Botwinka na zimę przypomni smak lata przez cały rok! Jej przygotowanie nie jest trudne ani pracochłonne. Wystarczy przygotować zalewę z octu, wody, cukru i soli i zalać nią posiekaną botwinkę.
Zawekowana botwinka w słoiku świetnie nadaje się do przygotowania zupy z botwinki - wystarczy podgrzać zawartość słoika i doprawić np. śmietanką. Przygotowane marynowane liście buraków na zimę sprawdzą się również jako dodatek do dania głównego - pieczonego schabu lub warzywnych kotletów i ziemniaków. Oto tajniki przygotowania idealnej botwinki na zimę w słoikach.
Spis treści:
Przepis na botwinkę na zimę w słoikach
Poniżej najprostszy przepis na botwinkę na zimę, dzięki której zamkniesz lato w słoiku na cały rok. Możesz do botwinki dodać inne dowolne dodatki smakowe, np. liście wiśni, chrzan, lub kawałki cebuli. Pamiętaj tylko by zachować odpowiednie proporcje zalewy do botwinki w słoiku. Wolisz przepis bez octu? Zamiast niego dodaj sok z cytryny w tej samej ilości.
Składniki:
- 4 pęczki botwiny,
- 1 pęczek koperku,
- 4 szklanki wody,
- 1 szklanka octu,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1/4 szklanki soli,
- 1 główka czosnku,
- kilka listków laurowych,
- pieprz ziarnisty.
Sposób przygotowania:
- Do garnka przelej wodę i ocet. Dodaj cukier i sól i zagotuj.
- Botwinkę dokładnie wypłucz i pokrój na drobne kawałki albo zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
- Koperek umyj i drobno posiekaj.
- Botwinę połączoną z koperkiem przełóż do wyparzonych słoików razem z obranymi ząbkami czosnku, liśćmi laurowymi i pieprzem.
- Zalej botwinkę na zimę wcześniej przygotowaną zalewą, zakręć słoik i pasteryzuj około 30 minut.
fot. Siekana botwinka na zimę do słoików/Adobe Stock, CCat82
Zupa z botwiny ze słoika - przepis
Zupa z botwinki ze słoika, którą latem lub wiosną przygotujesz na zimę, robi się w mig. Wystarczy, że odkręcisz zawekowany słoik z botwiną i dodasz dodatki: wodę, ziemniaki, śmietanę i inne ulubione elementy botwinki. Oto przykładowy przepis, który możesz wykorzystać.
Składniki:
- słoik marynowanej botwinki (ok. 500 ml),
- 1 l wody lub bulionu warzywnego,
- 400 g ziemniaków,
- 3 cebule szalotki,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 300 ml maślanki,
- 3 jajka,
- garść świeżego koperku,
- sól i pierz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Odkręć słoik z botwinką.
- W garnku rozgrzej oliwę, dodaj posiekane szalotki i podsmażaj do zeszklenia.
- Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i bulion.
- Gotuj do zmięknięcia ziemniaków.
- Dodaj słoik z marynowaną botwinką i podgotuj chwilę.
- Odstaw zupę z gazu i dodaj maślankę, sól, pieprz i siekany koperek.
- Podawaj zupę z botwinki ze słoika z gotowanym jajkiem.
fot. Zupa z botwiny ze słoika - przepis/ Adobe Stock, lenakorzh
Treść artykułu opublikowana pierwotnie 16.04.2021 przez Małgorzatę Machnicką.
Więcej przepisów na domowe przetwory na zimę: