Dżem z pomarańczy wspaniale smakuje z gorącą chałką, tostami lub maślaną bułeczką. Można też zrobić z nim drożdżówki, dodać do jogurtu naturalnego, ciasta lub naleśników. Smakołyk domowej roboty jest tańszy od produktów dostępnych w sklepach i znacznie zdrowszy.
Przewiń w dół i odkryj proste i pyszne przepisy na dżem pomarańczowy m.in. z pigwą, imbirem i dynią.
Spis treści:
- Jak przygotować owoce na dżem z pomarańczy?
- Błyskawiczny dżem z pomarańczy z cukrem i skórką
- Dżem pomarańczowy bez cukru
- Dżem z pomarańczy i dyni
- Dżem z pomarańczy z imbirem
- Dżem z pomarańczy i pigwy
Jak przygotować owoce na dżem z pomarańczy?
Pomarańcze zwykle są konserwowane chemicznie (wyjątkiem są pomarańcze ekologiczne, ale są one drogie i raczej trudno dostępne), dlatego niezależnie od sposobu dalszego przygotowania, ważne jest dokładne umycie, a wręcz wyszorowanie owoców.
- Najpierw sparz pomarańcze, by zmyć z nich warstwę wosku, którym zwykle opryskuje się owoce przed transportem.
- Potem dokładnie wyszoruj je czystą szczotką pod gorącą bieżącą wodą, a następnie osusz papierowym ręcznikiem lub ściereczką.
- Po takich zabiegach możesz już przystąpić do robienia dżemu pomarańczowego.
Błyskawiczny dżem z pomarańczy z cukrem i skórką
Do dżemu przed gotowaniem możesz dodać szczyptę przyprawy do piernika, aby podkręcić smak.
Składniki:
- 1,5 kg pomarańczy,
- 500 g cukru żelującego 2:1,
- kieliszek likieru pomarańczowego.
Sposób przygotowania:
- Z dwóch pomarańczy zetnij nożykiem szczelinowym skórkę (tylko pomarańczową część, biała błonka jest gorzka).
- Skórkę pokrój w cienkie paseczki.
- Obierz pomarańcze, wycinając całą białą błonkę (albedo) - odrzuć ją.
- Ostrym nożem wytnij spomiędzy błonek fileciki miąższu.
- Cukier wymieszaj z pomarańczami i likierem. Zmiksuj ręcznym blenderem na mus. Dodaj skórki, odstaw na 3 godziny, aby składniki się „przegryzły”.
- Masę zagotuj, gotuj ok. 10 minut mieszając, na mocnym ogniu.
- Zrób „próbę talerzykową”: na schłodzony w zamrażalniku talerzyk wylej kroplę dżemu. Jeśli zgęstnieje, dżem jest gotowy. Jeśli spłynie, gotuj jeszcze dżem kilka minut.
- Gorący dżem pomarańczowy nałóż do wyparzonych słoików, zakręć i odstaw do góry dnem.
- Ostudź, trzymaj w ciemnym miejscu.
Konfitura a dżem - czym się od siebie różnią?
fot. Błyskawiczny dżem z pomarańczy z cukrem/Adobe Stock, Lazy_Bear
Dżem pomarańczowy bez cukru
Dżem przypomina konsystencją konfiturę. Nie ma w nim miąższu, jest przezroczysty i pięknie prezentują się w nim kawałki skórki pomarańczowej.
Składniki:
- 2 kg pomarańczy,
- 400 g cukru,
- 850 ml wody,
- sok z 2 cytryn.
Sposób przygotowania:
- Pomarańcze sparz, wyszoruj. 4 pomarańcze obierz nożykiem szczelinowym, skórkę drobno pokrój.
- Resztę pomarańczy obierz wycinając białe błonki.
- Z pomarańczy i cytryn wyciśnij sok, wlej do garnka.
- Wsyp pokrojoną skórkę pomarańczową.
- Miąższ z wyciśniętych pomarańczy razem z pestkami włóż do torebki z podwójnie złożonej gazy.
- Torebkę zwiąż nitką, włóż do garnka z sokiem.
- Wlej wodę, gotuj na małym ogniu ok. 80 minut.
- Torebkę z miąższem wyjmij z garnka, ostudź i mocno odciśnij.
- Do soku wsyp cukier, gotuj na małym gazie, często mieszając, ok. 80 minut.
- Zrób próbę gęstości na talerzyku (patrz poprzedni przepis). Jeśli dżem będzie za rzadki, gotuj, aż uzyska odpowiednią konsystencję.
- Gorącym dżemem napełnij wyparzone słoiki, zakręć i odwróć do góry dnem. Trzymaj tak, aż słoiki całkowicie ostygną.
Dżem z pomarańczy i dyni
Dżem z pomarańczy i dyni jest lekki i bardzo aromatyczny. Jeśli jesteś na diecie, dodaj mniej cukru.
Składniki:
- 4 pomarańcze bezpestkowe,
- 600 g miąższu z dyni,
- 400 g cukru,
- cytryna.
Sposób przygotowania:
- Trzy pomarańcze wyfiletuj, zbierając cały sok.
- Sparz jedną pomarańczę i cytrynę. Odetnij końcówki, pokrój w półksiężyce i usuń błonki.
- Zmiksuj wszystko w malakserze tak, aby pozostały małe kawałki skórek.
- Przełóż miąższ dyni do rondla i gotuj na średnim ogniu ok. 10 min.
- Dodaj zebrany sok i zmiksowane owoce i smaż na średnim ogniu ok. 30-35 minut.
- Gdy zacznie tężeć wsyp cukier i mieszaj do rozpuszczenia. Pozostaw na małym ogniu ok. 2 minuty.
- Gorący dżem przełóż do wyparzonych słoiczków, zakręć i pozostaw do ostygnięcia.
Dżem z pomarańczy z imbirem
Pomarańcze wspaniale komponują się z imbirem. Wystarczą 3 składniki, aby zrobić pyszny dżem.
Składniki:
- 2 kg pomarańczy bezpestkowych,
- 500 g cukru trzcinowego,
- 100 g imbiru.
Sposób przygotowania:
- Wyszoruj pomarańcze i sparz.
- Zetrzyj skórkę z 2 owoców.
- Obierz wszystkie pomarańcze, pokrój, usuń błonki i zmiksuj razem ze skórką.
- W rondlu duś owoce przez ok. 30 minut.
- Następnie dodaj cukier i starty imbir. Wymieszaj i pozostaw na małym ogniu na ok. 15-20 minut.
- Dżem przełóż do wyparzonych słoiczków.
fot. Dżem z pomarańczy z imbirem/Adobe Stock, KEA
Dżem z pomarańczy i pigwy
Bardzo dobry dżem zrobisz również z pomarańczy i pigwy. Jest słodki i orzeźwiający.
Składniki:
- 1 kg pigwy,
- 1 cytryna,
- 4 duże pomarańcze,
- 200 g cukru.
Sposób przygotowania:
- Obierz pigwę, pokrój w kostkę i duś na patelni przez ok. 30 minut do miękkości.
- Sparz pomarańcze, obierz i pokrój.
- Zmiksuj pomarańcze z ostudzoną pigwą i sokiem z cytryny.
- Całość duś na małym ogniu przez ok. 20 minut.
- Dodaj cukier, mieszaj do rozpuszczenia i pozostaw jeszcze na małym ogniu na 5 minut.
- Gorący dżem przełóż do słoiczków.
Artykuł został pierwotnie opublikowany 11.10.2018.
Czytaj także:
Co zrobić z pomarańczy? 39 przepisów na deser z pomarańczy i nie tylko
Nalewka z pomarańczy na święta i nie tylko.Oto 3 przepisy na nalewkę pomarańczową na wódce, spirytusie i z dodatkiem kawy