Czas wykonania: 50 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 2-3 płaty karpia,
- 50 g mąki pszennej,
- 500 ml mleka,
- łyżeczka soku z cytryny,
- 2-3 ząbki czosnku,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
Faworki z karpia to nietypowe, ale coraz bardziej popularne danie, które sprawdza się nie tylko jako jedna z potraw wigilijnych, ale także jako przekąska poza okresem bożonarodzeniowym. Przygotujesz go szybko i bez wysiłku. Jedyna trudność to odpowiednie zwinięcie karpia na kształt faworka. To jednak tylko kwestia wprawy!
Sposób przygotowania:
- Płaty dokładnie umyj, osusz i usuń z nich skórę. Włóż karpia do mleka i pozostaw na kilka godzin w lodówce (najlepiej na całą noc).
- Następnie każdy płat osusz, pokrój na grube plastry i rozłóż na desce. Skrop sokiem z cytryny.
- W każdym plastrze zrób nożem niewielkie nacięcie na samym środku. Przełóż karpia przez powstałą dziurę, tworząc kształt faworka.
- Następnie każdy kawałek dokładnie obtocz w mące z solą i pieprzem, a następnie usmaż na głębokim tłuszczu.
- Przed podaniem lekko odsącz faworki z karpia na ręczniku papierowym.
Czytaj także:
43 pomysły na wigilijną rybę
Jak przygotować karpia?
Kotlety z karpia Magdy Gessler