surówka z marchewki fot. Adobe Stock

Surówka z marchewki na 3 sposoby. Przepisy na dodatek do obiadu

Surówka z marchewki najlepiej smakuje z dodatkiem oliwy i odrobiny cukru. Pasuje najlepiej do smażonych lub pieczonych mięs.
Marta Wilczkowska / 10.01.2020 11:12
surówka z marchewki fot. Adobe Stock

Surówka z marchewki to prawdziwa królowa wśród dodatków do dań. Smakuje doskonale z większością mięs, jest prosta w przygotowaniu i wymaga naprawdę niewielu składników.

Przygotuj ją do pieczonego mięsa, na przykład do żeberek w miodzie i chili. Koniecznie przygotuj też pieczone ziemniaki! Surówka z marchewki będzie też doskonale pasowała do duszonych mięs w sosie.

Przybory niezbędne w Twojej kuchni:

 

Spis treści

  1. Klasyczna surówka z marchewki
  2. Wersja z rodzynkami i tartymi jabłkami
  3. Z marchewką i chrzanem
  4. Wybór odpowiedniej marchwi do dań

Klasyczna surówka z marchewki

Składniki:

  • 4 duże marchewki,
  • sok z połówki cytryny,
  • szczypta cukru,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

  1. Marchewkę oskrob, opłucz.
  2. Zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, skrop sokiem z cytryny, dopraw cukrem i solą. Taka surówka doskonale smakuje np. z polędwiczkami w sosie musztardowym.

Surówka z owocami

Składniki:

  • 3 marchewki,
  • pęczek natki pietruszki,
  • ananas w puszce,
  • garść rodzynek,
  • 2 łyżki majonezu lub śmietany,
  • 1 słodkie jabłko typu Kortland lub Jonagored.

Przygotowanie

  1. Dodaj do marchewki posiekaną natkę oraz pokrojone w kosteczkę talarki ananasa z puszki.
  2. Do przygotowanej w klasyczny sposób marchewki dorzuć garść rodzynek i całość wymieszaj z majonezem lub śmietaną.
  3. Marchewkę połącz ze startym jabłkiem. Jeżeli chcesz, możesz wykończyć surówkę oliwą z oliwek zamiast powyższymi dodatkami.

Surówka z owocami doskonale zgra się z daniami rybnymi. Spróbuj jej w towarzystwie smażonej polędwicy z dorsza.

Surówka z marchewki z chrzanem

Składniki:

  • 3 średnie marchewki,
  • garść rodzynek,
  • 2 łyżki tartego chrzanu,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • łyżka majonezu,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • 3 łyżeczki soku z cytryny.

Przygotowanie

  1. Obierz marchewkę ze skórki za pomocą obieraczki. Zetrzyj na dużych oczkach tarki lub za pomocą spiralizatora, tworząc warzywne spaghetti.
  2. Jogurt naturalny połącz z majonezem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Na koniec dodaj chrzan.
  3. Połącz z resztą składników i namoczonymi wcześniej rodzynkami.

Surówka z dodatkiem chrzanu sprawdzi się w towarzystwie wieprzowiny. Wypróbuj podać ją do pieczonej polędwiczki wieprzowej.

Jak wybierać marchew do dań?

W przypadku wykorzystania jej bez obróbki cieplnej - do surówek lub sałatek, warto zaopatrzyć się w marchew długim korzeniu. Do świeżo wyciskanych soków sprawdzi się ta o gruba i krótka o wyrazistym zakończeniu.

Zbyt długie przetrzymywanie obranego warzywa w wodzie zmniejsza nie tylko jędrność, ale także właściwości zdrowotne. Prawidłowym sposobem zapobiegającym jej zwiędnięciu i zwiotczeniu jest przykrycie wilgotną ściereczką.

 

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 09.06.2011.

 

 

 

Więcej przepisów na dodatki do obiadu:
Surówka z pora
Surówka z selera i jabłka
Surówka z selera naciowego
Surówka z białej kapusty