Przepis na piernik tradycyjny. Rozpocznij przygotowania 3-4 tygodnie przed świętami

Według przepisu na piernik tradycyjny, przygotowywanie ciasta należy zacząć 3-4 tygodnie przed świętami - korzenna masa musi leżakować, aby dojrzeć. Jeśli rozpoczniesz proces później, nie przejmuj się. Możesz nieco skrócić każdy etap przygotowania piernika tradycyjnego.
Marta Kosakowska / 02.12.2021 12:20
DRUKUJ PRZEPIS
Przepis na piernik tradycyjny. Rozpocznij przygotowania 3-4 tygodnie przed świętami fot. Adobe Stock, teressa
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 500 g miodu - np. lipowego,
  • 250 g cukru,
  • 250 g masła,
  • 1 kg mąki,
  • 3 jajka,
  • 125 ml mleka,
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 80 g przyprawy do piernika,
  • 500 g powideł śliwkowych do przełożenia,
  • szczypta soli.

Na polewę czekoladową:

  • 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej,
  • 100 mln śmietany kremówki (30 lub 36%),
  • prażone płatki migdałowe lub orzechy do posypania (opcjonalnie).
Przygotowanie:

Piernik tradycyjny zwykle przygotowuje się tylko raz w roku, więc jest zupełnie wyjątkowy.

Przyrządzenie tego aromatycznego, korzennego wypieku wymaga czasu i cierpliwości. Pracę rozpocznij 3-4 tygodnie przed świętami. Oto praktyczny przepis na piernik tradycyjny z podziałem na etapy.

Przepis jest przeznaczony na standardową wielkość blachy do pieczenia. Wyjdą z niego 3 placki, które będą stanowić warstwy piernika, przekładane powidłami śliwkowymi.

Spis treści:

  1. Zagniecenie ciasta
  2. Pieczenie piernika tradycyjnego
  3. Polewa na piernik

Zagniecenie ciasta

Pierwszy etap to zagniecenie ciasta, które następnie będzie musiało leżakować w chłodzie. Należy go rozpocząć około 3-4 tygodni przed Bożym Narodzeniem. Jednak spokojnie możesz to zrobić nieco później, skracając odpowiednio każdy etap. Ciasto na piernik tradycyjny nie powinno jednak leżakować krócej niż 2 tygodnie.

  1. Do garnka włóż miód, masło i cukier. Stopniowo podgrzewaj na małym ogniu, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Pozostaw masę na piernik tradycyjny do wystudzenia.
  2. Sodę oczyszczoną rozpuść w mleku o temperaturze pokojowej.
  3. Do wystudzonej masy dodaj rozpuszczoną sodę, mąkę, jajka, domową przyprawę do piernika i szczyptę soli.
  4. Starannie wyrób ciasto na piernik tradycyjny. Jego konsystencja może być dość luźna, lecz w czasie chłodzenia, stężeje.
  5. Przełóż gotowe ciasto do garnka lub szklanego naczynia. Przykryj ściereczką i odstaw w chłodne miejsce (do lodówki, spiżarni lub piwnicy) na około 3-4 tygodnie.

Pieczenie piernika

Drugim etapem przygotować jest pieczenie piernika tradycyjnego. Należy to zrobić około 7 dni przed świętami.

  1. Rozwałkuj ciasto i podziel je na 3 części. Każdą z części piecz w takiej samej blasze w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 20 minut. Uwaga - piernik tradycyjny w czasie pieczenia sporo rośnie. Po upieczeniu, pozostaw warstwy do wystudzenia.
  2. W niewielkim garnku podgrzej powidła śliwkowe.
  3. Przełóż warstwy ciasta powidłami, przykryj ściereczką i dociąż. Pozostaw na kilka dni w chłodnym miejscu.

Polewa do piernika

Trzeci etap to przygotowanie czekoladowej polewy do piernika tradycyjnego.

  1. W małym garnuszku podgrzej śmietanę i dodaj do niej czekoladę. Odczekaj kilka minut, aż się rozpuści. Wymieszaj do uzyskania gładkiej polewy czekoladowej.
  2. Polej piernik tradycyjny polewą.
  3. Na wierzch możesz dodać orzechy lub płatki migdałów.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 15.11.2019

Zobacz więcej świątecznych przepisów:
43 przepisy na rybę na Wigilię
Barszcz czerwony wigilijny
Ciasteczka świąteczne

DRUKUJ PRZEPIS