Chcesz przygotować wykwintne dania na Boże Narodzenie? Postaw na aromatyczne mięsa oraz dania rybne

wykwintne dania na boże narodzenie fot. Adobe Stock, Anton
Wykwintne dania na Boże Narodzenie wcale nie muszą być skomplikowane czy kosztowne. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich świątecznych gości, postaw na intensywne w smaku, aromatyczne mięsa z dodatkiem owoców, a także wykorzystaj rybne przepisy na dania z piekarnika czy pożywne zupy. Zobacz te ciekawe pomysły.
/ 06.12.2023 05:10
wykwintne dania na boże narodzenie fot. Adobe Stock, Anton

Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości przy wigilijnym i świątecznym stole, postaw na nieoczywiste połączenia i przygotuj zarówno mięsne, jak i rybne czy jarskie wykwintne dania. Świetnie sprawdzą się podczas pierwszego i drugiego dnia świąt, a w przypadku dań rybnych - także na Wigilię. Zobacz, jak je zrobić.

Spis treści:

  1. Faszerowana gęś
  2. Zupa rybna
  3. Łosoś pieczony w sosie ziołowym
  4. Rolada z indyka z orzechami

Wykwintne dania na Boże Narodzenie: faszerowana gęś

Gęś pieczona w kawałkach i w całości doskonale sprawdza się jako potrawa świąteczna, a jeśli dodatkowo nafaszerujesz ją soczystymi owocami - zachwyt domowników gwarantowany. Faszerowana gęś świetnie smakuje w połączeniu z kwaśnym owocowym sosem, pieczonymi ziemniakami i zimową surówką z marchewki czy kapusty kiszonej.

Zobacz też: Jak piecz gęś, aby była soczysta?

Składniki:

  • średnia gęś w całości,
  • 4 duże jabłka,
  • 2 brzoskwinie,
  • 100 ml czerwonego wina,
  • 250 ml bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • 5 łyżek cukru,
  • łyżeczka masła lub margaryny,
  • sól i pieprz,
  • łyżka majeranku.

Sposób przygotowania:

  1. Gęś umyj w środku i na zewnątrz, a następnie osusz. Natrzyj dokładnie solą, pieprzem oraz majerankiem i wstaw do lodówki na całą noc. Najlepiej użyć naczynia żaroodpornego z pokrywą.
  2. Następnego dnia jabłka i brzoskwinie umyj, osusz i pokrój w ćwiartki.
  3. Na patelni rozgrzej masło, przerzuć owoce i zasyp cukrem. Podgrzewaj na małym ogniu i często mieszaj. Kiedy cukier się rozpuści, cienką stróżką dodaj wino. Jeśli chcesz, etap z winem możesz pominąć i dodać łyżkę octu jabłkowego.
  4. Kiedy owoce się skarmelizują, odstaw je z ognia i wystudź.
  5. Przestudzonymi owocami nafaszeruj gęś i wstaw do piekarnika (200 stopni) na 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz przez 2 godziny.
  6. Wskazówka: po upieczeniu owoce możesz podać w całości razem z gęsią lub zblendować je na gładki sos i wykorzystać do polania gęsi.

wykwintne dania na boże narodzenie z mięsa

fot. Wykwintne dania na Boże Narodzenie: faszerowana gęś/Adobe Stock, Надія Коваль

Wykwintne dania na Boże Narodzenie: zupa rybna

Pyszna i aromatyczna zupa rybna będzie świetną propozycją na świąteczny obiad. Możesz zrobić z niej pierwsze danie lub główny posiłek. Sprawdzi się także jako potrawa wigilijna. Pamiętaj, aby nie żałować warzyw i przypraw - to ma być intensywna w smaku propozycja!

Składniki:

  • 300 g fileta z dorsza, pstrąga lub halibuta,
  • 600 g rybnych głów, korpusów, etc.
  • 3 litry bogatego warzywnego bulionu
  • duża cebula,
  • 250 g ziemniaków,
  • kilka liści laurowych,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • natka pietruszki,
  • opcjonalnie 50 ml białego wina lub octu jabłkowego.

Sposób przygotowania:

  1. Bulion zagotuj i dodaj do niego korpusy i głowy rybne. Następnie dodaj liście laurowe i ziele angielskie, a także sporą ilość soli i pieprzu.
  2. Gotuj na niewielkim ogniu pod przykryciem przez minimum godzinę. Jeśli w tym czasie woda odparuje, dolej niewielką ilość.
  3. Rybne części wyjmij, a sam bulion pozostaw na niewielkim ogniu. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i opaloną cebulę pokrojoną na połówkę lub na ćwiartki.
  4. Na tym etapie możesz dodać wino lub ocet. Całość pogotuj jeszcze ok. 30 minut na bardzo małym ogniu. Po ok. 15 minutach dodaj pokrojone filety rybne.
  5. Dopraw do smaku i podawaj z posiekaną natką pietruszki.

wykwintne dania na boże narodzenie i święta

fot. Wykwintne dania na Boże Narodzenie: zupa rybna/Adobe Stock, mahara

Wykwintne dania na Boże Narodzenie: łosoś pieczony w sosie ziołowym

Jeśli nie lubisz smażonych potraw i chcesz zrezygnować z karpia lub przygotować coś oprócz niego, idealnie sprawdzi się ryba z piekarnika. Łosoś to pyszna i soczysta, a jednocześnie bardzo zdrowa propozycja na świąteczny obiad. Możesz przygotować go w naczyniu żaroodpornym, rękawie lub folii - w każdej wersji będzie pyszny.

Składniki:

  • 600 g łososia,
  • sól i pieprz,
  • 2 łyżki masła,
  • sok z cytryny,
  • łyżeczka majeranku,
  • łyżeczka oregano,
  • natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Łososia umyj, osusz i natrzyj dokładnie solą oraz pieprzem. Przełóż do naczynia żaroodpornego.
  2. Skrop łyżką soku z cytryny, a na wierzchu ułóż kilka plasterków. Tak przygotowaną rybę piecz 20 minut w 200 stopniach.
  3. W tym czasie przygotuj sos. W rondelku lub kąpieli wodnej rozpuść masło, a następnie dodaj majeranek, oregano oraz posiekaną natkę. Dopraw solą i pieprzem i dodaj łyżeczkę soku z cytryny.
  4. Wymieszaj i polej upieczonego łososia.

wykwintne dania na boże narodzenie z ryb

fot. Wykwintne dania na Boże Narodzenie/Adobe Stock, somegirl

Wykwintne dania na Boże Narodzenie: rolada z indyka z orzechami

Świąteczna rolada mięsna świetnie sprawdzi się jako obiad lub przekąska w pierwszy i drugi dzień świąt. Przygotuj ją z dodatkiem orzechów, pesto lub suszonych owoców - w każdej wersji będzie smakować doskonale. Roladę mięsną podawaj z jasnym sosem pieczeniowym lub kremem z warzyw.

Składniki:

  • 1,5 kg piersi z indyka,
  • duża cebula,
  • pół szklanki posiekanych orzechów,
  • 2 marchewki,
  • sól i pieprz,
  • 3 łyżki masła,
  • łyżeczka oleju,
  • łyżeczka tymianku.

Sposób przygotowania:

  1. Pierś z indyka umyj i osusz. Rozbij ją na cieńszy płat, a następnie natrzyj dokładnie mieszanką wszystkich przypraw i oleju.
  2. Tak przygotowane mięso wstaw do lodówki na minimum godzinę.
  3. W tym czasie przygotuj farsz. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż krótko na niewielkim ogniu startą na grubych oczkach marchew.
  4. Dodaj pokrojoną w piórka cebulę oraz orzechy. Dopraw solą i pieprzem. Całość podsmażaj na małym ogniu przez ok. 10-12 minut, a następnie odstaw do przestudzenia.
  5. Mięso wyjmij z lodówki i wyłóż na nie gotowy farsz. Całość zawiń w roladę i zabezpiecz szpikulcami do mięs.
  6. Wstaw do piekarnika (180 stopni) na 60-80 minut.

wykwintne dania na boże narodzenie przepisy

fot. Wykwintne dania na Boże Narodzenie/Adobe Stock, dolphy_tv

Zobacz także inne świąteczne przepisy:

Redakcja poleca

REKLAMA