Przepis na zakwas z buraków siostry Anastazji, który możesz wykorzystać do picia oraz jako bazę do świątecznego barszczu

Zakwas z buraków siostry anastazji fot. Adobe Stock, Monika
Zakwas z buraków siostry Anastazji idealnie sprawdzi się jako aromatyczna i idealnie kwaśna baza do barszczu czerwonego, ale z powodzeniem możesz go także pić. Wystarczy już 50 ml dziennie, aby poprawić odporność i wzmocnić pracę układu pokarmowego. Wystarczy tylko kilka składników i trochę cierpliwości, aby go przygotować.
/ 16.11.2023 05:23
Zakwas z buraków siostry anastazji fot. Adobe Stock, Monika

Pyszny zakwas buraczany z przepisu siostry Anastazji jest łatwy w przygotowaniu i doskonale smakuje z ciepłymi grzankami i jako wzmacniający "szot" warzywny. Jeśli przygotujesz go już teraz, będzie idealną bazą do wigilijnego czerwonego barszczu z uszkami czy kleksem śmietany.

Spis treści:

  1. Przepis na barszcz z buraków siostry Anastazji
  2. Jak długo może stać w lodówce zakwas buraczany?
  3. Jak uniknąć pleśni na zakwasie buraczanym?

Przepis na barszcz z buraków siostry Anastazji

Im więcej buraków wykorzystasz do przygotowania zakwasu, tym zakwas będzie bardziej intensywny w smaku i kolorze. Po odcedzeniu warzywa możesz wykorzystać do przygotowania domowej ćwikły z chrzanem lub sałatki z burakami i serem feta.

Składniki:

  • kilogram czerwonych buraków,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 750 ml wody,
  • duża piętka chleba na zakwasie,
  • 4-5 listków laurowych,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • łyżeczka soli.

Sposób przygotowania:

  1. Buraki obierz i opłucz pod bieżącą wodą, a następnie pokrój w dość grube plastry. Nie powinny się one rozpadać w dalszej części.
  2. Czosnek obierz i każdy ząbek przekrój na pół lub na cztery, w zależności od rozmiaru.
  3. Buraki ułóż ciasno w wyparzonym, suchym słoiku.
  4. Zobacz też: jak wyparzyć słoiki w domu
  5. Do buraków dodaj listki i ziele angielskie, a na wierzchu połóż piętkę chleba.
  6. W rondelku zagotuj wodę z solą, a kiedy lekko przestygnie, wlej do słoika z burakami. Słoik przykryj przepuszczającą gazą i odstaw w ciepłe i ciemne miejsce na 5 dni.
  7. Obserwuj zakwas i kiedy zauważysz, że w słoiku zbiera się piana, zbierz ją, a cały zakwas przecedź.
  8. Rozlej go do butelek i szczelnie zakręć. Zapasteryzuj i wstaw do lodówki.

Zakwas z buraków siostry anastazji przepis

fot. Zakwas z buraków siostry Anastazji/Adobe Stock, Madeleine Steinbach

Jak długo może stać w lodówce zakwas buraczany Anastazji?

Odpowiednio zabezpieczony i zapasteryzowany zakwas może stać w lodówce lub bardzo chłodnym miejscu nawet 4-5 tygodni. Warto przygotować go w kilku mniejszych butelkach zamiast wjednej większej, aby uniknąć ryzyka, że otwarty zakwas się zepsuje.

Jak uniknąć pleśni na zakwasie buraczanym siostry Anastazji?

Niestety zakwas buraczany może się zepsuć, jeśli jest źle przechowywany lub jeśli został nieszczelnie zamknięty. Możesz to poznać po pojawieniu się pleśni na powierzchni zakwasu, a także po nieprzyjemnym zapachu samego zakwasu.

Jak tego uniknąć? Podstawą jest umieszczenie go w czystym, wyparzonym i suchym słoiku oraz szczelne zamknięcie go. Zawsze korzystaj z nowych, nieużywanych wcześniej nakrętek, aby nie było ryzyka, że coś się poluzuje. Dodatkowo pilnuj, aby buraki były przez cały czas przykryte wodą i nie wystawały ponad jej powierzchnię.

Czytaj także:
Właściwości soku z buraka
Botwinka na zimę do słoików
Syrop z buraków na kaszel

Redakcja poleca

REKLAMA