Botwinka na zimę do słoików - doskonały przepis na zamknięcie smaku lata w słoiku

Botwinka na zimę fot. Adobe Stock, murziknata
Botwinkę na zimę warto przygotować już na początku maja, kiedy warzywo pojawia się na targach. Botwinka na zimę w słoiku smakuje doskonale i zachowuje swoje właściwości prozdrowotne. Botwinkę do słoika na zimę dopraw czosnkiem, koperkiem, liściem laurowym i czarnym pieprzem.
/ 16.06.2023 15:56
Botwinka na zimę fot. Adobe Stock, murziknata

Botwinka na zimę przypomni smak lata przez cały rok! Jej przygotowanie nie jest trudne ani pracochłonne. Wystarczy przygotować zalewę z octu, wody, cukru i soli i zalać nią posiekaną botwinkę.

Zawekowana botwinka w słoiku świetnie nadaje się do przygotowania zupy z botwinki - wystarczy podgrzać zawartość słoika i doprawić np. śmietanką. Przygotowane marynowane liście buraków na zimę sprawdzą się również jako dodatek do dania głównego - pieczonego schabu lub warzywnych kotletów i ziemniaków. Oto tajniki przygotowania idealnej botwinki na zimę w słoikach.

Spis treści:

  1. Przepis na botwinkę na zimę w słoikach
  2. Zupa z botwiny ze słoika - przepis

Przepis na botwinkę na zimę w słoikach

Poniżej najprostszy przepis na botwinkę na zimę, dzięki której zamkniesz lato w słoiku na cały rok. Możesz do botwinki dodać inne dowolne dodatki smakowe, np. liście wiśni, chrzan, lub kawałki cebuli. Pamiętaj tylko by zachować odpowiednie proporcje zalewy do botwinki w słoiku. Wolisz przepis bez octu? Zamiast niego dodaj sok z cytryny w tej samej ilości.

Skł​adniki:

  • 4 pęczki botwiny,
  • 1 pęczek koperku,
  • 4 szklanki wody,
  • 1 szklanka octu,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1/4 szklanki soli,
  • 1 główka czosnku,
  • kilka listków laurowych,
  • pieprz ziarnisty.

Spo​sób przygotowania:

  1. Do garnka przelej wodę i ocet. Dodaj cukier i sól i zagotuj.
  2. Botwinkę dokładnie wypłucz i pokrój na drobne kawałki albo zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
  3. Koperek umyj i drobno posiekaj.
  4. Botwinę połączoną z koperkiem przełóż do wyparzonych słoików razem z obranymi ząbkami czosnku, liśćmi laurowymi i pieprzem.
  5. Zalej botwinkę na zimę wcześniej przygotowaną zalewą, zakręć słoik i pasteryzuj około 30 minut.

botwina na zimę
fot. Siekana botwinka na zimę do słoików/Adobe Stock, CCat82

Zupa z botwiny ze słoika - przepis

Zupa z botwinki ze słoika, którą latem lub wiosną przygotujesz na zimę, robi się w mig. Wystarczy, że odkręcisz zawekowany słoik z botwiną i dodasz dodatki: wodę, ziemniaki, śmietanę i inne ulubione elementy botwinki. Oto przykładowy przepis, który możesz wykorzystać.

Składniki:

  • słoik marynowanej botwinki (ok. 500 ml),
  • 1 l wody lub bulionu warzywnego,
  • 400 g ziemniaków,
  • 3 cebule szalotki,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 300 ml maślanki,
  • 3 jajka,
  • garść świeżego koperku,
  • sól i pierz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Odkręć słoik z botwinką.
  2. W garnku rozgrzej oliwę, dodaj posiekane szalotki i podsmażaj do zeszklenia.
  3. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i bulion.
  4. Gotuj do zmięknięcia ziemniaków.
  5. Dodaj słoik z marynowaną botwinką i podgotuj chwilę.
  6. Odstaw zupę z gazu i dodaj maślankę, sól, pieprz i siekany koperek.
  7. Podawaj zupę z botwinki ze słoika z gotowanym jajkiem.

zupa z botwiny ze słoika przepis
fot. Zupa z botwiny ze słoika - przepis/ Adobe Stock, lenakorzh

Treść artykułu opublikowana pierwotnie 16.04.2021 przez Małgorzatę Machnicką.

Więcej przepisów na domowe przetwory na zimę:

4 przepisy na pyszne buraczki na zimę
4 przepisy na pyszne buraczki na zimę
Pyszne buraczki na zimę to jedne z najsmaczniejszych przetworów i dodatków do obiadu. Możesz przygotować je z dodatkiem octu, soku z cytryny albo korzennych przypraw. Idealnie sprawdzają się jako dodatek do dań głównych. Lubią towarzystwo mięs, ale także warzywnych dań, wytrawnych naleśników czy warzywnych placuszków.
Sos dyniowy na zimę do słoików - pyszny i sprawdzony przepis
Sos dyniowy na zimę do słoików - pyszny i sprawdzony przepis
Sos dyniowy wykorzystasz jako dodatek do pieczonych mięs i pasztetów. Możesz go również wykorzystać jako bazę do sosu do makaronu, pizzy lub ziemniaków.
Rydze w maśle na zimę - prosty przepis
Rydze w maśle na zimę - prosty przepis
Rydze w maśle klarowanym są równie dobrze zakonserwowane, jak grzyby w occie. Ich smak jest za to o wiele delikatniejszy. Do przygotowania potrzebne są tylko rydze, sól i masło.
Buraczki z papryką i cebulą na zimę. Zobacz przepis na przetwory
Buraczki z papryką i cebulą na zimę. Zobacz przepis na przetwory
Buraczki z papryką świetnie smakują w ostrzejszej wersji - nie żałuj przypraw i czosnku. Podkręć ich smak chili! Jeśli wolisz łagodniejszą wersję, pomiń ten składnik.
Sok pomidorowy na zimę - 3 sprawdzone przepisy na pomidorowe soki
Sok pomidorowy na zimę - 3 sprawdzone przepisy na pomidorowe soki
Sok pomidorowy na zimę jest szybki i łatwy do zrobienia. Przyda się w domowej spiżarce przez cały rok! Możesz go wykorzystać np. do zrobienia zupy pomidorowej albo aromatycznego sosu do makaronu.
2 przepisy na leczo do słoików na zimę: z kiełbasą i bez
2 przepisy na leczo do słoików na zimę: z kiełbasą i bez
Leczo do słoików na zimę przygotuj pod koniec lata - papryka, cukinia i pomidory będą wtedy najsmaczniejsze. Leczo pasteryzowane w słoikach można przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu przez kilka lat.
Jak zrobić ogórki kiszone na zimę? W wersji z chili lub miodem.
Jak zrobić ogórki kiszone na zimę? W wersji z chili lub miodem.
To doskonały dodatek do obiadu, który idealnie pasuje do gulaszu, bitek lub schabowego. Zobacz, jak je zrobić w kilku prostych krokach.
Jak zrobić sałatkę szwedzką z ogórków? Na zimę do słoików!
Jak zrobić sałatkę szwedzką z ogórków? Na zimę do słoików!
Jedna z sałatek, po którą sięgamy najczęściej! Wystarczą ogórki gruntowe zalewa octowa i przyprawy. Zobacz, jak zrobić sałatkę szwedzką z ogórków, taką jak ze sklepu!
Mizeria na zimę - przepis składniki i przygotowanie
Mizeria na zimę - przepis składniki i przygotowanie
Pyszne przetwory z ogórków? Oto mizeria na zimę!

Redakcja poleca

REKLAMA