Zalewa octowa fot. Adobe Stock

Zalewa octowa - przepis na zalewę do ryb, grzybów, ogórków

Zalewa octowa do ryb powinna być przygotowana według proporcji 1,5 szklanki octu na 4 szklanki wody. Z kolei uniwersalna zalewa octowa do grzybów to 1 szklanka octu na 2 szklanki wody. Zalewa octowa do ogórków to 1 szklanka octu na 4 szklanki wody.
/ 02.09.2020 05:13
Zalewa octowa fot. Adobe Stock

Smażona ryba w occie nie może obejść się bez dobrej zalewy octowej. Zalewa octowa do ryb to bowiem najlepszy sposób na jej zakonserwowanie.

Zalewę octową stosuje się także do ogórków i grzybów. Proporcje octu i wody mogą być różne, nie zapomnij również o dodatku soli i cukru.

Spis treści:

  1. Zalewa octowa do ryb
  2. Zalewa octowa do grzybów
  3. Zalewa octowa do ogórków

Zalewa octowa do ryb

Ryba w occie to przekąska, którą zrobisz w 20 minut. W ten sposób możesz przygotować praktycznie każdy gatunek ryby, choć najpopularniejszą jest śledź.

Jeśli jednak chcesz zakonserwować rybę na dłużej, wykorzystaj przepis na zalewę octową. Doskonale nadaje się do marynowania np. smażonych filetów.

Składniki:

  • 4 szklanki wody,
  • 1,5 szklanki octu,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki cukru,
  • 0,5 łyżki soli,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • kilka liści laurowych.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę pokrój w piórka. Wszystkie składniki umieść w garnku.
  2. Zagotuj zalewę octową z przyprawami, a następnie wrzącym płynem zalewaj rybę w słoikach.
  3. Słoiki szczelnie zakręć i odstaw.

Ryba w zalewie octowej najlepiej smakuje najwcześniej po upływie doby.

Zalewa octowa do ryb
fot. Adobe Stock

Zalewa octowa do grzybów

Zalewa octowa do grzybów będzie bardziej kwaśna, jeśli zwiększysz ilość octu w stosunku do wody. Poniższy przepis na zalewę octową do grzybów możesz wykorzystać zarówno do opieńków, jak i podgrzybków czy maślaków.

Jeśli potrzebujesz więcej zalewy, odpowiednio zwiększ objętość płynów i ilość dodatków, zachowuj jednak proporcje. 

Składniki:

  • 2 szklanki wody,
  • 1 szklanka octu,
  • 4 cebule,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżka soli,
  • 1 łyżka gorczycy,
  • 10 ziaren czarnego pieprzu,
  • 10 ziaren ziela angielskiego.

Sposób przygotowania:

  1. Wodę z octem zagotuj z przyprawami, następnie dodaj pokrojoną w grubszą kostkę cebulę.
  2. Gorącą zalewą octową zalej grzyby w słoikach i szczelnie zakręć. Nie ma potrzeby dodatkowej pasteryzacji.

Zalewa octowa do grzybów
fot. Adobe Stock

Zalewa octowa do ogórków

Składniki:

  • 4 szklanki wody,
  • 1 szklanka octu,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 1 łyżka soli,
  • dodatki (chrzan, cebula, przyprawy wg uznania).

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlej wodę, dodaj przyprawy. Zagotuj.
  2. Dodaj cukier i sól, ponownie zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem jeszcze przez 10 minut.
  3. Garnek zdejmij z ognia i wlej ocet. Przestudź.
  4. Słoiki z ogórkami zalewaj przestudzoną zalewą octową, a następnie pasteryzuj przez 10 minut.

Zalewa octowa do ogórków
fot. Adobe Stock

Zobacz więcej przepisów na ryby, grzyby i warzywa w occie:

Przetwory z pomidorków koktajlowych: pomidorki koktajlowe w occie, w oliwie, dżem
Przetwory z pomidorków koktajlowych: pomidorki koktajlowe w occie, w oliwie, dżem
Przetwory z pomidorków koktajlowych stają się coraz popularniejsze. Słodkie odmiany pomidorków koktajlowych są doskonałe na dżemy, wszystkie nadają się do marynowania.
Marynowane prawdziwki - przygotowanie i przepis na zalewę
Marynowane prawdziwki - przygotowanie i przepis na zalewę
Marynowane prawdziwki to kwintesencja jesiennych zbiorów. Dobrze komponują się z wigilijnymi potrawami.
Jak zrobić dorsza w occie na dwa sposoby? Dwa sprawdzone przepisy.
Jak zrobić dorsza w occie na dwa sposoby? Dwa sprawdzone przepisy.
Dorsze marynuje się w occie najczęściej już usmażone w panierce – właśnie takie smakują najlepiej.
Jak zrobić ogórki konserwowe? Ogórki korniszony i konserwowe z chili!
Jak zrobić ogórki konserwowe? Ogórki korniszony i konserwowe z chili!
Ogórki konserwowe to jeden z najpopularniejszych przetworów, który przygotowujemy z zapasem na zimę – sprawdź nasze przepisy!
Piccalilli - warzywa w occie
Piccalilli - warzywa w occie
Przedstawiamy przepis na nietypowe warzywa w occie. Idealne w postaci zimowej sałatki, do kanapek czy mięs.