Mizeria na zimę pozwala cieszyć się smakiem świeżych ogórków przez cały rok. Później wystarczy dodać do niej śmietanę lub kefir i doskonały dodatek do obiadu gotowy. Pamiętaj, by ogórków do słoików nie pasteryzować zbyt długo, bo warzywa stracą kolor i będą wyglądać nieapetycznie. Mizeria to idealny dodatek do obiadów, który pasuje do wszystkiego - mięs, dań warzywnych, placków i dań jednogarnkowych.
Spis treści:
Mizerię na zimę do słoików
Mizeria to jedna z najlepszych surówek do obiadu. Świetnie smakuje zarówno latem, jak i zimą. Pasuje do dań mięsnych i wegetariańskich. Przepis na klasyczną mizerię do słoików jest bardzo prosty.
Składniki:
- 5 kg ogórków,
- 3 duże cebule,
- 5 łyżek cukru,
- 3 łyżki soli,
- 3 łyżki pieprzu mielonego,
- 200 ml oleju,
- 400 ml octu.
Sposób przygotowania:
- Ogórki umyj, obierz i pokrój w plasterki. Cebulę pokrój w piórka.
- Warzywa włóż do dużej miski i wymieszaj.
- Wymieszaj składniki zalewy i wlej do ogórków.
- Całość odstaw na 5-7 godzin, co jakiś czas mieszając. Na samym początku możesz odnieść wrażenie, że zalewy jest o wiele za mało, niż powinno. Nie należy się tym martwić, ponieważ warzywa puszczą sok.
- Po tym czasie włóż przyrządzone ogórki do wyparzonych słoików razem z zalewą, na wierzch wlej odrobinę oleju i pasteryzuj mizerię na zimę przez około 15 min.
fot. Mizeria z ogórków na zimę/Adobe Stock, Pixel-Shot
Przepis na mizerię do słoików bez octu
Jeśli wolisz łagodniejszy smak mizerii, możesz przygotować ją w wersji bez octu. Wykorzystaj olej roślinny oraz sól, aby przygotować doskonałą w smaku zalewę. Tak przygotowana mizeria jest w smaku bardzo podobna do ogórków kiszonych, ale ma w sobie coś oryginalnego.
Składniki:
- 5 kg świeżych ogórków,
- 4 duże cebule,
- 2 główki czosnku,
- 200 ml oleju słonecznikowego,
- 2 łyżki soli kamiennej,
- liście laurowe.
Sposób przygotowania:
- Ogórki umyj i pokrój w plastry, a cebulę w piórka.
- Całość przełóż do miski, dodaj sól, cukier i wymieszaj.
- Przykryj i odstaw na 2-3 godziny.
- Warzywa przełóż do garnka, wlej olej i doprowadź do wrzenia. Dodaj liście laurowe, czosnek i gotuj przez około 10 minut często mieszając.
- Gorące ogórki przełóż do wyparzonych słoików i szczelnie zakręć. Warzywa muszą być w całości przykryte zalewą.
- Słoiki postaw do góry dnem do ostudzenia. Mizerię w słoikach bez octu przechowuj w ciemnym i suchym miejscu.
fot. Mizeria na zimę bez octu/Adobe Stock, Iryna
Mizeria na zimę do słoików na ostro
Mizeria na ostro to smak, który wielu przypadnie do gustu. Ten oryginalny przepis całkowicie zmienia sposób, w jaki mizeria obiadowa kojarzyła się do tej pory. W wersji na ostro możesz dodać nie tylko przyprawy, ale także kawałki papryczki chili albo jalapeno.
Składniki:
- 5 kg świeżych ogórków,
- 4 duże cebule,
- 1 główka czosnku,
- 200 ml oleju słonecznikowego,
- 300 ml octu,
- 300 g cukru,
- 2 łyżki soli kamiennej,
- 4 łyżeczki zmielonej papryczki chili,
- 2 łyżeczki kurkumy.
Sposób przygotowania:
- Ogórki umyj i pokrój w plastry, a cebulę w piórka.
- Całość przełóż do miski, dodaj sól i porządnie wymieszaj.
- Ogórki przykryj ściereczką i odstaw na 3 godziny.
- Po tym czasie odlej wodę (ale nie wylewaj), dodaj czosnek, kurkumę, chili. Całość wymieszaj i zalej gorącą zalewą przygotowaną z oleju, octu i cukru. Ostaw na 12 godzin.
- Ogórki przełóż do wyparzonych słoików, zalej wodą i zalewą i postaw je do góry dnem do wystudzenia.
- Ogórki do słoików na ostro będą idealnym dodatkiem do pieczonych mięs, ziemniaków z piekarnika i pasztetów.
fot. Mizeria do słoików na ostro/Adobe Stock, Anzhela
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 15.07.2020.
Więcej przepisów na ogórki: