Zupa grzybowa wigilijna - przepis jak u mamy

Zupa grzybowa wigilijna najczęściej podawana jest z ziemniakami i zabielana śmietaną. Jej przygotowanie zajmie ci tylko 60 minut.
Małgorzata Machnicka / 15.11.2019 08:54
DRUKUJ PRZEPIS
Zupa grzybowa wigilijna - przepis jak u mamy fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 60 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 40 dag suszonych grzybów
  • 1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego,
  • 1 cebula,
  • 1 marchewka,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 3 listki laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • kilka ziaren pieprzu,
  • 150 g śmietany 18%,
  • kieliszek białego, półwytrawnego wina,
  • 1 łyżka masła,
  • sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:

Zupa grzybowa to jedna z 12 wigilijnych potrawDobrze jest przygotować ją na samodzielnie ugotowanym bulionie warzywnym lub mięsnym. Zyska wtedy wyjątkowy smak i aromat.

  1. Zalej suszone grzyby letnią wodą, nakryj i odstaw na godzinę, aby zmiękły.
  2. Odsącz grzyby, ale nie wylewaj wody (przyda się do wykończenia zupy).
  3. W dużym garnku podgrzej bulion.
  4. Pokrój w kostkę cebulę i podsmaż na maśle.
  5. Dodaj do niej grzyby, białe wino i chwilę przesmaż.
  6. Do pogrzanego bulionu dodaj grzyby razem z podsmażoną cebulką. Wlej również wodą pozostałą z odsączenia grzybów.
  7. Dorzuć pokrojoną marchewkę, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. 
  8. Gotuj przez około 45 minut.
  9. Na koniec zabiel zupę śmietaną. 

Więcej wigilijnych przepisów:
Przepis na rybę po grecku
Najlepszy bigos wigilijny

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)