Surówka z marchewki to prawdziwa królowa wśród dodatków do dań. Smakuje doskonale z większością mięs, jest prosta w przygotowaniu i wymaga naprawdę niewielu składników. Przygotuj ją do pieczonego mięsa, na przykład do żeberek w miodzie i chili. Koniecznie zrób też pieczone ziemniaki. Surówka z marchewki będzie też doskonale pasowała do duszonych mięs w sosie.
Spis treści:
- Klasyczna surówka z marchewki jak z restauracji
- Wersja z rodzynkami i tartymi jabłkami
- Z marchewką i chrzanem
- Wybór odpowiedniej marchwi do dań
Klasyczna surówka z marchewki jak z restauracji
Surówki podawane w restauracjach są idealnie wilgotne, orzeźwiające i podkreślają smak wszystkich dań. Nie bez powodu cieszą się dużą popularnością. Surówkę z marchewki jak z restauracji możesz także przygotować w domu i zachwycić swoją rodzinę intensywnym smakiem. Taka surówka doskonale smakuje np. z polędwiczkami w sosie musztardowym.
Składniki:
- 4 duże marchewki,
- sok z połówki cytryny,
- szczypta cukru,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Marchewkę obierz i opłucz, a następnie zetrzyj na drobnych oczkach.
- Przełóż marchew do miski i skrop sokiem z cytryny.
- Dopraw całość cukrem i solą. Podawaj surówkę z marchewki lekko schłodzoną.
fot. Surówka z marchewki jak z restauracji/Adobe Stock, HandmadePictures
Surówka z marchewki z rodzynkami
Marchew jest słodka, dlatego idealnie komponuje się z owocami, takimi jak jabłka czy rodzynki. Dzięki temu świetnie przełamuje i łagodzi ostry smak obiadowych potraw. Surówka z owocami doskonale zgra się z daniami rybnymi. Spróbuj jej w towarzystwie smażonej polędwicy z dorsza.
Składniki:
- 3 marchewki,
- pęczek natki pietruszki,
- ananas w puszce,
- garść rodzynek,
- 2 łyżki majonezu lub śmietany,
- 1 słodkie jabłko typu Kortland lub Jonagored.
Sposób przygotowania:
- Dodaj do marchewki posiekaną natkę oraz pokrojone w kosteczkę talarki ananasa z puszki.
- Do przygotowanej w klasyczny sposób marchewki dorzuć garść rodzynek i całość wymieszaj z majonezem lub śmietaną.
- Marchewkę połącz ze startym jabłkiem. Jeżeli chcesz, możesz wykończyć surówkę oliwą z oliwek zamiast powyższymi dodatkami.
fot. Surówka z marchewki z rodzynkami/Adobe Stock, nadianb
Surówka z marchewki z chrzanem
Surówka z dodatkiem chrzanu sprawdzi się w towarzystwie wieprzowiny. To idealne połączenie słodkich i lekko pikantnych smaków. Pamiętaj, że wybierając świeży chrzan, prosto z ogrodu, będzie on o wiele bardziej ostry, więc użyj go nieco mniej. Tak przygotowaną surówkę z marchewki możesz podać do pieczonej polędwiczki wieprzowej.
Składniki:
- 3 średnie marchewki,
- garść rodzynek,
- 2 łyżki tartego chrzanu,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- łyżka majonezu,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- 3 łyżeczki soku z cytryny.
Przygotowanie
- Obierz marchewkę ze skórki za pomocą obieraczki. Zetrzyj na dużych oczkach tarki lub za pomocą spiralizatora, tworząc warzywne spaghetti.
- Jogurt naturalny połącz z majonezem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Na koniec dodaj chrzan.
- Połącz z resztą składników i namoczonymi wcześniej rodzynkami.
fot. Surówka z marchewki z chrzanem/Adobe Stock, sablinstanislav
Jak wybierać marchew do dań?
W przypadku wykorzystania jej bez obróbki cieplnej - do surówek lub sałatek, warto zaopatrzyć się w marchew długim korzeniu. Do świeżo wyciskanych soków sprawdzi się ta o gruba i krótka o wyrazistym zakończeniu. Zbyt długie przetrzymywanie obranego warzywa w wodzie zmniejsza nie tylko jędrność, ale także właściwości zdrowotne. Prawidłowym sposobem zapobiegającym jej zwiędnięciu i zwiotczeniu, jest przykrycie wilgotną ściereczką.
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 09.06.2011.
Czytaj także:
Surówka z pora
Surówka z selera i jabłka
Surówka z selera naciowego
Surówka z białej kapusty