Przepis na najlepszą dynię w occie siostry Anastazji: wystarczy tylko kilka składników, aby przygotować pyszną przekąskę

dynia w occie siostry anastazji przepis fot. Adobe Stock, Arkadiusz Fajer
Dynia w occie siostry Anastazji to pyszny przepis na marynowaną dynię, który nie może się nie udać. Wystarczy tylko kilka składników, aby przygotować genialne słoiki na jesień i zimę. Dynie w occie świetnie sprawdzą się jako dodatek do dań mięsnych i sosów, a także jako szybka, słodko-kwaśna przekąska imprezowa.
/ 27.10.2023 16:12
dynia w occie siostry anastazji przepis fot. Adobe Stock, Arkadiusz Fajer

Jak przygotować marynowane dynie w occie według przepisu siostry Anastazji? To bardzo proste! Wystarczy tylko kilka składników i czysty, odpowiednio przygotowany słoik - możesz go np. wyparzyć w zmywarce. Dynie w occie możesz przechowywać nawet do 6 miesięcy.

Spis treści:

  1. Dynia w occie siostry Anastazji: przepis
  2. Do czego dodać dynię marynowaną?
  3. Jak przechowywać dynię na zimę?

Dynia w occie siostry Anastazji: przepis

Do przygotowania dyni marynowanej według przepisu siostry Anastazji najlepiej sprawdzi się ocet winny. Do słoika możesz dodać posiekany imbir, gwiazdki anyżu albo goździki. Możesz dowolnie modyfikować ilość cukru, w zależności od tego, jaki finalnie smak chcesz uzyskać.

Składniki:

  • 1,5 kg dyni,
  • 250 ml wody,
  • 200 g cukru,
  • sok z dużej cytryny,
  • 250 ml octu winnego,
  • płaska łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki mielonego imbiru.

Sposób przygotowania:

  1. Dynię obierz, wydrąż miąższ i pokrój w grubą kostkę. Polej sokiem z cytryny i odstaw na chwilę.
  2. W dużym rondelku zagotuj wodę z cukrem, dodaj ocet, imbir i sól. Gotuj na bardzo małym ogniu przez ok. 5-7 minut.
  3. Dynię przełóż do wyparzonych, czystych słoików, a następnie zalej gorącą zalewą. Szczelnie zakręć dynię w occie Anastazji i zapasteryzuj.

marynowana dynia w occie siostry anastazji

fot. Dynia w occie siostry Anastazji/Adobe Stock, Victoria Kondysenko

Do czego dodać dynię marynowaną?

Dynia marynowana jest świetnym dodatkiem do dań mięsnych. Bardzo lubi towarzystwo drobiu oraz dziczyzny. Może być także składnikiem sosów. Pasuje do makaronów, kasz oraz ryżu. Marynowane dynie sprawdzą się także jako dodatek do sałatek albo jako samodzielna przekąska.

Możesz podać je z wyskokowymi napojami albo wykorzystać jako zdrową przegryzkę podczas spotkania ze znajomymi.

Jak przechowywać dynię na zimę?

Dynie musisz bardzo dobrze zabezpieczyć przed rozszczelnianiem słoików. Możesz wykorzystać patent na pasteryzację w piekarniku albo zrobić to w tradycyjny sposób - gotując słoiki postawione na głowach przez minimum 20 minut.

Odpowiednio zabezpieczone słoiki możesz przechowywać w ciemnym i suchym miejscu przez 3-6 miesięcy.

Czytaj także:
Przetwory z dyni na słodko i słono
Spaghetti z dyni makaronowej
Sałatka z dyni na kilka sposobów


 

Redakcja poleca

REKLAMA