prawdziwa zupa rybna fot. Adobe Stock, konik60

Prawdziwa zupa rybna. Sprawdzony przepis nie tylko na święta

Prawdziwa zupa rybna powinna być przygotowana na głowach i kręgosłupach rybich, które pozostają po filetowaniu. Dodaj też włoszczyznę, pory i cebule.
Weronika Kwaśniak / 09.12.2021 10:40
prawdziwa zupa rybna fot. Adobe Stock, konik60

Niemal każdy kraj ma swój przepis na rybę w zupie. Francuzi mają swój przepis na zupę rybną z dodatkiem krewetek, na Malcie króluje rybna aljotta, w Wielkiej Brytanii spróbujesz aksamitnego chowderu z łososia, a u naszych niedalekich sąsiadów kusi węgierska zupa rybna, w której smaku dodaje papryka i czosnek.

Za to na polskim stole prawdziwa zupa rybna to klasyk wśród potraw wigilijnych lub jako rosół rybny, który może być ciekawą alternatywą dla klasycznego niedzielnego obiadu. Ryby są zdrowe, pyszne i smakowite! Zobacz nasz przepis na prawdziwą zupę rybną.

Prawdziwa zupa rybna

Najważniejszą częścią tej zupy jest odpowiedni, rybny wywar. Na prawdziwą zupę rybną wystarczą głowy i kręgosłupy rybie, które pozostały po filetowaniu. Jeśli rybę kroiłaś w dzwonka (np. szczupaka), użyj głów i ogonów.

Składniki: 

  • kręgosłupy i ogony rybne,
  • włoszczyzna - czyli kilka marchewek, tyle samo pietruszek, średniej wielkości seler albo pół dużego, jeśli dysponujesz świeżą natką pietruszki i selera – użyj jej (zwłaszcza łodyżki są tu cenne),
  • 1-2 pory,
  • 2 cebule (skarmelizowane na suchej patelni - najlepiej pokroić je w grube krążki i przysmażyć na ciemny brąz z jednej strony),
  • 3 litry wody,
  • gałka muszkatołowa,
  • 4 goździki,
  • 3 listki laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • sól,
  • pieprz,
  • warto też dodać do wywaru 2 upieczone cebule (piecz je w 180 stopniach C, aż będą miękkie).

Sposób przygotowania: 

  1. Taki zestaw warzyw zalej 3 litrami wody i dodaj jeszcze nieco gałki muszkatołowej oraz kilka goździków, ziaren ziela angielskiego i listków laurowych.
  2. Wywar gotuj, aż warzywa zmiękną, a po kuchni rozejdzie się przyjemny zapach.
  3. Następnie włóż do wywaru resztki rybie.
  4. Gotuj prawdziwą zupę rybną pod przykryciem na niezbyt dużym ogniu przez 30 minut.
  5. Następnie przecedź całość przez sitko, uważając, żeby nie zlewać szumowin z dna garnka.
  6. Następnie trzeba zagęścić i według uznania doprawić zupę. Można zagęścić ją zasmażką przygotowaną z łyżki masła i łyżki mąki, rozrobionych następnie gorącym wywarem, a potem przelanych do całości wywaru. Można też zmieszać łyżkę mąki z pół szklanki białego wina, a następnie wlać do wywaru. Jak również zmieszać mąkę ze szklanką śmietanki do zup i tym zagęścić płyn.
  7. Prawdziwa zupa rybna świetnie smakuje ze świeżym pieczywem albo pulpetami rybnymi z naszego przepisu.

Pulpety te wykonasz z:

  • pozbawionego ości, gotowanego lub surowego, siekanego mięsa ryb (z surowego trochę trudniej wyjąć ości, można użyć do tego pęsety),
  • 1 jajka (na kilogramową rybę),
  • drobno siekanej cebulki i takiej ilości mąki, aby pulpety było łatwo formować w kulki. 

Sposób przygotowania:

  1. Do masy należy wsypać nieco soli, jeśli mięso ryby nie było już wcześniej solone.
  2. Następnie lekko podsmaż uformowane filety ze wszystkich stron, a potem zanurzaj w mrugającym bulionie lub wywarze na kilka minut. Możesz też gotować pulpety na parze – zachowają ładniejszy kształt.

Zobacz więcej przepisów na dania z ryb:

Mintaj z piekarnika - szybki przepis na rybę z piekarnika
Mintaj z piekarnika - szybki przepis na rybę z piekarnika
Mintaj z piekarnika to świetna alternatywa dla ryb w panierce. W naszym przepisie doprawiony jest papryczką chili, kolorowym pieprzem i cytryną.
Ryba po japońsku nie tylko na Wigilię
Ryba po japońsku nie tylko na Wigilię
Ryba po japońsku to niestandardowe danie wigilijne lub pomysł na obiad z rybą w cieście naleśnikową. Smaży się ją i podaje z zalewą pomidorowo-octową, papryką konserwową i np. ananasem na zimno lub ciepło.
Dorsz pieczony - łatwy i szybki przepis na pyszną rybę
Dorsz pieczony - łatwy i szybki przepis na pyszną rybę
Dorsz pieczony to pomysł na zdrowy, szybki i pyszny obiad. Wystarczy kilka prostych składników, by w zaledwie pół godziny zrobić smaczną rybę z piekarnika.
Zalewa octowa do ryby - jak ją zrobić?
Zalewa octowa do ryby - jak ją zrobić?
Zalewa octowa do ryby jest niezwykle szybka i prosta do zrobienia. Nie żałuj przypraw, a danie nabierze mocy i charakteru.
Ryba w occie - prosty i szybki przepis
Ryba w occie - prosty i szybki przepis
Ryba w occie to jedna z ulubionych przekąsek na świątecznym stole. Jej przygotowanie zajmie ci tylko 20 minut!
Mintaj w panierce, czyli klasyczny przepis na pyszną rybę
Mintaj w panierce, czyli klasyczny przepis na pyszną rybę
Mintaj w chrupiącej panierce, podawany z ziemniakami i surówką to świetny pomysł na szybki, rodzinny obiad.
Ryba po grecku - najlepszy przepis
Ryba po grecku - najlepszy przepis
Ryba po grecku to po prostu biała ryba, włoszczyzna i garść przypraw. To jedno z 12 tradycyjnych dań wigilijnego stołu.
Ryba w wersji fit - przepis na święta
Ryba w wersji fit - przepis na święta
Zobacz przepis na świąteczną rybę w wersji fit: święta na diecie są możliwe!
Zupa rybna - przepis składniki i przygotowanie
Zupa rybna - przepis składniki i przygotowanie
Zobacz przepis na wigilijną zupę rybną z pulpecikami! Spróbuj!
Gołąbki z rybnym farszem - przepis składniki i przygotowanie
Gołąbki z rybnym farszem - przepis składniki i przygotowanie
Do gołąbków z rybnym farszem możesz wykorzystać np. dorsza lub mintaja!
Tradycje wigilijne na Węgrzech
Tradycje wigilijne na Węgrzech
Znane przysłowie mówi, że co kraj to obyczaj. Przyjrzyjmy się bliżej zwyczajom wigilijnym na Węgrzech.
W jakich rybach gustują Węgrzy?
W jakich rybach gustują Węgrzy?
Kuchnia węgierska obfituje w dania z ryb, oto krótki przegląd kulinarnej historii ryb w kuchni Madziarów.
Na wigilijnym stole
Na wigilijnym stole
Każda rodzina ma swoje zwyczaje wigilijne i inne tradycje, co do potraw, jakie tego wieczoru stawia się na stole. Nie zawsze uświadamiamy sobie, dlaczego takie, a nie inne przysmaki przygotowujemy, jakie mają znaczenie. Być może, dlatego, że w zwyczajach wigilijnych jest wiele elementów zaczerpniętych z pogańskiej obrzędowości.