pasztet świąteczny fot. Adobe Stock, gkrphoto

Wystarczy tylko kilka składników, aby zrobić pyszny pasztet świąteczny na Boże Narodzenie

Jak zrobić prosty pasztet domowy? Wystarczy tylko kilka składników i odpowiednie przyprawienie. Pasztet świąteczny na Boże Narodzenie możesz przygotować w wersji klasycznej, dodać pistacje albo żurawinę. Pysznie będzie smakować także z aromatycznym sosem z owoców leśnych albo żurawiny. Zobacz, jak zrobić dobry pasztet z różnych mięs.
/ 21.12.2022 05:37
pasztet świąteczny fot. Adobe Stock, gkrphoto

Jak się robi tradycyjny pasztet świąteczny, aby nie był suchy i pysznie smakował zarówno na chlebie, jak i samodzielnie? Najważniejsze są odpowiednie proporcje składników oraz dobre przygotowanie mięsa. Musi ono być soczyste, aby gotowy pasztet był gładki i aksamitny.

Spis treści:

  1. Pasztet świąteczny z indyka
  2. Pasztet świąteczny z żurawiną
  3. Pasztet świąteczny z pistacjami

Pasztet świąteczny z indyka

Mięso z indyka jest soczyste, wychodzi gładkie i jest uważane za jedno z najzdrowszych mięs. Ten kremowy pasztet jest idealny na święta, ale także na inne uroczystości i spotkania z bliskimi.

Składniki:

  • 500 g fileta z indyka,
  • 300 g podudzia z indyka,
  • pęczek włoszczyzny,
  • 2 średnie cebule,
  • duża natka pietruszki,
  • miękka bułka,
  • 2 łyżki masła,
  • kilka listków laurowych,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 jajka,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • sól i pieprz,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • olej do wysmarowania formy.

Sposób przygotowania:

  1. Włoszczyznę oraz jedną cebulę obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć do garnka i zalej wodą (ok. 2 litrami). Dodaj także listki laurowe, ziele angielskie i sól oraz pieprz.
  2. Doprowadź do wrzenia i gotuj na bardzo małym ogniu przez ok. 1.5-2 godziny. Następnie wystudź.
  3. Następnie do miski włóż bułkę i zalej gotowym bulionem, a następnie odstaw na ok. 10 minut. Bułka musi w całości nasiąknąć płynem.
  4. Na patelni rozgrzej masło, a następnie zeszklij na nim pokrojoną w kostkę drugą cebulę. Dodaj także przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone na kawałki, umyte mięso.
  5. Podsmaż, a następnie duś pod przykryciem przez ok. 10 minut.
  6. Gotowe mięso z cebulą i czosnkiem, warzywa z bulionu, bułkę oraz przyprawy zmiel w maszynce do mięsa lub przy pomocy blendera. Masa powinna być gładka i bardzo kremowa. Dodaj do niej jajka i wymieszaj całość.
  7. Przełóż do formy keksowej wysmarowanej olejem i obsypanej bułką tartą, a następnie włóż do piekarnika (170 stopni) na ok. 50 minut.
  8. Studź w formie.

pasztet świąteczny z indyka

fot. Pasztet świąteczny z indyka/Adobe Stock, gkrphoto

Pasztet świąteczny z żurawiną

Żurawina, świeża czy suszona, to prawdziwy smak świąt. Można ją wykorzystać do dżemów, sosów, a także syropów do herbaty. Świetnie sprawdzi się także jako dodatek do pasztetów. Idealnie podkreśli ich smak i doda odrobiny słodyczy. Także pasztet wegetariański z żurawiną będzie smakował doskonale.

Składniki:

  • kilogram mięsa wieprzowego,
  • 200 g boczku,
  • 120 g wątróbki wieprzowej,
  • 100 g suszonej żurawiny,
  • pęczek włoszczyzny,
  • 4-5 cebul,
  • 2 jajka,
  • bułka,
  • 300 g suszonych grzybów,
  • kilka listków ziela angielskiego,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • szczypta mielonego imbiru,
  • pieprz i sól.

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby wymocz w wodzie przynajmniej przez godzinę.
  2. Mięso oraz wątróbkę oczyść, pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do garnka.
  3. Dodaj ziele angielskie oraz liście laurowe, a następnie zalej wodą i doprowadź do wrzenia.
  4. Dodaj pokrojoną włoszczyznę i gotuj na małym ogniu ok. godzinę.
  5. Następnie przecedź i bulionem zalej bułkę i pozostaw na ok. 10 minut, aby nasiąkła.
  6. Grzyby, mięso, warzywa oraz namoczoną bułkę przełóż do miski i bardzo dokładnie zmiel. Dodaj żurawinę, jajka oraz dopraw do smaku.
  7. Wymieszaj całość, a następnie przełóż masę do keksówki.
  8. Piecz w 180 stopniach ok. 40 minut, do suchego patyczka.

pasztet z żurawiną

fot. Pasztet świąteczny na Boże Narodzenie/Adobe Stock, teressa

Pasztet świąteczny z pistacjami

Pistacje idealnie dopełniają smak świątecznych pasztetów, zarówno w wersji mięsnej, jak i warzywnej. Możesz użyć zarówno naturalnych, jak i lekko solonych orzechów. Pasztet z orzechami sprawdzi się nie tylko na Boże Narodzenie, ale także Wielkanoc oraz inne rodzinne okazje.

Składniki:

  • 330 g schabu wieprzowego,
  • 150 g boczku,
  • 200 g karczku wieprzowego,
  • 100 g wątróbki wieprzowej,
  • 2 łyżki masła,
  • pęczek włoszczyzny,
  • kilka listków laurowych,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • 2 jajka,
  • bułka,
  • sól i pieprz,
  • 60 g pistacji,
  • szczypta gałki muszkatołowej.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie mięsa umyj, oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Warzywa obierz i wrzuć wszystko do garnka.
  2. Dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie, a następnie zalej ok. 2 litrami wody.
  3. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj ok. 1.5 godziny i wystudź.
  4. Odcedzony wywar przelej do dwóch misek. Do jednej włóż bułkę, a do drugiej - pokrojone na pół pistacje.
  5. Pozostaw, aż orzechy zmiękną, a bułka dobrze nasiąknie bulionem.
  6. Mięso, warzywa, miękkie masło oraz przyprawy przełóż do miski. Dodaj bułkę, a następnie całość dokładnie zmiel.
  7. Dodaj jajka oraz pistacje. Całość wymieszaj i przełóż do keksówki wysmarowanej olejem.
  8. Piecz w 180 stopniach ok. 50 minut.

pasztet świąteczny na boże narodzenie

fot. Świąteczny pasztet/Adobe Stock, Anatoly Repin

Zobacz także inne przepisy na mięsne i warzywne pasztety:

Staropolski pasztet z dziczyzny. Zobacz wyjątkowy przepis Magdy Gessler
Staropolski pasztet z dziczyzny. Zobacz wyjątkowy przepis Magdy Gessler
Staropolski pasztet z dziczyzny może pojawić się na wielkanocnym stole. Oprócz dziczyzny, Magda Gessler rekomenduje dodanie do pasztetu również łopatki cielęcej, karkówki wieprzowej, wołowiny bez kości, wieprzowego podgardla, a także wątroby wieprzowej. Takie połączenie mięs gwarantuje wyjątkowo pyszny smak.
Szybki pasztet na Wielkanoc - w wersji mięsnej i wegetariańskiej
Szybki pasztet na Wielkanoc - w wersji mięsnej i wegetariańskiej
Szybki pasztet na Wielkanoc przygotujesz w niecałą godzinę (razem z czasem pieczenia). Mięsny dopraw majerankiem i gałką muszkatołową, a wegetariański curry i kurkumą.
Pasztet z jajek - przepis na pyszny pasztet jajeczny na Wielkanoc
Pasztet z jajek - przepis na pyszny pasztet jajeczny na Wielkanoc
Pasztet z jajek to niezastąpione danie na wielkanocny stół. W naszym przepisie doprawiamy go podsmażonym na maśle porem, natką pietruszki i rozmarynem.
Przepis na pasztet z mięsa z rosołu - pomysł na niemarnowanie resztek
Przepis na pasztet z mięsa z rosołu - pomysł na niemarnowanie resztek
Pasztet z mięsa z rosołu jest pyszny i aromatyczny. Jego przygotowanie nie zajmie ci więcej niż 20 minut.
Pasztet - 20 najlepszych przepisów
Pasztet - 20 najlepszych przepisów
Najpopularniejszą wersją przygotowywania pasztetu jest ten pieczony w formie i podawany w jednym kawałku. Najczęściej doprawiony jest gałką muszkatołową, cząbrem, tymiankiem i pieprzem.
Pasztet warzywny z suszonymi pomidorami i kaszą jaglaną. Pyszny i prosty przepis
Pasztet warzywny z suszonymi pomidorami i kaszą jaglaną. Pyszny i prosty przepis
Pasztet warzywny to doskonała alternatywa dla tego tradycyjnego, mięsnego. Doprawiony gałka muszkatołową, kurkumą i cząbrem zachwyci wszystkich domowników.
Pasztet drobiowy - łatwy i pyszny przepis
Pasztet drobiowy - łatwy i pyszny przepis
Pasztet drobiowy przygotowuje się z udek kurczaka i wątróbek. Jest delikatny, kremowy i z powodzeniem sprawdzi się na świątecznym stole.
Pasztet z fasoli z majerankiem i gałką muszkatołową. Zobacz przepis
Pasztet z fasoli z majerankiem i gałką muszkatołową. Zobacz przepis
Pasztet z fasoli doprawiony majerankiem i gałką muszkatołową to doskonała propozycja na świąteczny stół. Jego przygotowanie zajmie ci nie więcej niż 70 minut.
Pasztet domowy - tradycyjny przepis jak u mamy
Pasztet domowy - tradycyjny przepis jak u mamy
Pasztet domowy przygotowywany jest na bazie różnych rodzajów mięs, korzeniowych warzyw i aromatycznych przypraw.
Pasztet z selera z kaszą jaglaną i marchewką. Zobacz przepis
Pasztet z selera z kaszą jaglaną i marchewką. Zobacz przepis
Pasztet z selera doprawiony gałką muszkatołową, czosnkiem i sosem sojowym zachwyci nie tylko wegetarian. Jego przygotowanie jest niezwykle proste!
Pasztet z soczewicy - lekki i zdrowy przepis zachwyci nie tylko wegetarian
Pasztet z soczewicy - lekki i zdrowy przepis zachwyci nie tylko wegetarian
Pasztet z soczewicy z powodzeniem może zastąpić ten tradycyjny, mięsny. Jego przygotowanie zajmie ci nie więcej niż 60 minut.
 Pasztet wielkanocny w wersji wegetariańskiej – pycha!
Pasztet wielkanocny w wersji wegetariańskiej – pycha!
Szukasz pomysłu na niebanalne danie wegetariańskie na Wielkanoc? Sprawdź nasz pomysł!
Pasztet drobiowy – pyszny i łatwy do przygotowania!
Pasztet drobiowy – pyszny i łatwy do przygotowania!
Wszystkie dania domowej roboty nie mają sobie równych w smaku. Lubisz pasztety? Zrób go sama! Pasztet drobiowy to hit na Wielkanoc!
Pasztet z królika – nie może zabraknąć go na Wielkanoc!
Pasztet z królika – nie może zabraknąć go na Wielkanoc!
Pasztety domowej roboty to jeden z najlepszych pomysłów na wielkanocne danie. Wbrew pozorom przygotowanie nie jest trudne, zaś smak zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy!