Przetwory z pomidorów fot. Adobe Stock

Przetwory z pomidorów - przepisy na przecier, sok, ketchup do słoików

Przetwory z pomidorów warto robić pod koniec sezonu, kiedy pomidory są najbardziej dojrzałe i najtańsze. Możesz z nich przygotować pyszne soki, przeciery, ketchup, a nawet zamarynować w occie.
Małgorzata Machnicka / 01.09.2020 13:33
Przetwory z pomidorów fot. Adobe Stock

Przetwory z pomidorów zawierają mniejszą ilość witamin (głównie witaminy C) i soli mineralnych niż świeże warzywa, ale mają też zalety! Jakie? Po pierwsze, w okresie jesienno-zimowym na pewno są smaczniejsze i bardziej aromatyczne. Po drugie, przeciery czy soki, pod niektórymi względami, są nawet wartościowsze od pomidorów świeżych. 

A to wszystko za sprawą najcenniejszego ich składnika, czyli likopenu. Należy on do grupy przeciwutleniaczy i wykazuje silne działanie przeciwnowotworowe, chroni też przed miażdżycą i chorobami serca. Składnik ten pod wpływem wysokiej temperatury, która towarzyszy np. gotowaniu czy pasteryzacji, przechodzi w formę łatwiej przyswajalną przez organizm. Dlatego choćby z tego powodu warto sięgać po pomidorowe przetwory. 

Spis treści:

  1. Przepis na sok pomidorowy
  2. Przepis na domowe suszone pomidory
  3. Przepis na przecier pomidorowy
  4. Przepis na domowy ketchup
  5. Przepis na pomidory w occie (w zalewie)

Przepis na sok pomidorowy

Sok pomidorowy jest bogaty w betakaroten, witaminę C i potas. Jego wielką wartością jest duża zawartość potasu. Zawiera tyko 17 kcal w 100 ml. Niestety, ten kupiony w sklepie ma często dodatek soli, zawiera więc sód, który znosi jego dobroczynne działanie. 

Domowy sok pomidorowy nadaje się nie tylko do picia, ale również do duszenia mięsa oraz warzyw. Na bazie soku warto przygotowywać koktajle, np. z dodatkiem innych warzyw, ziół czy kefiru. 

Składniki:

  • 3 kg pomidorów,
  • 3 łyżki soli.

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory umyj, sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. 
  2. Pokrój w kostkę i przełóż do garnka.
  3. Gotuj przez 45 minut. 
  4. Pomidory przetrzyj za pomocą łyżki i sitka.
  5. Sok ponownie zagotuj i dopraw solą.
  6. Gorącym sokiem pomidorowym napełnij butelki, zakręć i pasteryzuj przez około 10 minut. 

przepis na sok pomidorowy
fot. Adobe Stock

Przepis na domowe suszone pomidory

Ze wszystkich przetworów pomidorowych mają w sobie najwięcej likopenu. Są też bogate w błonnik.

Najpopularniejsze suszone pomidory to te w zalewie z oliwy z oliwek lub oleju. Mogą być aromatyzowane np. ziołami, czosnkiem. Dobrze komponuje się z makaronem, sałatą, mozzarellą, suszoną szynką. Można je też dodawać do potraw duszonych, np. mięs, warzyw, a także sosów, pizzy. Przerabia się je na pasty, dodaje do przekąsek lub nadziewa pieczenie.

Składniki:

  • 4 kg pomidorów podłużnych (jak najmniejszych),
  • 5 ząbków czosnku,
  • 2 l oleju roślinnego,
  • 4 łyżki octu jabłkowego,
  • ulubione świeże zioła - np. tymianek i oregano,
  • 2 łyżki soli. 

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory umyj, przekrój wzdłuż na pół i wykrój szypułki.
  2. Posyp solą, ułóż na suszarce do warzyw i susz przez około 15 godzin (pomidory możesz również suszyć w piekarniku w 90 stopniach C przez około 7-8 godzin). 
  3. Nieco wysuszone, ale nadal mięsiste pomidory przełóż do miski, dodaj zioła, ząbki czosnku oraz ocet. Wszystko wymieszaj i przełóż do słoików. 
  4. Podgrzej olej roślinny (nie powinien być wrzący) i zalej nim pomidory aż po brzegi (warzywa wchłoną część zalewy).
  5. Słoiki zakręć i odwróć do góry dnem do wystudzenia.
  6. Domowe suszone pomidory będą doskonałym dodatkiem do sałatek w stylu śródziemnomorskim. 

pomidory suszone domowe przepis
fot. Adobe Stock

Przepis na przecier pomidorowy

To doskonałe źródło potasu, magnezu, fosforu, a także witamin z grupy A i B. Może być otrzymywany ze świeżych (smaczniejszy i wartościowszy) lub mrożonych dojrzałych pomidorów, które po rozdrobnieniu poddawane są przecieraniu przez sita. W procesie tym usuwane są pestki i skórki, dlatego przecier zawiera mniej błonnika niż świeże pomidory. 

Jest świetną bazą do sosów np. do makaronu, pizzy, sałatek. Można go też dodawać do zup, zapiekanek, mięs - bez większych ograniczeń, bo nie jest zbyt kwaśny. Niezużytą zawartość opakowania należy trzymać w lodówce i wykorzystać w ciągu 3-4 dni.

Składniki:

  • 4 kg pomidorów,
  • 2 łyżki soli,
  • 1 łyżka cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory umyj i obierz ze skórki.
  2. Przełóż do garnka i zagotuj na średnim ogniu. Gotuj przez około 45 minut, aż zaczną się rozpadać.
  3. Zmiksuj za pomocą blendera.
  4. Dodaj sól i cukier i gotuj przez około 2 godziny, aż przecier zgęstnieje.
  5. Gorący przecier pomidorowy przełóż do wyparzonych słoików i postaw do góry dnem do całkowitego wystygnięcia. 

Przepis na domowy ketchup

Domowy ketchup ma bardziej esencjonalny, głęboki smak, niż ten ze sklepowej półki. Możesz dowolnie modyfikować nasz przepis dodając inne zioła, więcej lub mniej cukru i soli.

Składniki:

  • 3 kg pomidorów,
  • 100 ml octu winnego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka cukru,
  • 2 łyżki oliwy,
  • kilka goździków,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • laska cynamonu,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory umyj, sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w grubą kostkę.
  2. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę.
  3. W garnku rozgrzej oliwę i dodaj pokrojoną cebulkę. Po 2 minutach dodaj czosnek i wszystkie pomidorowy. Smaż około 5 minut a następnie zmniejsz ogień, dodaj wszystkie przyprawy i gotuj jeszcze 30 minut.
  4. Po tym czasie dodaj ocet, nakryj garnek i gotuj przez kolejne 30 minut. 
  5. Przetrzyj ketchup przy pomocy łyżki i sitka. 
  6. Gorący przełóż do wyparzonych słoików i szczelnie zakręć. Odstaw do góry dnem do wystygnięcia.

przepis na domowy ketchup
fot. Adobe Stock

Przepis na pomidory w occie (w zalewie)

Pomidory w octowej zalewie będą świetnym dodatkiem do pieczonych mięs i pasztetów, również tych wegetariańskich. Świetnie sprawdzą się również na świątecznym stole obok marynowanych grzybków i kiszonych ogórków.

Składniki:

  • 5 kg pomidorów,
  • 2 cebule,
  • 2 l wody,
  • 8 łyżek cukru,
  • 3 łyżki soli,
  • kilka liści laurowych,
  • kilka goździków,
  • 8 ząbków czosnku,
  • kilka ziarenek pieprzu,
  • 300 ml octu,
  • 150 ml oleju roślinnego.

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory umyj i sparz wrzątkiem. Obierz ze skórki i przełóż do wyparzonych słoików.
  2. Przygotuj zalewę: wodę zagotuj z cukrem, solą, octem i olejem. 
  3. Do każdego z nich dodaj ziele angielskie, czarny pieprz, ząbek czosnku, liść laurowy, jeden goździk.
  4. Cebule obierz i pokrój w piórka. Dodaj po odrobinie do każdego słoika. 
  5. Przestudzoną zalewą zalej pomidory. Szczelnie zakręć i pasteryzuj przez 15 minut. 

Więcej przepisów na domowe przetwory:

Przetwory z pomidorków koktajlowych: pomidorki koktajlowe w occie, w oliwie, dżem
Przetwory z pomidorków koktajlowych: pomidorki koktajlowe w occie, w oliwie, dżem
Przetwory z pomidorków koktajlowych stają się coraz popularniejsze. Słodkie odmiany pomidorków koktajlowych są doskonałe na dżemy, wszystkie nadają się do marynowania.
Kiszone pomidory - przygotuj latem, ciesz się zimą
Kiszone pomidory - przygotuj latem, ciesz się zimą
Kiszone pomidory mają wyborny smak, a sam proces przygotowania niewiele różni się od kiszenia ogórków. Do kiszenia wybieraj nieduże i jędrne pomidory gruntowe.
Sok pomidorowy na zimę - 3 sprawdzone przepisy na pomidorowe soki
Sok pomidorowy na zimę - 3 sprawdzone przepisy na pomidorowe soki
Sok pomidorowy na zimę jest szybki i łatwy do zrobienia. Przyda się w domowej spiżarce przez cały rok! Możesz go wykorzystać np. do zrobienia zupy pomidorowej albo aromatycznego sosu do makaronu.
Pomidory na zimę - przepisy na pomidory do słoików
Pomidory na zimę - przepisy na pomidory do słoików
Pomidory na zimę w słoikach z dodatkiem ulubionych przypraw i dodatków, pozwolą zachować smak lata. Wykorzystaj je w ciągu roku do sałatek, przystawek i do aromatycznych sosów.
Sos pomidorowy - salsa, bolognese i inne. Zobacz przepisy
Sos pomidorowy - salsa, bolognese i inne. Zobacz przepisy
Sos pomidorowy to dodatek, który pasuje do wszystkiego. Możesz go przygotować ze świeżych warzyw, pomidorów z puszki, gęstej passaty albo po prostu z koncentratu.
Jak zrobić ketchup z pomidorów? Duś warzywa z miodem i octem.
Jak zrobić ketchup z pomidorów? Duś warzywa z miodem i octem.
Wystarczą dojrzałe pomidory polne lub malinowe i aromatyczne przyprawy, aby przygotować doskonały ketchup.