Botwinka na zimę fot. Adobe Stock

Botwina na zimę do słoików - sprawdzony przepis

Botwinkę na zimę warto przygotować już na początku maja, kiedy warzywo pojawia się na targach. Botwinkę dopraw czosnkiem, koperkiem, liściem laurowym i czarnym pieprzem.
Małgorzata Machnicka / 30.03.2021 13:36
Botwinka na zimę fot. Adobe Stock

Botwinka na zimę przypomni smak lata przez cały rok! Jej przygotowanie nie jest trudne ani pracochłonne. Wystarczy przygotować zalewę z octu, wody, cukru i soli i zalać nią posiekaną botwinkę.

Zawekowana botwinka na zimę świetnie nadaje się do przygotowania zupy - wystarczy podgrzać zawartość słoika i doprawić np. śmietanką. Sprawdzi się również jako dodatek do dania głównego - pieczonego schabu lub warzywnych kotletów i ziemniaków.

Przepis na botwinkę na zimę

Skł​adniki:

  • 4 pęczki botwiny,
  • 1 pęczek koperku,
  • 4 szklanki wody,
  • 1 szklanka octu,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1/4 szklanki soli,
  • 1 główka czosnku,
  • kilka listków laurowych,
  • pieprz ziarnisty.

Spo​sób przygotowania:

  1. Do garnka przelej wodę i ocet. Dodaj cukier i sól i zagotuj.
  2. Botwinkę dokładnie wypłucz i pokrój na drobne kawałki albo zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
  3. Koperek umyj i drobno posiekaj.
  4. Botwinę połączoną z koperkiem przełóż do wyparzonych słoików razem z obranymi ząbkami czosnku, liśćmi laurowymi i pieprzem.
  5. Zalej botwinkę na zimę wcześniej przygotowaną zalewą, zakręć słoik i pasteryzuj około 30 minut.

botwina na zimę
fot. Adobe Stock

Więcej przepisów na domowe przetwory na zimę:

Rydze w maśle na zimę - prosty przepis
Rydze w maśle na zimę - prosty przepis
Rydze w maśle klarowanym są równie dobrze zakonserwowane, jak grzyby w occie. Ich smak jest za to o wiele delikatniejszy. Do przygotowania potrzebne są tylko rydze, sól i masło.
Buraczki z papryką i cebulą na zimę. Zobacz przepis na przetwory
Buraczki z papryką i cebulą na zimę. Zobacz przepis na przetwory
Buraczki z papryką świetnie smakują w ostrzejszej wersji - nie żałuj przypraw i czosnku. Podkręć ich smak chili! Jeśli wolisz łagodniejszą wersję, pomiń ten składnik.
Buraczki na zimę - 4 sprawdzone przepisy na domowe przetwory z buraków
Buraczki na zimę - 4 sprawdzone przepisy na domowe przetwory z buraków
Buraczki na zimę to jedne z najsmaczniejszych przetworów i dodatków do obiadu. Możesz przygotować je z dodatkiem octu, soku z cytryny albo korzennych przypraw.
Sok pomidorowy na zimę - 3 sprawdzone przepisy na pomidorowe soki
Sok pomidorowy na zimę - 3 sprawdzone przepisy na pomidorowe soki
Sok pomidorowy na zimę jest szybki i łatwy do zrobienia. Przyda się w domowej spiżarce przez cały rok! Możesz go wykorzystać np. do zrobienia zupy pomidorowej albo aromatycznego sosu do makaronu.
2 przepisy na leczo do słoików na zimę: z kiełbasą i bez
2 przepisy na leczo do słoików na zimę: z kiełbasą i bez
Leczo do słoików na zimę przygotuj pod koniec lata - papryka, cukinia i pomidory będą wtedy najsmaczniejsze. Leczo pasteryzowane w słoikach można przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu przez kilka lat.
Jak zrobić ogórki kiszone na zimę? W wersji z chili lub miodem.
Jak zrobić ogórki kiszone na zimę? W wersji z chili lub miodem.
To doskonały dodatek do obiadu, który idealnie pasuje do gulaszu, bitek lub schabowego. Zobacz, jak je zrobić w kilku prostych krokach.
Jak zrobić sałatkę szwedzką z ogórków? Na zimę do słoików!
Jak zrobić sałatkę szwedzką z ogórków? Na zimę do słoików!
Jedna z sałatek, po którą sięgamy najczęściej! Wystarczą ogórki gruntowe zalewa octowa i przyprawy. Zobacz, jak zrobić sałatkę szwedzką z ogórków, taką jak ze sklepu!
Sos dyniowy - na zimę do słoików
Sos dyniowy - na zimę do słoików
Szukasz pomysłu na pyszne przetwory? Wypróbuj nasz sos dyniowy!
Mizeria na zimę - przepis składniki i przygotowanie
Mizeria na zimę - przepis składniki i przygotowanie
Pyszne przetwory z ogórków? Oto mizeria na zimę!