5 przepisów na przetwory z borówki amerykańskiej na zimę. Zamknij smak lata w słoiku z naszymi przepisami

przetwory z borówki amerykańskiej fot. iStock by Getty Images, Elena Noviello
Przepisy na przetwory z borówki amerykańskiej przydają się, gdy chcesz zrobić zapasy na zimę. Do przygotowania przetworów borówkowych potrzebujesz: dojrzałych borówek amerykańskich, cukru, soku z cytryny i wysterylizowanych słoików. Wśród przetworów z borówki amerykańskiej znajdują się: dżemy, soki i konfitury, ale też borówkowy kompot, sos do mięsa i syrop.
/ 19.07.2023 15:00
przetwory z borówki amerykańskiej fot. iStock by Getty Images, Elena Noviello

Przetwory z borówki amerykańskiej są różnorodne, bardzo smaczne i proste w wykonaniu. Sekrety udanych przetworów z borówek na zimę to wykorzystanie dojrzałych, dużych borówek amerykańskich. Poznaj najlepsze przepisy na borówkowe przetwory, które zimą wzbogacą twój jadłospis o letnie słodko-kwaśne smaki.

Spis treści:

  1. Jakie przetwory z borówki amerykańskiej można zrobić na zimę?
  2. Dżem z borówek - przepis
  3. Sok z borówki amerykańskiej na zimę
  4. Syrop z borówki amerykańskiej - przepis
  5. Kompot z borówki amerykańskiej na zimę - przepis
  6. Kandyzowane borówki amerykańskie
  7. Sos do mięsa z borówki amerykańskiej

Jakie przetwory z borówki amerykańskiej można zrobić na zimę?

Nie wiesz już, co zrobić z borówki amerykańskiej i chcesz postawić na przetwory na zimę? Borówki amerykańskie to owoc, który doskonale nadaje się na przetwory i nie traci wielu właściwości, gdy zamkniesz go w słoiku lub butelce. Oprócz klasycznego dżemu i konfitury borówkowej, na zimę możesz zrobić przetwory z borówki amerykańskiej w formie:

  • soku borówkowego,
  • syropu z borówek,
  • chutney'a borówkowego,
  • sosu do mięs z borówkami,
  • borówkowego sosu do deserów,
  • borówek kandyzowanych,
  • pasteryzowanego kompotu z borówek,
  • borówek w syropie.

To niejedyne pomysły. Do zakresu przetworów z borówek amerykańskich należy też mrożenie borówek, przerabianie ich na smoothie, musy oraz ich suszenie. Poniżej poznasz dokładne przepisy na borówkowe przetwory.

Dżem z borówek amerykańskich - przepis

Poniżej znajdziesz przepis na jeden z najbardziej klasycznych przetworów z borówek amerykańskich: borówkowy dżem. Jeśli chcesz urozmaicić jego smak, możesz dodać tam trochę skórki z cytryny, kruszoną lawendę, lub płatki róży. Dżem z borówki amerykańskiej to chyba najbardziej wszechstronna forma na zachowanie borówek na zimę.

Składniki:

  • 1 kg borówki amerykańskiej,
  • 300 g cukru,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Borówki dokładnie umyj i lekko rozdrobnij widelcem, ale niezbyt przesadnie. Na tym etapie - jeśli nie czujesz się pewnie - możesz ostrożnie dodać substancję żelującą (według proporcji podanych na opakowaniu).
  2. W dużym garnku umieść borówkę amerykańską i zagotuj. Odczekaj 3 minuty.
  3. Następnie do borówek dodaj cukier i znowu zagotuj miksturę. Zdejmij garnek z palnika.
  4. Dżem z borówek mieszaj ręcznie do momentu, aż zniknie piana (ew. możesz zdjąć ją łyżką cedzakową).
  5. Dżem borówkowy jest praktycznie gotowy - przełóż go do wyparzonych słoików, obróć je do góry dnem i czekaj, aż ostygną.

Przetwory z borówki na zimęfot. Przetwory z borówki amerykańskiej - dżem/ Adobe Stock, FomaA

Sok z borówki amerykańskiej

Przetwory z borówki to nie tylko dżem - możesz z tego owocu przyrządzić zdrowy sok. Zachowa on szereg właściwości odżywczych. W naszej wersji osłodzony jest cukrem, ale można też dodać do niego ksylitol lub erytrol.

Składniki:

  • 1 kg borówek amerykańskich,
  • 200 g cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Borówki umyj i dokładnie przebierz, pozbaw listków. Miksuj na miazgę i przełóż do słoika.
  2. Do owoców na sok wsyp cukier, zamieszaj i przykryj całość.
  3. Masę na sok z borówki amerykańskiej odstaw na 24 godziny, od czasu do czasu mieszając.
  4. Następnie miazgę przecedź przez sitko lub gazę, a otrzymany sok przelej do wyparzonych słoików lub butelek. Sok z borówki amerykańskiej przechowuj w lodówce.

Przepis na sok z borówkifot. Sok z borówki amerykańskiej/ Adobe Stock, HandmadePictures

Syrop z borówki amerykańskiej na zimę - przepis

Syrop z borówki amerykańskiej, to właściwie sok z borówki z dużą ilością cukru. Pije się go po rozcieńczeniu z wodą. Można na jego bazie przygotować pyszną domową lemoniadę, lub dodać go do zimowej herbaty.

Składniki:

  • 2 kg świeżych borówek amerykańskich,
  • 700 ml wody,
  • 600 g cukru,
  • 25 ml soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj słoiki lub butelki i sparz je w garnku z gorącą wodą, przygotowując je do pasteryzacji.
  2. Umyj i odsącz borówki. Przełóż je go garnka.
  3. Dodaj wodę i włącz gaz. Gotuj borówki, rozgniatając je jednocześnie tłuczkiem do ziemniaków, by uwolniły sok.
  4. Gotuj przez ok. 12 minut.
  5. Przygotuj kuchenną gazę i lekko ostudzoną masę borówkową włóż do gazy. Oddziel sok od miąższu.
  6. Miąższ możesz wykorzystać do smoothie lub ciast z borówkami.
  7. Wydzielony sok połącz w rondlu z cukrem.
  8. Gotuj bez przykrycia, mieszając, do wrzenia.
  9. Dodaj sok z cytryny i ponownie zagotuj.
  10. Usuń z syropu pianę.
  11. Przejdź do procesu pasteryzacji: przekładaj gorący syrop borówkowy do słoików lub butelek. Zostaw ok. 0,5 cm wolnego miejsca na górze.
  12. Zakręć dokładnie słoiki lub butelki i przejdź do procesu pasteryzacji przetworów: umieść słoiki w dużym garnku i gotuj je przez ok. 20 minut. Wyciągnij je z wody i ustaw na pokrywkach na min. 24 godziny.
  13. Syrop z borówek jest gotowy, gdy ostygnie. Można przechowywać go poza lodówką.

syrop z borówki amerykańskiej na zimę
fot. Syrop z borówki amerykańskiej na zimę/ Adobe Stock, PhotoIris2021

Kompot z borówki amerykańskiej na zimę - przepis

Kompot z borówki amerykańskiej na zimę przyda się jako urozmaicenie napojów poza sezonem letnim. Możesz podać go na ciepło, na zimno w formie borówkowej lemoniady, lub wykorzystać do zrobienia smacznych drinków.

Składniki:

  • 1 kg borówek,
  • woda (ok. 1,5 litra),
  • 60 g cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj małe butelki lub słoiki na kompot z borówek na zimę.
  2. Dokładnie wysterylizuj słoiki, zanim przystąpisz do gotowania kompotu.
  3. Do każdego słoika wsyp borówki tak, by zajęły ok. 50% jego objętości.
  4. Na każde 200 g borówek dodaj ok. 10 g (łyżkę) cukru. Jeśli korzystasz z dwóch słoików, wsyp po 30 g do każdego itd.
  5. Zalej borówki wrzącą wodą.
  6. Zamknij butelki lub słoiki z kompotem borówkowym.
  7. Przełóż je do dużego garnka z gorącą wodą i gotuj (pasteryzuj) ok. 20 minut.
  8. Wyciągnij słoiki z borówkowymi przetworami i umieść je na blacie, pokrywką do dołu na ok. 24 godziny.

kompot z borówki amerykańskiej na zimę
fot. Kompot z borówki amerykańskiej na zimę/ Adobe Stock, Veronika Idiyat

Kandyzowane borówki amerykańskie w syropie na zimę

Kandyzowane borówki to jeden z tych przetworów, za których przygotowanie sama sobie podziękujesz, gdy otworzysz zimą słoik. Kandyzowane borówki w syropie przydadzą się do lodów, ciast i deserów, ale mogą też stanowić bazę do przygotowania napoju borówkowego.

Składniki:

  • 250 g borówek,
  • 100 g cukru,
  • 230 ml wody,
  • opcjonalnie: 3 kwiaty lawendy.

Sposób przygotowania:

  1. Wlej wodę do rondla, dosyp cukier i podgrzewaj do całkowitego rozpuszczenia cukru.
  2. Do wysterylizowanego słoika wsyp borówki. Dodaj kwiaty lawendy, jeśli z nich korzystasz.
  3. Zalej je syropem cukrowym i zamknij słoik.
  4. Zapasteryzuj słoik w piekarniku lub w garnku z gorącą wodą.
  5. Dostosuj proporcje do tego, ile masz borówek.

kandyzowane borówki amerykańskie na zimę
fot. Kandyzowane borówki amerykańskie na zimę/ Adobe Stock, valentinamaslova

Sos do mięsa z borówki amerykańskiej

Kto powiedział, że jedyną opcją na stworzenie przetworów z borówki, jest podanie jej na słodko? W tej wersji przygotujesz pyszny borówkowy sos do mięsa o słodko-kwaśnym smaku z delikatnymi nutami przypraw. Przechowasz go w lodówce, możesz go zamrozić lub zrobić w większych ilościach i zapasteryzować.

Składniki:

  • 400 g borówek amerykańskich,
  • 40 g cukru,
  • 10 g mąki ziemniaczanej,
  • 160 ml czerwonego wina,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • szczypta cynamonu,
  • gałązka tymianku.

Sposób przygotowania:

  1. W rondlu umieść wszystkie składniki oprócz skrobi i je zagotuj.
  2. Gotuj na wolnym ogniu przez ok. 10 minut.
  3. Dodaj skrobię ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj.
  4. Gotuj jeszcze ok. 5 minut. Wyjmij gałązkę tymianku.
  5. Sos do mięsa z borówek amerykańskich jest gotowy. Możesz przechowywać go w lodówce przez kilka dni.

przetwory z borówki amerykańskiej - sos
fot. Sos do mięsa - przetwory z borówki amerykańskiej/ Adobe Stock, fahrwasser

Na podstawie artykułu opublikowanego pierwotnie 7.07.2020 przez Edytę Liebert.

Czytaj także:
5 przepisów na FIT ciasto z borówkami, które zachwyci każdego
Przepisy na desery z borówkami
Nalewka z borówkami

Redakcja poleca

REKLAMA