Gęś pieczona w kawałkach, która rozpływa się w ustach

Gęś pieczona w kawałkach może być podana od razu z żurawinowym sosem, brzoskwiniami lub buraczkami, ale intensywnego smaku nabiera na drugi dzień. Gęś pieczona w kawałkach w rękawie w piekarniku w 180 stopniach to zdrowsza wersja potrawy, bo mięso dusi się w swoim sosie.
Edyta Liebert / 04.11.2020 11:27
DRUKUJ PRZEPIS
Gęś pieczona w kawałkach, która rozpływa się w ustach fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 180 min
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • gęś podzielona na części o wadze ok. 3,5 kg
  • 2 jabłka, odmiana np. jonagold, champion,
  • 100 g żurawiny,
  • 2 cebule,
  • majeranek,
  • sól,
  • pieprz,
  • papryka wędzona.
Przygotowanie:
Gęś pieczona w kawałkach uchodzi za prawdziwy rarytas i odświętne danie. Ponadto gęsina smakuje wybornie w odpowiednim słodko-kwaśnym towarzystwie: jabłka możesz wyeliminować i zastąpić je ananasem lub brzoskwinią, a żurawinę możesz zaserwować w postaci sosu.
 
  1. Gęś umyj, osusz papierowym ręcznikiem, jeśli jest w całości - podziel na porcje. Podroby i skrzydła możesz wykorzystać do zrobienia rosołu. Wyjdzie ci ok. 6 kawałków.
  2. Gęś w kawałkach natrzyj majerankiem z każdej strony, posyp solą i pieprzem oraz szczyptą papryki z wierzchu. Wstaw do lodówki na kilka godzin.
  3. Gęś w kawałkach po wyjęciu z lodówki smaż na patelni na złoty kolor z każdej strony. Przełóż gęś wraz z tłuszczem, który się wydobył podczas smażenia, do brytfanny. 
  4. Gęś w kawałkach wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 1 godzinę. 
  5. Jabłka umyj i pokrój w ósemki. Żurawinę przepłucz gorącą wodą.
  6. Cebule obierz i pokrój na ćwiartki. 
  7. Po upływie wyznaczonego czasu, do gęsi w kawałkach dodaj cebulę, jabłka i żurawinę i piecz mięso jeszcze 45 minut. 
  8. Gęś w kawałkach po upieczeniu odstaw w chłodne miejsce do następnego dnia lub podawaj od razu z pieczonymi ziemniakami, brzoskwinią czy buraczkami. 

Inne pomysły na gęsinę: Gęś faszerowana po polskuZ czym podawać gęsinęPieczona gęś nadziewana jabłkami

DRUKUJ PRZEPIS