brzoskwinie w syropie fot. Adobe Stock

Brzoskwinie w syropie na zimę - domowy przepis

Brzoskwinie w syropie często kupujemy w formie konserwowej - przydają się do wielu pysznych deserów, np. do sernika z brzoskwiniami. Brzoskwinie w syropie warto jednak przygotować samodzielnie, kontrolując ilość dodanego cukru i dostosowując do własnych upodobań. Z naszego przepisu uzyskasz 6 litrowych słoików.
Weronika Kwaśniak / 23.07.2020 11:57
brzoskwinie w syropie fot. Adobe Stock

W sezonie letnim przygotuj brzoskwinie w syropie na zimę, aby potem podczas mroźnych miesięcy cieszyć się zamkniętym w słoikach smakiem lata. Jeśli masz ochotę, wzbogać przepis np. dodatkiem cynamonu albo kilkoma goździkami, które urozmaicą aromat syropu. Ilość cukru dostosuj do własnych oczekiwań - niektórzy nie lubią, gdy zalewa do brzoskwiń jest zbyt słodka.

Przepis na brzoskwinie w syropie

Składniki:

  • 4 kg brzoskwiń,
  • 2 łyżki miodu,
  • 8 szklanek wody,
  • 500 g cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Brzoskwinie umyj, poprzekrawaj na połówki, usuń pestki.
  2. W dużym garnku zagotuj wodę i wrzucaj brzoskwinie partiami na wrzątek. Sparzaj je krótko - dosłownie 30-60 sekund.
  3. Owoce przelewaj lodowatą wodą. Następnie obierz ze skórki - ze sparzonych brzoskwiń powinna łatwo schodzić. 
  4. Doprowadź 5 szklanek wody do wrzenia, wymieszaj z cukrem i miodem. 
  5. Gotuj, aż powstanie syrop. Jeśli chcesz, aby był mniej słodki, możesz również dodać do niego sok z cytryny.
  6. Do wyparzonych słoików wkładaj brzoskwinie. Zalewaj gorącym syropem do 3/4 wysokości. Mocno zakręć.
  7. Dno szerokiego garnka wyłóż ściereczką. Wstaw do niego słoiki i zalej gorącą wodą, również do 3/4 wysokości. Pasteryzuj brzoskwinie w syropie przez 15-20 minut (czas liczymy od momentu zagotowania wody).
  8. Gotowe słoiki z przetworami ustaw na ściereczce do góry dnem - pozostaw brzoskwinie w syropie do wystudzenia.

Sprawdź więcej przepisów na przetwory:
Ogórki korniszony - przepis
Fasolka szparagowa na zimę - przepis
Przetwory z jagód - 8 przepisów
Dżem z jagód - przepis
Pikle z ogórków - przepis
Dżem z czerwonej porzeczki - 3 przepisy
Sok z czarnej porzeczki - 3 przepisy
Dżem agrestowy - przepis
Konfitura z agrestu i kiwi - przepis

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)