Składniki:
- 500 g miodu - np. lipowego,
- 250 g cukru,
- 250 g masła,
- 1 kg mąki,
- 3 jajka,
- 125 ml mleka,
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 80 g przyprawy do piernika,
- 500 g powideł śliwkowych do przełożenia,
- szczypta soli.
Na polewę czekoladową:
- 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej,
- 100 mln śmietany kremówki (30 lub 36%),
- prażone płatki migdałowe lub orzechy do posypania (opcjonalnie).
Przygotowanie:
Piernik tradycyjny zwykle przygotowuje się tylko raz w roku, więc jest zupełnie wyjątkowy.
Przyrządzenie tego aromatycznego, korzennego wypieku wymaga czasu i cierpliwości. Pracę rozpocznij 3-4 tygodnie przed świętami. Oto praktyczny przepis na piernik tradycyjny z podziałem na etapy.
Przepis jest przeznaczony na standardową wielkość blachy do pieczenia. Wyjdą z niego 3 placki, które będą stanowić warstwy piernika, przekładane powidłami śliwkowymi.
Spis treści:
Zagniecenie ciasta
Pierwszy etap to zagniecenie ciasta, które następnie będzie musiało leżakować w chłodzie. Należy go rozpocząć około 3-4 tygodni przed Bożym Narodzeniem. Jednak spokojnie możesz to zrobić nieco później, skracając odpowiednio każdy etap. Ciasto na piernik tradycyjny nie powinno jednak leżakować krócej niż 2 tygodnie.
- Do garnka włóż miód, masło i cukier. Stopniowo podgrzewaj na małym ogniu, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Pozostaw masę na piernik tradycyjny do wystudzenia.
- Sodę oczyszczoną rozpuść w mleku o temperaturze pokojowej.
- Do wystudzonej masy dodaj rozpuszczoną sodę, mąkę, jajka, domową przyprawę do piernika i szczyptę soli.
- Starannie wyrób ciasto na piernik tradycyjny. Jego konsystencja może być dość luźna, lecz w czasie chłodzenia, stężeje.
- Przełóż gotowe ciasto do garnka lub szklanego naczynia. Przykryj ściereczką i odstaw w chłodne miejsce (do lodówki, spiżarni lub piwnicy) na około 3-4 tygodnie.
Pieczenie piernika
Drugim etapem przygotować jest pieczenie piernika tradycyjnego. Należy to zrobić około 7 dni przed świętami.
- Rozwałkuj ciasto i podziel je na 3 części. Każdą z części piecz w takiej samej blasze w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 20 minut. Uwaga - piernik tradycyjny w czasie pieczenia sporo rośnie. Po upieczeniu, pozostaw warstwy do wystudzenia.
- W niewielkim garnku podgrzej powidła śliwkowe.
- Przełóż warstwy ciasta powidłami, przykryj ściereczką i dociąż. Pozostaw na kilka dni w chłodnym miejscu.
Polewa do piernika
Trzeci etap to przygotowanie czekoladowej polewy do piernika tradycyjnego.
- W małym garnuszku podgrzej śmietanę i dodaj do niej czekoladę. Odczekaj kilka minut, aż się rozpuści. Wymieszaj do uzyskania gładkiej polewy czekoladowej.
- Polej piernik tradycyjny polewą.
- Na wierzch możesz dodać orzechy lub płatki migdałów.
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 15.11.2019
Zobacz więcej świątecznych przepisów:
43 przepisy na rybę na Wigilię
Barszcz czerwony wigilijny
Ciasteczka świąteczne