/Adobe Stock, KEA

Dżem z pomarańczy i pigwy

Bardzo dobry dżem zrobisz również z pomarańczy i pigwy. Jest słodki i orzeźwiający. 

Składniki:

  • 1 kg pigwy,
  • 1 cytryna,
  • 4 duże pomarańcze,
  • 200 g cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz pigwę, pokrój w kostkę i duś na patelni przez ok. 30 minut do miękkości.
  2. Sparz pomarańcze, obierz i pokrój.
  3. Zmiksuj pomarańcze z ostudzoną pigwą i sokiem z cytryny.
  4. Całość duś na małym ogniu przez ok. 20 minut.
  5. Dodaj cukier, mieszaj do rozpuszczenia i pozostaw jeszcze na małym ogniu na 5 minut.
  6. Gorący dżem przełóż do słoiczków.

Artykuł został pierwotnie opublikowany 11.10.2018.

Czytaj także:
Co zrobić z pomarańczy? 39 przepisów na deser z pomarańczy i nie tylko
Nalewka z pomarańczy na święta i nie tylko.Oto 3 przepisy na nalewkę pomarańczową na wódce, spirytusie i z dodatkiem kawy

Redakcja poleca

REKLAMA