Dżem z pomarańczy fot. Adobe Stock

Jak zrobić dżem z pomarańczy? 2 sprawdzone przepisy na dżem pomarańczowy

Dżem z pomarańczy zrobisz z dodatkiem wody, cukru i soku z cytryny. Owoce na dżem pomarańczowy dokładnie wyszoruj, a następnie wytnij białą błonkę, ponieważ jest gorzka.
Robert Grotkowski / 25.11.2020 05:57
Dżem z pomarańczy fot. Adobe Stock

Dżem z pomarańczy możesz zrobić na 2 sposoby – błyskawiczny z miąższem z owoców i cukrem żelującym, i bardziej czasochłonny, przygotowywany na bazie soku z pomarańczy, ze zwykłym cukrem. Zanim zaczniesz robić dżem pomarańczowy, zobacz jak przygotować cytrusy do dalszej obróbki.

Spis treści:

  1. Jak przygotować owoce na dżem z pomarańczy?
  2. Błyskawiczny dżem z pomarańczy
  3. Dżem pomarańczowy bez cukru żelującego

Jak przygotować owoce na dżem z pomarańczy?

Na początek warto zaznaczyć, że pomarańcze zwykle są konserwowane chemicznie (wyjątek: pomarańcze ekologiczne, ale są one drogie i raczej trudno dostępne). Dlatego, niezależnie od sposobu dalszego przygotowania, ważne jest dokładne umycie, a wręcz wyszorowanie owoców.

  • Najpierw sparz pomarańcze, by zmyć z nich warstwę wosku, którym zwykle opryskuje się owoce przed transportem.
  • Potem dokładnie wyszoruj je czystą szczotką pod gorącą bieżącą wodą, a następnie osusz papierowym ręcznikiem lub ściereczką.
  • Po takich zabiegach możesz już przystąpić do robienia dżemu pomarańczowego.

Błyskawiczny dżem z pomarańczy

Składniki:

  • 1,5 kg pomarańczy,
  • 50 dag cukru żelującego 2:1,
  • kieliszek likieru pomarańczowego.

Sposób przygotowania:

  1. Z dwóch pomarańczy zetnij nożykiem szczelinowym skórkę (tylko pomarańczową część, biała błonka jest gorzka).
  2. Skórkę pokrój w cienkie paseczki.
  3. Obierz pomarańcze, wycinając całą białą błonkę (albedo) - odrzuć ją.
  4. Ostrym nożem wytnij spomiędzy błonek fileciki miąższu.
  5. Cukier wymieszaj z pomarańczami i likierem. Zmiksuj ręcznym blenderem na mus. Dodaj skórki, odstaw na 3 godziny, aby składniki się „przegryzły”.
  6. Masę zagotuj, gotuj ok. 10 minut mieszając, na mocnym ogniu.
  7. Zrób „próbę talerzykową”: na schłodzony w zamrażalniku talerzyk wylej kroplę dżemu. Jeśli zgęstnieje, dżem jest gotowy. Jeśli spłynie, gotuj jeszcze dżem kilka minut.
  8. Gorący dżem pomarańczowy nałóż do wyparzonych słoików, zakręć i odstaw do góry dnem.
  9. Ostudź, trzymaj w ciemnym miejscu.

konfitura z pomarańczy
fot. Adobe Stock

Do dżemu przed gotowaniem możesz dodać kawałek startego imbiru lub szczyptę przyprawy do piernika.

Dżem pomarańczowy bez cukru żelującego

Składniki:

  • 2 kg pomarańczy,
  • 40 dag cukru,
  • 850 ml wody,
  • sok z 2 cytryn.

Sposób przygotowania:

  1. Pomarańcze sparz, wyszoruj. 4 pomarańcze obierz nożykiem szczelinowym, skórkę drobno pokrój.
  2. Resztę pomarańczy obierz wycinając białe błonki.
  3. Z pomarańczy i cytryn wyciśnij sok, wlej do garnka.
  4. Wsyp pokrojoną skórkę pomarańczową.
  5. Miąższ z wyciśniętych pomarańczy razem z pestkami włóż do torebki z podwójnie złożonej gazy.
  6. Torebkę zwiąż nitką, włóż do garnka z sokiem.
  7. Wlej wodę, gotuj na małym ogniu ok. 80 minut.
  8. Torebkę z miąższem wyjmij z garnka, ostudź i mocno odciśnij.
  9. Do soku wsyp cukier, gotuj na małym gazie, często mieszając, ok. 80 minut.
  10. Zrób próbę gęstości na talerzyku (patrz poprzedni przepis). Jeśli dżem będzie za rzadki, gotuj, aż uzyska odpowiednią konsystencję.
  11. Gorącym dżemem napełnij wyparzone słoiki, zakręć i odwróć do góry dnem. Trzymaj tak, aż słoiki całkowicie ostygną.

dżem pomarańczowy
fot. Adobe Stock

Taki dżem przypomina konsystencją konfiturę. Dzięki temu, że nie ma w nim miąższu, jest przezroczysty i pięknie prezentują się w nim kawałki skórki pomarańczowej.

Artykuł został pierwotnie opublikowany 11.10.2018.

Zobacz inne przepisy na dżem:

Przetwory z jabłek: przepisy na dżem z jabłek, mus, sok z jabłek na zimę
Przetwory z jabłek: przepisy na dżem z jabłek, mus, sok z jabłek na zimę
Przetwory z jabłek najlepiej robić z odmian kwaśnych: antonówka, reneta, szampion. Dżem z papierówek można przygotować bez dodatku cukru, warto za to dodać sok z cytryny.
Dżem z cukinii: przepis na dżem z cukinii z galaretką, z cytryną i z jabłkami
Dżem z cukinii: przepis na dżem z cukinii z galaretką, z cytryną i z jabłkami
Dżem z cukinii zrobisz zarówno z młodych warzyw, jak i z tych przerośniętych cukinii. Dżem z cukinii nadaje się do przekładania ciast, ale dobrze smakuje także na świeżym chlebie. Dodatek cytryny podkręci smak dżemu.
Dżem z dyni - prosty i sprawdzony przepis na dżem dyniowy
Dżem z dyni - prosty i sprawdzony przepis na dżem dyniowy
Dżem z dyni możesz przygotować z dyni piżmowej, hokkaido lub muscat. Duś ją razem z cukrem, sokiem z cytryny i ulubionymi przyprawami - cynamonem, anyżem lub kardamonem.
Dżem z aronii - przepisy na pyszne domowe przetwory aroniowe
Dżem z aronii - przepisy na pyszne domowe przetwory aroniowe
Dżem z aronii świetnie komponuje się zarówno ze słodkimi deserami, jak i wytrawnymi daniami. Podstawowy przepis na dżem aroniowy składa się z kilograma owoców, pół kilograma cukru i odrobiny wody.
Jak zrobić dżem z kasztanów - przepis na konfiturę kasztanową
Jak zrobić dżem z kasztanów - przepis na konfiturę kasztanową
Nietypowy pomysł na dżem z kasztanów jadalnych!