surówka z marchewki fot. Adobe Stock

Surówka z marchewki na 3 sposoby. Przepisy na dodatek do obiadu

Surówka z marchewki najlepiej smakuje z dodatkiem oliwy i odrobiny cukru. Pasuje najlepiej do smażonych lub pieczonych mięs.
Marta Wilczkowska / 10.01.2020 11:12
surówka z marchewki fot. Adobe Stock

Surówka z marchewki to prawdziwa królowa wśród dodatków do dań. Smakuje doskonale z większością mięs, jest prosta w przygotowaniu i wymaga naprawdę niewielu składników.

Przygotuj ją do pieczonego mięsa, na przykład do żeberek w miodzie i chili. Koniecznie przygotuj też pieczone ziemniaki! Surówka z marchewki będzie też doskonale pasowała do duszonych mięs w sosie.

Spis treści

  1. Klasyczna surówka z marchewki
  2. Wersja z rodzynkami i tartymi jabłkami
  3. Z marchewką i chrzanem
  4. Dlaczego warto skropić oliwą z oliwek?
  5. Wybór odpowiedniej marchwi do dań

Klasyczna surówka z marchewki

Składniki:

  • 4 duże marchewki,
  • sok z połówki cytryny,
  • szczypta cukru,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

  1. Marchewkę oskrob, opłucz.
  2. Zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, skrop sokiem z cytryny, dopraw cukrem i solą. Taka surówka doskonale smakuje np. z polędwiczkami w sosie musztardowym.

Surówka z owocami

Składniki:

  • 3 marchewki,
  • pęczek natki pietruszki,
  • ananas w puszce,
  • garść rodzynek,
  • 2 łyżki majonezu lub śmietany,
  • 1 słodkie jabłko typu Kortland lub Jonagored.

Przygotowanie

  1. Dodaj do marchewki posiekaną natkę oraz pokrojone w kosteczkę talarki ananasa z puszki.
  2. Do przygotowanej w klasyczny sposób marchewki dorzuć garść rodzynek i całość wymieszaj z majonezem lub śmietaną.
  3. Marchewkę połącz ze startym jabłkiem. Jeżeli chcesz, możesz wykończyć surówkę oliwą z oliwek zamiast powyższymi dodatkami.

Surówka z owocami doskonale zgra się z daniami rybnymi. Spróbuj jej w towarzystwie smażonej polędwicy z dorsza.

Surówka z marchewki z chrzanem

Składniki:

  • 3 średnie marchewki,
  • garść rodzynek,
  • 2 łyżki tartego chrzanu,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • łyżka majonezu,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • 3 łyżeczki soku z cytryny.

Przygotowanie

  1. Obierz marchewkę ze skórki za pomocą obieraczki. Zetrzyj na dużych oczkach tarki lub za pomocą spiralizatora, tworząc warzywne spaghetti.
  2. Jogurt naturalny połącz z majonezem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Na koniec dodaj chrzan.
  3. Połącz z resztą składników i namoczonymi wcześniej rodzynkami.

Surówka z dodatkiem chrzanu sprawdzi się w towarzystwie wieprzowiny. Wypróbuj podać ją do pieczonej polędwiczki wieprzowej.

Dlaczego warto skropić oliwą z oliwek lub innym tłuszczem?

Surówki, a zwłaszcza te z dużą ilością marchewki, boćwiny lub szpinaku odznaczają się wysoką zawartością witaminy A. Wpływa ona korzystnie w przypadku procesów tworzenia nowych komórek, polepszenia jakości wzroku oraz utrzymuje prawidłowy stan skóry, włosów i paznokci.

Oliwa z oliwek do surówek
fot. Adobe Stock

Jej wchłanialność jest uzależniona od odpowiedniego połączenia w daniach z dobrym tłuszczem, pozwalającym na maksymalne przyswojenie jej z pożywienia.

Najlepszym wyborem będzie oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia lub olej rzepakowy dobrej jakości. Witamina A jest odporna na działanie gotowania, natomiast w wyższych temperaturach podczas smażenia lub pieczenia traci na wartości. Zdecydowanie najlepszym sposobem jest okraszenie startej surowej marchewki dressingiem z tłuszczem.

Istotne jest, aby wykorzystana oliwa lub olej znajdowały się w ciemnych pojemnikach. Utrata tej witaminy w ponad 60% jest spowodowana dopływem światła sprawiając, że wykorzystywane tłuszcze mają znikomą wartość.

Możesz dodatkowo polepszyć przyswajalność poprzez dodatek warzyw i owoców bogatych w witaminę C, wapń, fosfor oraz cynk. Zadbaj też o pojawienie się produktów, które są źródłem witamin z grupy B.

Jak wybierać marchew do dań?

W przypadku wykorzystania jej bez obróbki cieplnej - do surówek lub sałatek, warto zaopatrzyć się w marchew długim korzeniu. Do świeżo wyciskanych soków sprawdzi się ta o gruba i krótka o wyrazistym zakończeniu.

Zbyt długie przetrzymywanie obranego warzywa w wodzie zmniejsza nie tylko jędrność, ale także właściwości zdrowotne. Prawidłowym sposobem zapobiegającym jej zwiędnięciu i zwiotczeniu jest przykrycie wilgotną ściereczką.

Więcej przepisów na dodatki do obiadu:
Surówka z pora
Surówka z selera i jabłka
Surówka z selera naciowego
Surówka z białej kapusty

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (4)
/26.05.2017 15:35
Kasia - ładna kobietka.
/06.11.2016 11:31
Ładny kolor paznokci :)
/19.10.2016 18:33
Ojej napewno bedzie pyszna , cos nowego , cos czego szukalam ! Dziekuje !
POKAŻ KOMENTARZE (1)