Smażona ryba w occie nie może obejść się bez dobrej zalewy octowej. Zalewa octowa do ryb to bowiem najlepszy sposób na jej zakonserwowanie.
Zalewę octową stosuje się także do ogórków i grzybów. Proporcje octu i wody mogą być różne, nie zapomnij również o dodatku soli i cukru.
Spis treści:
Zalewa octowa do ryb
Ryba w occie to przekąska, którą zrobisz w 20 minut. W ten sposób możesz przygotować praktycznie każdy gatunek ryby, choć najpopularniejszą jest śledź.
Jeśli jednak chcesz zakonserwować rybę na dłużej, wykorzystaj przepis na zalewę octową. Doskonale nadaje się do marynowania np. smażonych filetów.
Składniki:
- 4 szklanki wody,
- 1,5 szklanki octu,
- 2 cebule,
- 2 łyżki cukru,
- 0,5 łyżki soli,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- kilka liści laurowych.
Sposób przygotowania:
- Cebulę pokrój w piórka. Wszystkie składniki umieść w garnku.
- Zagotuj zalewę octową z przyprawami, a następnie wrzącym płynem zalewaj rybę w słoikach.
- Słoiki szczelnie zakręć i odstaw.
Ryba w zalewie octowej najlepiej smakuje najwcześniej po upływie doby.
fot. Adobe Stock
Zalewa octowa do grzybów
Zalewa octowa do grzybów będzie bardziej kwaśna, jeśli zwiększysz ilość octu w stosunku do wody. Poniższy przepis na zalewę octową do grzybów możesz wykorzystać zarówno do opieńków, jak i podgrzybków czy maślaków.
Jeśli potrzebujesz więcej zalewy, odpowiednio zwiększ objętość płynów i ilość dodatków, zachowuj jednak proporcje.
Składniki:
- 2 szklanki wody,
- 1 szklanka octu,
- 4 cebule,
- 2 łyżki cukru,
- 1 łyżka soli,
- 1 łyżka gorczycy,
- 10 ziaren czarnego pieprzu,
- 10 ziaren ziela angielskiego.
Sposób przygotowania:
- Wodę z octem zagotuj z przyprawami, następnie dodaj pokrojoną w grubszą kostkę cebulę.
- Gorącą zalewą octową zalej grzyby w słoikach i szczelnie zakręć. Nie ma potrzeby dodatkowej pasteryzacji.
fot. Adobe Stock
Zalewa octowa do ogórków
Składniki:
- 4 szklanki wody,
- 1 szklanka octu,
- 0,5 szklanki cukru,
- 1 łyżka soli,
- dodatki (chrzan, cebula, przyprawy wg uznania).
Sposób przygotowania:
- Do garnka wlej wodę, dodaj przyprawy. Zagotuj.
- Dodaj cukier i sól, ponownie zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem jeszcze przez 10 minut.
- Garnek zdejmij z ognia i wlej ocet. Przestudź.
- Słoiki z ogórkami zalewaj przestudzoną zalewą octową, a następnie pasteryzuj przez 10 minut.
fot. Adobe Stock
Zobacz więcej przepisów na ryby, grzyby i warzywa w occie:

Dorsz w zalewie octowej - 2 sprawdzone przepisy na dorsza w occie

Przetwory z pomidorków koktajlowych: pomidorki koktajlowe w occie, w oliwie, dżem

Marynowane prawdziwki - przygotowanie i przepis na zalewę

Jak zrobić ogórki konserwowe? Ogórki korniszony i konserwowe z chili!
