Mizeria na zimę fot. Adobe Stock

Mizeria na zimę - przepis na ogórki do słoików

Mizeria na zimę jest prosta i szybka do zrobienia. Wystarczy pokroić ogórki w plastry, dodać cebulę, przyprawy i zalać octem. Przygotuj mizerię z ogórków na zimę i zamknij ją w słoiku.
/ 15.07.2020 08:58
Mizeria na zimę fot. Adobe Stock

Mizeria na zimę pozwala cieszyć się smakiem świeżych ogórków przez cały rok. Później wystarczy dodać do niej śmietanę lub kefir i doskonały dodatek do obiadu gotowy. Pamiętaj, by ogórków do słoików nie pasteryzować zbyt długo, bo warzywa stracą kolor i będą wyglądać nieapetycznie. 

Spis treści:

  1. Przepis na mizerię do słoików
  2. Przepis na mizerię bez octu
  3. Przepis na ogórki do słoików na ostro

Przepis na mizerię z ogórków do słoików

Składniki:

  • 5 kg ogórków,
  • 3 duże cebule,
  • 5 łyżek cukru,
  • 3 łyżki soli,
  • 3 łyżki pieprzu mielonego,
  • 200 ml oleju,
  • 400 ml octu.

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki umyj, obierz i pokrój w plasterki. Cebulę pokrój w piórka.
  2. Warzywa włóż do dużej miski i wymieszaj.
  3. Wymieszaj składniki zalewy i wlej do ogórków. 
  4. Całość odstaw na 5-7 godzin, co jakiś czas mieszając. Na samym początku możesz odnieść wrażenie, że zalewy jest o wiele za mało niż powinno. Nie należy się tym martwić, ponieważ warzywa puszczą sok.
  5. Po tym czasie włóż przyrządzone ogórki do wyparzonych słoików razem z zalewą, na wierzch wlej odrobinę oleju i pasteryzuj mizerię na zimę przez około 15 min.

Przepis na mizerię do słoików bez octu

Składniki:

  • 5 kg świeżych ogórków,
  • 4 duże cebule,
  • 2 główki czosnku,
  • 200 ml oleju słonecznikowego,
  • 2 łyżki soli kamiennej, 
  • liście laurowe.

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki umyj i pokrój w plastry, a cebulę w piórka.
  2. Całość przełóż do miski, dodaj sól, cukier i wymieszaj.
  3. Przykryj i odstaw na 2-3 godziny.
  4. Warzywa przełóż do garnka, wlej olej i doprowadź do wrzenia. Dodaj liście laurowe, czosnek i gotuj przez około 10 minut często mieszając.
  5. Gorące ogórki przełóż do wyparzonych słoików i szczelnie zakręć. Warzywa muszą być w całości przykryte zalewą.
  6. Słoiki postaw do góry dnem do ostudzenia. Mizerię w słoikach bez octu przechowuj w ciemnym i suchym miejscu.

przepis na mizerię na zimę
fot. Adobe Stock

Przepis na ogórki do słoików na ostro

Składniki:

  • 5 kg świeżych ogórków,
  • 4 duże cebule,
  • 1 główka czosnku,
  • 200 ml oleju słonecznikowego,
  • 300 ml octu,
  • 300 g cukru,
  • 2 łyżki soli kamiennej, 
  • 4 łyżeczki zmielonej papryczki chili,
  • 2 łyżeczki kurkumy.

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki umyj i pokrój w plastry, a cebulę w piórka.
  2. Całość przełóż do miski, dodaj sól i porządnie wymieszaj. 
  3. Ogórki przykryj ściereczką i odstaw na 3 godziny.
  4. Po tym czasie odlej wodę (ale nie wylewaj), dodaj czosnek, kurkumę, chili. Całość wymieszaj i zalej gorącą zalewą przygotowaną z oleju, octu i cukru. Ostaw na 12 godzin.
  5. Ogórki przełóż do wyparzonych słoików, zalej wodą i zalewą i postaw je do góry dnem do wystudzenia.
  6. Ogórki do słoików na ostro będą idealnym dodatkiem do pieczonych mięs, ziemniaków z piekarnika i pasztetów.

Więcej przepisów na ogórki:

Ogórki po żydowsku - prosty przepis
Ogórki po żydowsku - prosty przepis
Ogórki po żydowsku są chrupiące, a ich przygotowanie bardzo proste - wystarczy że poświęcisz na nie 60 minut. Ogórki po żydowsku zawierają dodatek marchewki oraz cebuli.
Jak zrobić ogórki krokodylki? Przepisy na ogórki z chili i na słodko
Jak zrobić ogórki krokodylki? Przepisy na ogórki z chili i na słodko
Ogórki krokodylki zawsze przygotowywane są z chili i dużą ilością czosnku. Możesz zrobić je również na słodko - z dodatkiem dowolnego miodu.
Ogórki korniszony - sprawdzony przepis na idealnie chrupiące ogórki
Ogórki korniszony - sprawdzony przepis na idealnie chrupiące ogórki
Według naszego przepisu przygotujesz korniszony z 2 kg ogórków. Do zalewy potrzebne są 4 ząbki czosnku, chrzan, koper, ocet, woda, sól, 8 łyżek cukru, listki laurowe, pieprz w ziarnach, ziele angielskie i gorczyca.
Jak zrobić ogórki małosolne? Najlepsze przepisy na ogórki klasyczne, z miodem lub chili
Jak zrobić ogórki małosolne? Najlepsze przepisy na ogórki klasyczne, z miodem lub chili
Do zrobienia ogórków małosolnych wystarczy odpowiednia zalewa na bazie soli, czosnku i chrzanu. Zalej nią ciasno ułożone w słoiku ogórki i odstaw na 3 dni.
Jak zrobić ogórki kiszone na zimę? W wersji z chili lub miodem.
Jak zrobić ogórki kiszone na zimę? W wersji z chili lub miodem.
To doskonały dodatek do obiadu, który idealnie pasuje do gulaszu, bitek lub schabowego. Zobacz, jak je zrobić w kilku prostych krokach.
Jak zrobić ogórki konserwowe? Ogórki korniszony i konserwowe z chili!
Jak zrobić ogórki konserwowe? Ogórki korniszony i konserwowe z chili!
Ogórki konserwowe to jeden z najpopularniejszych przetworów, który przygotowujemy z zapasem na zimę – sprawdź nasze przepisy!
Jak zrobić ogórki curry? Ogórki z kurkumą do słoików!
Jak zrobić ogórki curry? Ogórki z kurkumą do słoików!
Samodzielnie przygotowane przetwory na zimę smakują najlepiej! Co powiesz na ogórki curry, które podkręcą smak twojego dania?
Wiosenna sałatka z ogórkiem - przepis składniki i przygotowanie
Wiosenna sałatka z ogórkiem - przepis składniki i przygotowanie
Z ogórkiem, rzodkiewką, kiełkami i białym serem!
Ogórki z chili - przepis składniki i przygotowanie
Ogórki z chili - przepis składniki i przygotowanie
Przetwory o pikantnym i wyrazistym smaku!
Czy wiesz jak zrobić ogórki kiszone?
Czy wiesz jak zrobić ogórki kiszone?
Do kwaszenia najlepiej nadają się ogórki zdrowe, średniej wielkości, niezupełnie dojrzałe — zielone. Ogórki można kwasić w beczkach z twardego niesmolistego drewna, w garnkach kamiennych lub słojach.