Sok z czarnego bzu - babciny przepis

Sok z czarnego bzu według domowej receptury przygotujesz z 4 kg owoców, 4 kg cukru i 4 szklanek wody. Całość wystarczy zagotować, odcedzić i przefiltrować.
Weronika Kwaśniak / 13.08.2020 09:28
DRUKUJ PRZEPIS
Sok z czarnego bzu - babciny przepis fot. Adobe Stock
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 4 kg owoców czarnego bzu,
  • 4 szklanki cukru,
  • 4 szklanki wody.
Przygotowanie:

Sok z czarnego bzu jest nieoceniony ze względu na wartości zdrowotne: świetnie wzmacnia odporność. Jest polecany zwłaszcza w okresie przeziębienia i grypy. Doskonale oczyszcza krew z toksyn i obniża ciśnienie.

Owoce należy zbierać od września do października, w słoneczne dni, ponieważ podczas zbiorów powinny być suche. Wkrótce po zerwaniu warto zabrać się za przygotowywanie soku z czarnego bzu - owoce nie powinny leżakować.

Przepis na sok z czarnego bzu

  1. Oczyść i umyj dojrzałe owoce czarnego bzu - pozbaw je też szypułek. 
  2. Zalej wodą z cukrem.
  3. Gotuj bez przykrycia na małym ogniu przez 20 minut.
  4. Odcedź sok z czarnego bzu przez sitko. Ponownie doprowadź do wrzenia, ale nie gotuj zbyt długo, żeby nie tracił właściwości.
  5. Gorący sok rozlej do słoików.
  6. Odwróć do góry dnem.
  7. Pasteryzuj sok z czarnego bzu przez 15 minut.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 17.03.2008

Zobacz więcej przepisów na przetwory:
Buraczki na zimę
Dżem z aronii
Sok pomidorowy na zimę
Śliwki w occie
Pomidory na zimę
Powidła śliwkowe
Gruszki w occie

DRUKUJ PRZEPIS