Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości przy wigilijnym i świątecznym stole, postaw na nieoczywiste połączenia i przygotuj zarówno mięsne, jak i rybne czy jarskie wykwintne dania. Świetnie sprawdzą się podczas pierwszego i drugiego dnia świąt, a w przypadku dań rybnych - także na Wigilię. Zobacz, jak je zrobić.
Spis treści:
Wykwintne dania na Boże Narodzenie: faszerowana gęś
Gęś pieczona w kawałkach i w całości doskonale sprawdza się jako potrawa świąteczna, a jeśli dodatkowo nafaszerujesz ją soczystymi owocami - zachwyt domowników gwarantowany. Faszerowana gęś świetnie smakuje w połączeniu z kwaśnym owocowym sosem, pieczonymi ziemniakami i zimową surówką z marchewki czy kapusty kiszonej.
Zobacz też: Jak piecz gęś, aby była soczysta?
Składniki:
- średnia gęś w całości,
- 4 duże jabłka,
- 2 brzoskwinie,
- 100 ml czerwonego wina,
- 250 ml bulionu warzywnego lub drobiowego,
- 5 łyżek cukru,
- łyżeczka masła lub margaryny,
- sól i pieprz,
- łyżka majeranku.
Sposób przygotowania:
- Gęś umyj w środku i na zewnątrz, a następnie osusz. Natrzyj dokładnie solą, pieprzem oraz majerankiem i wstaw do lodówki na całą noc. Najlepiej użyć naczynia żaroodpornego z pokrywą.
- Następnego dnia jabłka i brzoskwinie umyj, osusz i pokrój w ćwiartki.
- Na patelni rozgrzej masło, przerzuć owoce i zasyp cukrem. Podgrzewaj na małym ogniu i często mieszaj. Kiedy cukier się rozpuści, cienką stróżką dodaj wino. Jeśli chcesz, etap z winem możesz pominąć i dodać łyżkę octu jabłkowego.
- Kiedy owoce się skarmelizują, odstaw je z ognia i wystudź.
- Przestudzonymi owocami nafaszeruj gęś i wstaw do piekarnika (200 stopni) na 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz przez 2 godziny.
- Wskazówka: po upieczeniu owoce możesz podać w całości razem z gęsią lub zblendować je na gładki sos i wykorzystać do polania gęsi.
fot. Wykwintne dania na Boże Narodzenie: faszerowana gęś/Adobe Stock, Надія Коваль
Wykwintne dania na Boże Narodzenie: zupa rybna
Pyszna i aromatyczna zupa rybna będzie świetną propozycją na świąteczny obiad. Możesz zrobić z niej pierwsze danie lub główny posiłek. Sprawdzi się także jako potrawa wigilijna. Pamiętaj, aby nie żałować warzyw i przypraw - to ma być intensywna w smaku propozycja!
Składniki:
- 300 g fileta z dorsza, pstrąga lub halibuta,
- 600 g rybnych głów, korpusów, etc.
- 3 litry bogatego warzywnego bulionu
- duża cebula,
- 250 g ziemniaków,
- kilka liści laurowych,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- natka pietruszki,
- opcjonalnie 50 ml białego wina lub octu jabłkowego.
Sposób przygotowania:
- Bulion zagotuj i dodaj do niego korpusy i głowy rybne. Następnie dodaj liście laurowe i ziele angielskie, a także sporą ilość soli i pieprzu.
- Gotuj na niewielkim ogniu pod przykryciem przez minimum godzinę. Jeśli w tym czasie woda odparuje, dolej niewielką ilość.
- Rybne części wyjmij, a sam bulion pozostaw na niewielkim ogniu. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i opaloną cebulę pokrojoną na połówkę lub na ćwiartki.
- Na tym etapie możesz dodać wino lub ocet. Całość pogotuj jeszcze ok. 30 minut na bardzo małym ogniu. Po ok. 15 minutach dodaj pokrojone filety rybne.
- Dopraw do smaku i podawaj z posiekaną natką pietruszki.
fot. Wykwintne dania na Boże Narodzenie: zupa rybna/Adobe Stock, mahara
Wykwintne dania na Boże Narodzenie: łosoś pieczony w sosie ziołowym
Jeśli nie lubisz smażonych potraw i chcesz zrezygnować z karpia lub przygotować coś oprócz niego, idealnie sprawdzi się ryba z piekarnika. Łosoś to pyszna i soczysta, a jednocześnie bardzo zdrowa propozycja na świąteczny obiad. Możesz przygotować go w naczyniu żaroodpornym, rękawie lub folii - w każdej wersji będzie pyszny.
Składniki:
- 600 g łososia,
- sól i pieprz,
- 2 łyżki masła,
- sok z cytryny,
- łyżeczka majeranku,
- łyżeczka oregano,
- natka pietruszki.
Sposób przygotowania:
- Łososia umyj, osusz i natrzyj dokładnie solą oraz pieprzem. Przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Skrop łyżką soku z cytryny, a na wierzchu ułóż kilka plasterków. Tak przygotowaną rybę piecz 20 minut w 200 stopniach.
- W tym czasie przygotuj sos. W rondelku lub kąpieli wodnej rozpuść masło, a następnie dodaj majeranek, oregano oraz posiekaną natkę. Dopraw solą i pieprzem i dodaj łyżeczkę soku z cytryny.
- Wymieszaj i polej upieczonego łososia.
fot. Wykwintne dania na Boże Narodzenie/Adobe Stock, somegirl
Wykwintne dania na Boże Narodzenie: rolada z indyka z orzechami
Świąteczna rolada mięsna świetnie sprawdzi się jako obiad lub przekąska w pierwszy i drugi dzień świąt. Przygotuj ją z dodatkiem orzechów, pesto lub suszonych owoców - w każdej wersji będzie smakować doskonale. Roladę mięsną podawaj z jasnym sosem pieczeniowym lub kremem z warzyw.
Składniki:
- 1,5 kg piersi z indyka,
- duża cebula,
- pół szklanki posiekanych orzechów,
- 2 marchewki,
- sól i pieprz,
- 3 łyżki masła,
- łyżeczka oleju,
- łyżeczka tymianku.
Sposób przygotowania:
- Pierś z indyka umyj i osusz. Rozbij ją na cieńszy płat, a następnie natrzyj dokładnie mieszanką wszystkich przypraw i oleju.
- Tak przygotowane mięso wstaw do lodówki na minimum godzinę.
- W tym czasie przygotuj farsz. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż krótko na niewielkim ogniu startą na grubych oczkach marchew.
- Dodaj pokrojoną w piórka cebulę oraz orzechy. Dopraw solą i pieprzem. Całość podsmażaj na małym ogniu przez ok. 10-12 minut, a następnie odstaw do przestudzenia.
- Mięso wyjmij z lodówki i wyłóż na nie gotowy farsz. Całość zawiń w roladę i zabezpiecz szpikulcami do mięs.
- Wstaw do piekarnika (180 stopni) na 60-80 minut.
fot. Wykwintne dania na Boże Narodzenie/Adobe Stock, dolphy_tv
Zobacz także inne świąteczne przepisy: