Ryba z piekarnika przygotowywana w naczyniu żaroodpornym, paczuszkach z folii aluminiowej lub w rękawie do pieczenia, jest soczysta i delikatna. Pieczona z dodatkiem warzyw zyskuje niepowtarzalny smak i aromat. Po zmiksowaniu warzyw lub owoców, uzyskasz gęsty sos do ryby.
Spis treści:
Ryba z piekarnika w folii
Popularna ryba z piekarnika to przede wszystkim łosoś i pstrąg. Idealnie soczyste pozwalają przygotować potrawę, która idealnie sprawdzi się na codzienny obiad lub od święta. Warto owinąć ją folią aluminiową albo włożyć do rękawa, by była kruchy i soczysty. Pamiętaj, by kupić rybę w dniu, w którym chcesz ją przygotować - unikaj mrożenia ryby i dowiedz się, jak przechowywać rybę w lodówce.
Składniki:
- filet z łososia lub pstrąga,
- szczypta pieprzu,
- szczypta soli gruboziarnistej,
- kawałki cytryny,
- sok wyciśnięty z jednej cytryny,
- 3 ząbki czosnku,
- gałązka rozmarynu.
Sposób przygotowania:
- Filet z łososia lub pstrąga oczyść z ości i delikatnie przemyj, a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw na 5-7 minut.
- Rybę włóż do rękawa do pieczenia albo folii aluminiowej razem z cytryną, czosnkiem oraz gałązką rozmarynu.
- Tak przygotowane zawiniątko przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz przez 25 minut w 180°C.
- Rybę z piekarnika podawaj z purée ziemniaczanym i bukietem surówek do obiadu.
fot. Ryba z piekarnika w folii/Adobe Stock, Africa Studio
Ryba z piekarnika w sosie
Ryba z piekarnika w kremowym sosie śmietanowym to jeden z najpopularniejszych pomysłów na rybny obiad. Najlepiej do tego wykorzystać dorsza - jego mięso jest jasne, delikatne, a filet pozbawiony jest ości. Dzięki temu to doskonała baza do rozszerzania diety o rybę dla niemowlaka.
Składniki:
- filet lub płat dorsza,
- szczypta pieprzu,
- szczypta soli,
- 200 ml śmietany 18%,
- 2 ząbki czosnku,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- 3 łyżki mąki,
- 100 ml wody,
- łyżeczka sosu sojowego,
- pęczek koperku,
- plastry cytryny.
Sposób przygotowania:
- Filet z dorsza dokładnie oczyść i osusz za pomocą ręcznika papierowego. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw na kilka minut.
- W tym czasie rozgrzej piekarnik na 190 stopni i przygotuj sos. Wymieszaj zimną wodę z mąką i dodaj do śmietany. Dodaj sos sojowy, gałkę oraz sól i pieprz.
- Rybę przełóż do naczynia żaroodpornego, przykryj plasterkami cytryny i polej sosem.
- Dorsza piecz przez 20 minut. Rybę z piekarnika podawaj niezwłocznie po upieczeniu.
fot. Ryba z piekarnika w sosie/Adobe Stock, Maryna Voronova
Ryba z piekarnika z warzywami
Pieczone warzywa są pysznym dodatkiem do ryby z piekarnika. Idealnie komponują się z całą potrawą i sprawiają, że nie musisz przygotowywać już niczego więcej. Wykorzystaj warzywa korzeniowe, pomidorki, a także ziemniaki.
Składniki:
- dowolna ryba w całości lub w filecie,
- łyżka oliwy z oliwek,
- sól i pieprz,
- czerwona cebula,
- spora garść pomidorków koktajlowych,
- seler naciowy,
- kalarepa,
- połówka cytryny.
Sposób przygotowania:
- Rybę umyj i osusz. Jeśli używasz ryby w całości, natnij ją lekko wzdłuż.
- Cebulę pokrój w piórka, cytrynę w plastry, a kalarepę i seler w kawałki.
- Jeśli używasz całej ryby, część warzyw włóż do środka, a pozostałą ilość wrzuć do naczynia żaroodpornego.
- Umieść rybę na wierzchu, posyp całość solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny i polej oliwą.
- Piecz w 180 stopniach przez 25-30 minut.
- Na koniec całość udekoruj szczypiorkiem.
fot. Ryba z piekarnika z warzywami/Adobe Stock, gkrphoto
Artykuł na podstawie tekstu Sylwii Kazimierczuk. Pierwotnie opublikowany 24.11.2017.
Czytaj także: Tarta ze szpinakiem i łososiemMintaj pieczony z piekarnikaPrzepis na mirunę - z piekarnika i z patelni