Niemal każdy region ma swój przepis na rybę w zupie. Francuzi mają swój przepis na zupę rybną z dodatkiem krewetek, na Malcie króluje rybna aljotta, w Wielkiej Brytanii spróbujemy aksamitnego chowderu z łososia, a u naszych niedalekich sąsiadów kusi węgierska zupa rybna, w której smaku dodaje papryka i czosnek. Za to na polskim stole zupa rybna gości na Wigilię lub jako rosół rybny, który może być ciekawą alternatywą dla klasycznego niedzielnego obiadu. Ryby są zdrowe, pyszne i smakowite! Zobacz nasz przepis na delikatną zupę rybną!
Najważniejszą częścią tej zupy jest odpowiedni, rybny wywar. Na zupę rybną wystarczą głowy i kręgosłupy rybie, które pozostały po filetowaniu. Jeśli rybę kroiliśmy w dzwonka (np. szczupaka), użyjmy głów i ogonów.
Składniki:
- włoszczyzna - czyli kilka marchewek, tyle samo pietruszek, średniej wielkości seler albo pół dużego, jeśli dysponujemy świeżą natką pietruszki i selera – użyjmy jej (zwłaszcza łodyżki są tu cenne),
- 1-2 pory
- 2 cebule (skarmelizowane na suchej patelni - najlepiej pokroić je w grube krążki i przysmażyć na ciemny brąz z jednej strony)
- warto też dodać do wywaru 2 upieczone cebule (piecze się je w temp. 180 stopni, aż będą miękkie)
Sposób przygotowania:
- Taki zestaw warzyw zalewamy 2-3 litrami wody i dodajemy jeszcze pół startej gałki muszkatołowej, pół łyżeczki korzenia lubczyku oraz kilka goździków, ziaren ziela angielskiego i listków laurowych.
- Wywar gotujemy, aż warzywa zmiękną, a po kuchni rozejdzie się przyjemny zapach.
- Następnie wkładamy do wywaru resztki rybie.
- Gotujemy pod przykryciem na niezbyt dużym ogniu przez 30 minut.
- Następnie przecedzamy całość przez sitko, uważając, żeby nie zlewać szumowin z dna garnka.
- Następnie trzeba zagęścić i doprawić zupę.
- Można zagęścić ją zasmażką przygotowaną z łyżki masła i łyżki mąki, rozrobionych następnie gorącym wywarem, a potem przelanych do całości wywaru.
- Można też zmieszać łyżkę mąki z pół szklanki białego wina, a następnie wlać do wywaru
- Jak również zmieszać mąkę ze szklanką śmietanki do zup i tym zagęścić płyn
- Całość przyprawiamy Maggi, solimy, pieprzymy do smaku.
- Zupę rybną można podawać z rybnymi pulpetami.
Zobacz także: Bożonarodzeniowe trendy cukiernicze
Pulpety te robimy z:
- pozbawionego ości, gotowanego lub surowego, siekanego mięsa ryb (z surowego trochę trudniej wyjąć ości, można użyć do tego pensety),
- 1 jajka (na kilogramową rybę),
- drobno siekanej cebulki i takiej ilości mąki, aby pulpety było łatwo formować w kulki.
Jak je przygotować?
- Do masy należy wsypać nieco soli, jeśli mięso ryby nie było już wcześniej solone.
- Następnie lekko podsmażamy uformowane filety ze wszystkich stron, a potem zanurzamy w mrugającym bulionie lub wywarze na kilka minut.
- Można też gotować pulpety na parze – zachowają ładniejszy kształt.
- A jeśli nie mamy czasu na robienie pulpetów, podawajmy zupę rybną z kawałkami gotowanej ryby (pochodzącymi np. z filetów).
Zobacz także: Piernik na Boże Narodzenie