Mizeria na zimę fot. Adobe Stock

Mizeria na zimę - przepis na ogórki do słoików

Mizeria na zimę jest prosta i szybka do zrobienia. Wystarczy pokroić ogórki w plastry, dodać cebulę, przyprawy i zalać octem. Przygotuj mizerię z ogórków na zimę i zamknij ją w słoiku.
/ 15.07.2020 08:58
Mizeria na zimę fot. Adobe Stock

Mizeria na zimę pozwala cieszyć się smakiem świeżych ogórków przez cały rok. Później wystarczy dodać do niej śmietanę lub kefir i doskonały dodatek do obiadu gotowy. Pamiętaj, by ogórków do słoików nie pasteryzować zbyt długo, bo warzywa stracą kolor i będą wyglądać nieapetycznie. 

Spis treści:

  1. Przepis na mizerię do słoików
  2. Przepis na mizerię bez octu
  3. Przepis na ogórki do słoików na ostro

Przepis na mizerię z ogórków do słoików

Składniki:

  • 5 kg ogórków,
  • 3 duże cebule,
  • 5 łyżek cukru,
  • 3 łyżki soli,
  • 3 łyżki pieprzu mielonego,
  • 200 ml oleju,
  • 400 ml octu.

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki umyj, obierz i pokrój w plasterki. Cebulę pokrój w piórka.
  2. Warzywa włóż do dużej miski i wymieszaj.
  3. Wymieszaj składniki zalewy i wlej do ogórków. 
  4. Całość odstaw na 5-7 godzin, co jakiś czas mieszając. Na samym początku możesz odnieść wrażenie, że zalewy jest o wiele za mało niż powinno. Nie należy się tym martwić, ponieważ warzywa puszczą sok.
  5. Po tym czasie włóż przyrządzone ogórki do wyparzonych słoików razem z zalewą, na wierzch wlej odrobinę oleju i pasteryzuj mizerię na zimę przez około 15 min.

Przepis na mizerię do słoików bez octu

Składniki:

  • 5 kg świeżych ogórków,
  • 4 duże cebule,
  • 2 główki czosnku,
  • 200 ml oleju słonecznikowego,
  • 2 łyżki soli kamiennej, 
  • liście laurowe.

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki umyj i pokrój w plastry, a cebulę w piórka.
  2. Całość przełóż do miski, dodaj sól, cukier i wymieszaj.
  3. Przykryj i odstaw na 2-3 godziny.
  4. Warzywa przełóż do garnka, wlej olej i doprowadź do wrzenia. Dodaj liście laurowe, czosnek i gotuj przez około 10 minut często mieszając.
  5. Gorące ogórki przełóż do wyparzonych słoików i szczelnie zakręć. Warzywa muszą być w całości przykryte zalewą.
  6. Słoiki postaw do góry dnem do ostudzenia. Mizerię w słoikach bez octu przechowuj w ciemnym i suchym miejscu.

przepis na mizerię na zimę
fot. Adobe Stock

Przepis na ogórki do słoików na ostro

Składniki:

  • 5 kg świeżych ogórków,
  • 4 duże cebule,
  • 1 główka czosnku,
  • 200 ml oleju słonecznikowego,
  • 300 ml octu,
  • 300 g cukru,
  • 2 łyżki soli kamiennej, 
  • 4 łyżeczki zmielonej papryczki chili,
  • 2 łyżeczki kurkumy.

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki umyj i pokrój w plastry, a cebulę w piórka.
  2. Całość przełóż do miski, dodaj sól i porządnie wymieszaj. 
  3. Ogórki przykryj ściereczką i odstaw na 3 godziny.
  4. Po tym czasie odlej wodę (ale nie wylewaj), dodaj czosnek, kurkumę, chili. Całość wymieszaj i zalej gorącą zalewą przygotowaną z oleju, octu i cukru. Ostaw na 12 godzin.
  5. Ogórki przełóż do wyparzonych słoików, zalej wodą i zalewą i postaw je do góry dnem do wystudzenia.
  6. Ogórki do słoików na ostro będą idealnym dodatkiem do pieczonych mięs, ziemniaków z piekarnika i pasztetów.

Więcej przepisów na ogórki:

Jak zrobić ogórki krokodylki? Przepisy na ogórki z chili i na słodko
Jak zrobić ogórki krokodylki? Przepisy na ogórki z chili i na słodko
Ogórki krokodylki zawsze przygotowywane są z chili i dużą ilością czosnku. Możesz zrobić je również na słodko - z dodatkiem dowolnego miodu.
Ogórki korniszony - sprawdzony przepis na idealnie chrupiące ogórki
Ogórki korniszony - sprawdzony przepis na idealnie chrupiące ogórki
Według naszego przepisu przygotujesz korniszony z 2 kg ogórków. Do zalewy potrzebne są 4 ząbki czosnku, chrzan, koper, ocet, woda, sól, 8 łyżek cukru, listki laurowe, pieprz w ziarnach, ziele angielskie i gorczyca.
Jak zrobić ogórki małosolne? Najlepsze przepisy na ogórki klasyczne, z miodem lub chili
Jak zrobić ogórki małosolne? Najlepsze przepisy na ogórki klasyczne, z miodem lub chili
Do zrobienia ogórków małosolnych wystarczy odpowiednia zalewa na bazie soli, czosnku i chrzanu. Zalej nią ciasno ułożone w słoiku ogórki i odstaw na 3 dni.
Jak zrobić ogórki kiszone na zimę? W wersji z chili lub miodem.
Jak zrobić ogórki kiszone na zimę? W wersji z chili lub miodem.
To doskonały dodatek do obiadu, który idealnie pasuje do gulaszu, bitek lub schabowego. Zobacz, jak je zrobić w kilku prostych krokach.
Jak zrobić ogórki konserwowe? Ogórki korniszony i konserwowe z chili!
Jak zrobić ogórki konserwowe? Ogórki korniszony i konserwowe z chili!
Ogórki konserwowe to jeden z najpopularniejszych przetworów, który przygotowujemy z zapasem na zimę – sprawdź nasze przepisy!
Jak zrobić ogórki curry? Ogórki z kurkumą do słoików!
Jak zrobić ogórki curry? Ogórki z kurkumą do słoików!
Samodzielnie przygotowane przetwory na zimę smakują najlepiej! Co powiesz na ogórki curry, które podkręcą smak twojego dania?
Wiosenna sałatka z ogórkiem - przepis składniki i przygotowanie
Wiosenna sałatka z ogórkiem - przepis składniki i przygotowanie
Z ogórkiem, rzodkiewką, kiełkami i białym serem!
Ogórki z chili - przepis składniki i przygotowanie
Ogórki z chili - przepis składniki i przygotowanie
Przetwory o pikantnym i wyrazistym smaku!
Jak przygotować ogórki po żydowsku?
Jak przygotować ogórki po żydowsku?
Ogórki po żydowsku - brzmi obco? Ich przygotowanie nie jest jednak skomplikowane, dlatego warto je zrobić. Podajemy sprawdzony przepis na ogórki po żydowsku.
Czy wiesz jak zrobić ogórki kiszone?
Czy wiesz jak zrobić ogórki kiszone?
Do kwaszenia najlepiej nadają się ogórki zdrowe, średniej wielkości, niezupełnie dojrzałe — zielone. Ogórki można kwasić w beczkach z twardego niesmolistego drewna, w garnkach kamiennych lub słojach.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (11)
/19.07.2016 16:24
System nie pozwolił mi wpisać nazwy ostrej przyprawy mielonej, bo to niby "niedozwolony wyraz" ???????!!!!
/19.07.2016 16:22
Właśnie zrobiłam, postały u mnie ok. 4 godziny (nie 7godz), nie miałam czasu. Ogórków nie szatkowałam na tarce, tylko ręcznie cienko pokroiłam, żeby mi się nie rozpadły. Wyszły przepyszne!!! Jeden słoik zjedliśmy zaraz na drugi dzień. Jest pyszna sama w sobie, po prostu jako sałatka lub ze śmietaną. Jestem zaskoczona efektem i smakiem. Ledwo wyczuwalny ocet / olej. Można dać odrobinę mniej ostrej przyprawy (każdy sobie do smaku), choć mi takie lekko ostre bardzo smakują.
/30.07.2014 10:22
mizeria z olejem odpada
POKAŻ KOMENTARZE (8)