Aromatyczna zupa grzybowa z suszonych grzybów. Idealna na święta

Zupa grzybowa z suszonych grzybów to idealne danie na Wigilię dla tych, którzy chcą odpocząć od barszczu. Robi się ją znacznie szybciej, a jej zapach i smak zachwycą każdego.
Urszula Wilczkowska / 27.11.2019 11:08
DRUKUJ PRZEPIS
Aromatyczna zupa grzybowa z suszonych grzybów. Idealna na święta fot. Adobe Stock
Czas wykonania: 40 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 100 g suszonych grzybów,
  • 2 litry bulionu warzywnego,
  • 1 duża cebula,
  • 3 łyżki masła,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 łyżka mąki,
  • liście laurowe i ziele angielskie,
  • sól i pieprz do smaku,
  • opcjonalnie: 3 łyżki kwaśnej śmietany.
Przygotowanie:

Zupa grzybowa to esencjonalna i bardzo sycąca potrawa, która sprawdzi się nie tylko podczas Wigilii. Jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnego barszczu czerwonego, ale ma względem niego jedną bardzo ważną zaletę – ciężej nią ubrudzić obrus i ubrania gości!

Gdy zdecydujesz się ją przyrządzić z suszonych grzybów, będzie jeszcze szybsza i prostsza w przygotowaniu. W końcu nie tak łatwo znaleźć świeże grzyby w grudniu, a suszone są o wiele tańsze od mrożonych,

Zupa grzybowa z suszonych grzybów będzie smakowała zarówno w klasycznej wersji z łazankami, jak i z ziemniakami (koniecznie gotowanymi w zupie), a poza świątecznym okresem – nawet z grubym makaronem. Jak ją przygotować?

  1. Dzień wcześniej namocz grzyby w 1,5 szklanki gorącej wody.
  2. Na patelni z grubym dnem rozgrzej olej z dwiema łyżkami masła. Posiekaj drobno cebulę i podsmaż ją na złoty kolor.
  3. Grzyby odcedź. Koniecznie zachowaj wodę na później – jest w niej mnóstwo smaku, który nie może się zmarnować!
  4. Posiekaj grzyby na mniejsze kawałki i dodaj do cebuli. Podsmażaj przez około 20 minut.
  5. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie.
  6. Podgrzej bulion. Zamiast warzywnego wywaru możesz użyć drobiowego lub wołowego rosołu.
  7. Wrzuć zawartość patelni do garnka z bulionem. Dolej również wodę z moczenia grzybów i gotuj przez 15 minut na bardzo małym ogniem pod przykryciem.
  8. Przygotuj zasmażkę – na patelni podgrzej dwie łyżki rzadkiej części zupy, łyżkę mąki oraz łyżkę masła. Dokładnie wymieszaj i dodaj do garnka.
  9. Jeśli chcesz, możesz zabielić zupę grzybową. Wlej jedną łyżkę wazową zupy do szklanki, dodaj do niej trzy łyżki śmietany i dokładnie wymieszaj. Wlej zawartość szklanki do garnka i jeszcze raz wymieszaj. Dzięki temu śmietanka się nie zważy.

Zupę grzybową z suszonych grzybów podawaj z łazankami lub ziemniakami. Jeśli zdecydujesz się na ziemniaki, dodaj obrane i pokrojone w drobną kostkę do bulionu i ugotuj jeszcze przed dodaniem grzybów. Łazanki ugotuj osobno i zalewaj gorącą zupą.

Przeczytaj więcej pomysłów na pyszne świąteczne dania:
Sprawdzone pomysły na rybę w galarecie
Tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)