Ryba z piekarnika fot. Adobe Stock

Ryba z piekarnika - dorsz pieczony i łosoś na dwa pyszne sposoby

Ryba z piekarnika przygotowywana w naczyniu żaroodpornym, sakiewkach z folii aluminiowej lub w rękawie do pieczenia, jest soczysta i delikatna. Pieczona z dodatkiem warzyw zyskuje niepowtarzalny smak i aromat. Możesz też wykorzystać je do zrobienia sosu do pieczonej ryby.
Edyta Liebert / 19.11.2020 14:53
Ryba z piekarnika fot. Adobe Stock

Ryba z piekarnika przygotowywana w naczyniu żaroodpornym, paczuszkach z folii aluminiowej lub w rękawie do pieczenia, jest soczysta i delikatna. Pieczona z dodatkiem warzyw zyskuje niepowtarzalny smak i aromat. Po zmiksowaniu warzyw lub owoców, uzyskasz gęsty sos do ryby. 

Łosoś pieczony w piekarniku

Łosoś to popularna ryba z piekarnika, którą szybko przygotujesz na codzienny obiad lub od święta. Warto owinąć ją folią aluminiową, by była kruchy i soczysty. Możesz zastąpić też łososia pstrągiem, który ma jasne, chude i smaczne mięso. Pamiętaj, by kupić go w dniu, w którym chcesz go przygotować - unikaj mrożenia ryby i dowiedz się, jak przechowywać rybę w lodówce.

Składniki:

  • filet z łososia lub pstrąga,
  • szczypta pieprzu,
  • szczypta soli gruboziarnistej,
  • kawałki cytryny,
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny,
  • 3 ząbki czosnku,
  • gałązka rozmarynu.

Sposób przygotowania:

  1. Filet z łososia lub pstrąga oczyść z ości i delikatnie przemyj, osusz ręcznikiem papierowym. Rybę dopraw solą i pieprzem.
  2. Rybę włóż do rękawa do pieczenia razem z cytryną, czosnkiem oraz gałązką rozmarynu. Zawiniętego łososia przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz przez 25 minut w 180°C.
  3. Rybę z piekarnika podawaj z puree ziemniaczanym o bukietem surówek do obiadu

Łosoś z piekarnikafot. Adobe Stock

Dorsz - przepis na rybę z piekarnika

Dorsz z piekarnika to jeden z najpopularniejszych sposobów przygotowywania tej ryby. Mięso dorsza jest jasne, delikatne, a filet pozbawiony ości to doskonała baza do rozszerzania diety o rybę dla niemowlaka. 

Składniki:

  • filet lub płat dorsza,
  • szczypta pieprzu,
  • szczypta soli,
  • ocet balsamiczny,
  • sos sojowy,
  • plastry cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Filet z dorsza dokładnie oczyść i osusz za pomocą ręcznika papierowego. Dopraw solą i pieprzem, skrop octem balsamicznym,
  2. Rybę przełóż do naczynia żaroodpornego i polej sosem sojowym. Ułóż plasterki cytryny na wierzchu ryby.
  3. Dorsza w piekarniku piecz przez 20 minut w temperaturze 190°C. Rybę z piekarnika podawaj niezwłocznie po upieczeniu

Dorsz z piekarnikafot. Adobe Stock

Artykuł na podstawie tekstu Sylwii Kazimierczuk. Pierwotnie opublikowany 24.11.2017.

Czytaj także: Tarta ze szpinakiem i łososiemMintaj pieczony z piekarnikaPrzepis na mirunę - z piekarnika i z patelni

Chcesz zaoszczędzić czas w kuchni, kup piekarnik! Nie przepłacisz, gdy skorzystasz ze zniżki ze strony Neonet kod rabatowy.