Dżem z borówki fot. Adobe Stock

Dżem z borówki amerykańskiej oraz inne przetwory z borówek

Przepisy na przetwory z borówki amerykańskiej przydają się, gdy cena tego owocu spada, a my myślimy już o zapasach na zimę. Do wykonania dżemu z borówek, prócz ok. 1 kg owoców, potrzebujesz cukru i soku z cytryny.
Edyta Liebert / 07.07.2020 11:19
Dżem z borówki fot. Adobe Stock

Sekretem dżemu z borówki jest jego słodko-kwaśny smak i prostota wykonania. Podczas pierwszej próby warto do dżemu z borówek dodać substancję żelującą, ale borówka amerykańska posiada naturalne pektyny, więc nie wymaga wspomagaczy podczas przyrządzania.

Dżem z borówek - przepis

Składniki:

  • 1 kg borówki amerykańskiej,
  • 300 g cukru,
  • 1 łyżeczka soku. z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Borówki dokładnie umyj i lekko rozdrobnij widelcem, ale niezbyt przesadnie. Na tym etapie - jeśli nie czujesz się pewnie - możesz ostrożnie dodać substancję żelującą (według proporcji podanych na opakowaniu).
  2. W dużym garnku umieść borówkę amerykańską i zagotuj. Odczekaj 3 minuty.
  3. Następnie do borówek dodaj cukier i znowu zagotuj miksturę. Zdejmij garnek z palnika.
  4. Dżem z borówek mieszaj ręcznie do momentu, aż zniknie piana (ew. możesz zdjąć ją łyżką cedzakową).
  5. Dżem borówkowy jest praktycznie gotowy - przełóż go do wyparzonych słoików, obróć je do góry dnem i czekaj, aż ostygną.

Przetwory z borówki na zimęfot. Adobe Stock

Sok z borówki amerykańskiej

Przetwory z borówki to nie tylko dżem - możesz z tego owocu przyrządzić zdrowy sok. Zachowa on szereg właściwości odżywczych.

Składniki:

  • 1 kg borówek amerykańskich,
  • 200 g cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Borówki umyj i dokładnie przebierz, pozbaw listków. Miksuj na miazgę i przełóż do słoika.
  2. Do owoców na sok wsyp cukier, zamieszaj i przykryj całość.
  3. Masę na sok z borówki amerykańskiej odstaw na 24 godziny, od czasu do czasu mieszając.
  4. Następnie miazgę przecedź przez sitko lub gazę, a otrzymany sok przelej do wyparzonych słoików lub butelek. Sok z borówki amerykańskiej przechowuj w lodówce.

Przepis na sok z borówkifot. Adobe Stock

Borówka amerykańska - właściwości

Borówka amerykańska uchodzi za dość drogi owoc, dlatego o wiele bardziej popularne są konfitura z czarnej porzeczki czy przetwory z jagód. Jeśli jednak masz dostęp do dużej ilości tego owocu, świetnie sprawdzi się jako komponent deserów - nie zastanawiaj się, co zrobić z borówek - są pyszne także na surowo, zawierają bogactwo witamin A, E, C, B6. Składniki zawarte w borówce opóźniają procesy starzenia się organizmu, wspomagają pracę wątroby i oczu. Obróbka termiczna nie wpływa niekorzystnie na jej właściwości - przetwory z borówki amerykańskiej są zdrowe i zalecane w diecie.

Inne przepisy z borówką: Muffiny z borówkami - banalnie prosty przepisBłyskawiczny sernik na herbatnikach z borówkamiKrucha tarta z mascarpone i borówkami

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)