Jak zrobić zalewę octową do ogórków, grzybów i ryb? Oto najlepsze przepisy na zalewę octową

przepis na zalewę octową fot. Adobe Stock, AlexanderD
Jak zrobić zalewę octową? To zależy, do czego chcesz ją wykorzystać. Zalewa octowa do ryb powinna być przygotowana według proporcji 1,5 szklanki octu na 4 szklanki wody. Z kolei uniwersalna zalewa octowa do grzybów to 1 szklanka octu na 2 szklanki wody. Zalewa octowa do ogórków to 1 szklanka octu na 4 szklanki wody.
/ 25.09.2023 18:13
przepis na zalewę octową fot. Adobe Stock, AlexanderD

Smażona ryba w occie nie może obejść się bez dobrej zalewy octowej. Zalewa octowa do ryb to bowiem najlepszy sposób na jej zakonserwowanie. Zalewę octową stosuje się także do ogórków i grzybów. Proporcje octu i wody w zalewie octowej mogą być różne, nie zapomnij również o dodatku soli i cukru.

Spis treści:

  1. Zalewa octowa do ryb
  2. Zalewa octowa do grzybów
  3. Zalewa octowa do ogórków

Zalewa octowa do ryb: przepis

Ryba w occie to przekąska, którą zrobisz w 20 minut. Zalewa octowa sprawdzi się do przygotowania niemal każdego gatunku ryby, zarówno w całości, jak i kawałkach. Możesz w ten sposób zrobić przekąskę, która będzie doskonała do zjedzenia na bieżąco, a także do zapasteryzowania i zachowania na później.

Zalewa octowa do ryb sprawdza się także doskonale do marynowania filetów, które następnie obsmażysz lub upieczesz czy ugrillujesz.

Składniki:

  • 4 szklanki wody,
  • 1,5 szklanki octu,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki cukru,
  • 0,5 łyżki soli,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • kilka liści laurowych.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę pokrój w piórka. Wszystkie składniki umieść w garnku.
  2. Zagotuj zalewę octową z przyprawami, a następnie wrzącym płynem zalewaj rybę w słoikach.
  3. Słoiki szczelnie zakręć i odstaw.

zalewa octowa do ryb

fot. Zalewa octowa do ryb/Adobe Stock, Veronika Idiyat

Jak zrobić zalewę octową do grzybów?

Grzyby w zalewie octowej to prawdziwy klasyk, szczególnie w sezonie świątecznym. Marynowane grzybki mają idealny, kwaskowy smak i świetnie sprawdzają się jako dodatek do jesienno-zimowych potraw, a także przekąska do tzw. śledzika.

Zalewa octowa do grzybów będzie bardziej kwaśna, jeśli zwiększysz ilość octu w stosunku do wody. Jeśli potrzebujesz przygotować jej więcej, odpowiednio zwiększ objętość płynów i ilość dodatków z przepisu, zachowuj jednak proporcje. 

Składniki:

  • 2 szklanki wody,
  • 1 szklanka octu,
  • 4 cebule,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżka soli,
  • 1 łyżka gorczycy,
  • 10 ziaren czarnego pieprzu,
  • 10 ziaren ziela angielskiego.

Sposób przygotowania:

  1. Wodę z octem zagotuj z przyprawami, następnie dodaj pokrojoną w grubszą kostkę cebulę.
  2. Gorącą zalewą octową zalej grzyby w słoikach i szczelnie zakręć.
  3. Nie ma potrzeby dodatkowej pasteryzacji, wystarczy postawić słoiki na głowie do wystygnięcia.

zalewa octowa przepis

fot. Jak zrobić zalewę octową do grzybów/Adobe Stock, Irina

Przepis na zalewę octową do ogórków

Ogórki w zalewie octowej są świetną przekąską oraz dodatkiem do potraw obiadowych czy sałatek. Świetnie sprawdzą się także przy okazji imprez i spotkań rodzinnych. Będzie smakować doskonale z dodatkiem cukru oraz aromatycznych przypraw. Nie możesz zapomnieć także o chrzanie.

Składniki:

  • 4 szklanki wody,
  • 1 szklanka octu,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 1 łyżka soli,
  • dodatki (chrzan, cebula, przyprawy wg uznania).

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlej wodę, dodaj przyprawy. Zagotuj.
  2. Dodaj cukier i sól, ponownie zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem jeszcze przez 10 minut.
  3. Garnek zdejmij z ognia i wlej ocet. Przestudź.
  4. Słoiki z ogórkami zalewaj przestudzoną, ale nadal ciepłą zalewą octową, a następnie pasteryzuj przez 10 minut.

jak zrobić zalewę octową

fot. Zalewa octowa do ogórków/Adobe Stock, Atlas

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 02.09.2020

Zobacz więcej przepisów na przekąski w zalewie octowej:

Marynowane prawdziwki: 3 pomysły na borowiki w klasycznej zalewie, z cebulą i w occie
Marynowane prawdziwki: 3 pomysły na borowiki w klasycznej zalewie, z cebulą i w occie
Szukasz przepisów na marynowane prawdziwki? Sprawdź koniecznie te trzy pomysły na grzyby w zalewie – klasycznej, z cebulą i w occie. Jesień to czas, kiedy lasy obfitują w grzyby, a wśród nich królują prawdziwki – wyjątkowo aromatyczne i cenione w kuchni. Dowiedz się, jak marynować grzyby, by zachować ich smak na dłużej.
Gąski marynowane w occie: pyszna jesienna przekąska, którą zrobisz w kilka chwil
Gąski marynowane w occie: pyszna jesienna przekąska, którą zrobisz w kilka chwil
Gąski w occie to pyszna przekąska, która dzięki odpowiedniemu doprawieniu zyskuje wyjątkowy smak. Będą doskonałym dodatkiem do pieczonych mięs i pasztetów, a także samodzielną jesienną przekąską. Aby je przygotować potrzebujesz oliwy, octu winnego i kilku przypraw - liści laurowych, tymianku i rozmarynu.
Ocet, cebulka i przyprawy: oto najlepsza zalewa do śledzi
Ocet, cebulka i przyprawy: oto najlepsza zalewa do śledzi
Idealna zalewa do śledzi powinna być kwaskowata, ale łagodna. Dzięki temu marynowane w niej śledzie będą smakować każdemu. Przygotujesz ją na bazie octu z dodatkiem cebuli oraz aromatycznych przypraw, które możesz dowolnie modyfikować. Świąteczny smak śledzi w zalewie podkreśli np. szczypta kardamlonu.
Pomidorki w zalewie to smak lata zamknięty w słoikach
Pomidorki w zalewie to smak lata zamknięty w słoikach
Słoiki na zimę to popularna praktyka, aby zatrzymać ulubione smaki na długi czas. Możesz połączyć z octową zalewą niemal wszystko, w tym także małe pomodorki - koktajlowe, truskawkowe, etc. Będą idealnie pasować do dań obiadowych i sprawdzą się jako dodatek do sałatek. Zobacz, jak zrobić pomidorki w zalewie.
Pomysły na dorsza w zalewie octowej: znasz te przepisy?
Pomysły na dorsza w zalewie octowej: znasz te przepisy?
Dorsz w zalewie octowej to danie łatwe i szybkie do przygotowania. Wystarczy filety obtoczyć w panierce, usmażyć - i już można je wkładać do aromatycznej marynaty. Z wielu pomysłów na dorsza w occie polecamy wam klasyczną wersję z klarowną marynatą oraz dorsza w zalewie octowo-pomidorowej.
Rydze marynowane - przepis na rydze w occie
Rydze marynowane - przepis na rydze w occie
Rydze marynowane w zalewie octowej to smaczna zakąska, która najlepiej smakuje zimą. Do marynowania najlepsze będą małe grzybki. Przed marynowaniem ugotuj rydze, a następnie odcedź i przelej chłodną wodą.
Przetwory z pomidorków koktajlowych: pomidorki koktajlowe w occie, w oliwie, dżem
Przetwory z pomidorków koktajlowych: pomidorki koktajlowe w occie, w oliwie, dżem
Przetwory z pomidorków koktajlowych stają się coraz popularniejsze. Słodkie odmiany pomidorków koktajlowych są doskonałe na dżemy, wszystkie nadają się do marynowania.
Jak zrobić ogórki konserwowe? Ogórki korniszony i konserwowe z chili!
Jak zrobić ogórki konserwowe? Ogórki korniszony i konserwowe z chili!
Ogórki konserwowe to jeden z najpopularniejszych przetworów, który przygotowujemy z zapasem na zimę – sprawdź nasze przepisy!

Redakcja poleca

REKLAMA