Składniki:
- gęś podzielona na części o wadze ok. 3,5 kg
- 2 jabłka, odmiana np. jonagold, champion,
- 100 g żurawiny,
- 2 cebule,
- majeranek,
- sól,
- pieprz,
- papryka wędzona.
Przygotowanie:
- Gęś umyj, osusz papierowym ręcznikiem, jeśli jest w całości - podziel na porcje. Podroby i skrzydła możesz wykorzystać do zrobienia rosołu. Wyjdzie ci ok. 6 kawałków.
- Gęś w kawałkach natrzyj majerankiem z każdej strony, posyp solą i pieprzem oraz szczyptą papryki z wierzchu. Wstaw do lodówki na kilka godzin.
- Gęś w kawałkach po wyjęciu z lodówki smaż na patelni na złoty kolor z każdej strony. Przełóż gęś wraz z tłuszczem, który się wydobył podczas smażenia, do brytfanny.
- Gęś w kawałkach wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 1 godzinę.
- Jabłka umyj i pokrój w ósemki. Żurawinę przepłucz gorącą wodą.
- Cebule obierz i pokrój na ćwiartki.
- Po upływie wyznaczonego czasu, do gęsi w kawałkach dodaj cebulę, jabłka i żurawinę i piecz mięso jeszcze 45 minut.
- Gęś w kawałkach po upieczeniu odstaw w chłodne miejsce do następnego dnia lub podawaj od razu z pieczonymi ziemniakami, brzoskwinią czy buraczkami.
- Wskazówka: z podanych składników wyjdzie także pyszna gęś pieczona w rękawie. Po krótkim obsmażeniu przełóż kawałki mięsa do woreczka razem z jabłkami i żurawiną, a następnie piecz w 180 stopniach ok. 1,5 godziny.
fot. Gęś pieczona w kawałkach/Adobe Stock, ld1976
Jak upiec gęś w całości z jabłkami?
Z podanych składników możesz także przygotować gęś, która będzie miękka i soczysta, a jednocześnie może być przygotowana w całości. Mięso umyj, lekko osusz, a następnie natrzyj z zewnątrz i w środku przyprawami oraz czosnkiem.
Jabłka, i cebulę pokrój w kostkę i włóż razem z żurawiną do środka gęsi. Całość wstaw do brytfanny i piecz pod przykryciem 1,5 - 2 godziny w 180 stopniach.
Gęsina smakuje wybornie w odpowiednim słodko-kwaśnym towarzystwie: jabłka możesz wyeliminować i zastąpić je ananasem lub brzoskwinią, a żurawinę możesz zaserwować w postaci sosu.
Czy gęś piecze się pod przykryciem?
Zarówno gęś pieczona w kawałkach, jak i w całości, powinna być pod przykryciem przez 3/4 czasu spędzonego w piekarniku. Na ostatnie kilkanaście minut możesz zdjąć pokrywę (a jeśli używasz rękawa, przeciąć go lekko). Dzięki temu mięso będzie soczyste w środku, a jednocześnie będzie mieć chrupiącą skórkę.
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 04.11.2020.
Czytaj także: Gęś faszerowana po polskuZ czym podawać gęsinęPieczona gęś nadziewana jabłkami