Jak się robi tradycyjny pasztet świąteczny, aby nie był suchy i pysznie smakował zarówno na chlebie, jak i samodzielnie? Najważniejsze są odpowiednie proporcje składników oraz dobre przygotowanie mięsa. Musi ono być soczyste, aby gotowy pasztet był gładki i aksamitny.
Spis treści:
Pasztet świąteczny z indyka
Mięso z indyka jest soczyste, wychodzi gładkie i jest uważane za jedno z najzdrowszych mięs. Ten kremowy pasztet jest idealny na święta, ale także na inne uroczystości i spotkania z bliskimi.
Składniki:
- 500 g fileta z indyka,
- 300 g podudzia z indyka,
- pęczek włoszczyzny,
- 2 średnie cebule,
- duża natka pietruszki,
- miękka bułka,
- 2 łyżki masła,
- kilka listków laurowych,
- kilka ziarenek ziela angielskiego,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 jajka,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- sól i pieprz,
- 2 łyżki bułki tartej,
- olej do wysmarowania formy.
Sposób przygotowania:
- Włoszczyznę oraz jedną cebulę obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć do garnka i zalej wodą (ok. 2 litrami). Dodaj także listki laurowe, ziele angielskie i sól oraz pieprz.
- Doprowadź do wrzenia i gotuj na bardzo małym ogniu przez ok. 1.5-2 godziny. Następnie wystudź.
- Następnie do miski włóż bułkę i zalej gotowym bulionem, a następnie odstaw na ok. 10 minut. Bułka musi w całości nasiąknąć płynem.
- Na patelni rozgrzej masło, a następnie zeszklij na nim pokrojoną w kostkę drugą cebulę. Dodaj także przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone na kawałki, umyte mięso.
- Podsmaż, a następnie duś pod przykryciem przez ok. 10 minut.
- Gotowe mięso z cebulą i czosnkiem, warzywa z bulionu, bułkę oraz przyprawy zmiel w maszynce do mięsa lub przy pomocy blendera. Masa powinna być gładka i bardzo kremowa. Dodaj do niej jajka i wymieszaj całość.
- Przełóż do formy keksowej wysmarowanej olejem i obsypanej bułką tartą, a następnie włóż do piekarnika (170 stopni) na ok. 50 minut.
- Studź w formie.
fot. Pasztet świąteczny z indyka/Adobe Stock, gkrphoto
Pasztet świąteczny z żurawiną
Żurawina, świeża czy suszona, to prawdziwy smak świąt. Można ją wykorzystać do dżemów, sosów, a także syropów do herbaty. Świetnie sprawdzi się także jako dodatek do pasztetów. Idealnie podkreśli ich smak i doda odrobiny słodyczy. Także pasztet wegetariański z żurawiną będzie smakował doskonale.
Składniki:
- kilogram mięsa wieprzowego,
- 200 g boczku,
- 120 g wątróbki wieprzowej,
- 100 g suszonej żurawiny,
- pęczek włoszczyzny,
- 4-5 cebul,
- 2 jajka,
- bułka,
- 300 g suszonych grzybów,
- kilka listków ziela angielskiego,
- kilka ziarenek ziela angielskiego,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- szczypta mielonego imbiru,
- pieprz i sól.
Sposób przygotowania:
- Grzyby wymocz w wodzie przynajmniej przez godzinę.
- Mięso oraz wątróbkę oczyść, pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do garnka.
- Dodaj ziele angielskie oraz liście laurowe, a następnie zalej wodą i doprowadź do wrzenia.
- Dodaj pokrojoną włoszczyznę i gotuj na małym ogniu ok. godzinę.
- Następnie przecedź i bulionem zalej bułkę i pozostaw na ok. 10 minut, aby nasiąkła.
- Grzyby, mięso, warzywa oraz namoczoną bułkę przełóż do miski i bardzo dokładnie zmiel. Dodaj żurawinę, jajka oraz dopraw do smaku.
- Wymieszaj całość, a następnie przełóż masę do keksówki.
- Piecz w 180 stopniach ok. 40 minut, do suchego patyczka.
fot. Pasztet świąteczny na Boże Narodzenie/Adobe Stock, teressa
Pasztet świąteczny z pistacjami
Pistacje idealnie dopełniają smak świątecznych pasztetów, zarówno w wersji mięsnej, jak i warzywnej. Możesz użyć zarówno naturalnych, jak i lekko solonych orzechów. Pasztet z orzechami sprawdzi się nie tylko na Boże Narodzenie, ale także Wielkanoc oraz inne rodzinne okazje.
Składniki:
- 330 g schabu wieprzowego,
- 150 g boczku,
- 200 g karczku wieprzowego,
- 100 g wątróbki wieprzowej,
- 2 łyżki masła,
- pęczek włoszczyzny,
- kilka listków laurowych,
- kilka ziarenek ziela angielskiego,
- 2 jajka,
- bułka,
- sól i pieprz,
- 60 g pistacji,
- szczypta gałki muszkatołowej.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie mięsa umyj, oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Warzywa obierz i wrzuć wszystko do garnka.
- Dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie, a następnie zalej ok. 2 litrami wody.
- Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj ok. 1.5 godziny i wystudź.
- Odcedzony wywar przelej do dwóch misek. Do jednej włóż bułkę, a do drugiej - pokrojone na pół pistacje.
- Pozostaw, aż orzechy zmiękną, a bułka dobrze nasiąknie bulionem.
- Mięso, warzywa, miękkie masło oraz przyprawy przełóż do miski. Dodaj bułkę, a następnie całość dokładnie zmiel.
- Dodaj jajka oraz pistacje. Całość wymieszaj i przełóż do keksówki wysmarowanej olejem.
- Piecz w 180 stopniach ok. 50 minut.
fot. Świąteczny pasztet/Adobe Stock, Anatoly Repin
Zobacz także inne przepisy na mięsne i warzywne pasztety: