Piernik staropolski - tradycyjny i pyszny. Najlepszy przepis na święta

Piernik staropolski to idealny wypiek na Boże Narodzenie. Przygotowywanie ciasta należy zacząć 4 tygodnie przed świętami. Zobacz przepis z podziałem na etapy przygotowań.
Marta Kosakowska / 15.11.2019 12:20
DRUKUJ PRZEPIS
Piernik staropolski - tradycyjny i pyszny. Najlepszy przepis na święta fot. Adobe Stock
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 500 g naturalnego miodu np. lipowego,
  • 250 g cukru,
  • 250 g masła,
  • 1 kg mąki,
  • 3 jajka,
  • 125 ml mleka,
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 80 g przyprawy do piernika (domowej lub kupnej),
  • 500 g powideł śliwkowych,
  • szczypta soli.

Na polewę czekoladową:

  • 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej,
  • 100 mln śmietany kremówki (30 lub 36%),
  • prażone płatki migdałowe lub orzechy (opcjonalnie).
Przygotowanie:

Piernik staropolski to tradycyjne ciasto na Boże Narodzenie. Wiele osób nie wyobraża sobie świątecznego stołu bez piernika. Zwykle przygotowuje się go tylko raz w roku, więc jest zupełnie wyjątkowy.

Przygotowanie tego aromatycznego, korzennego wypieku wymaga czasu i cierpliwości. Pracę rozpocząć co najmniej miesiąc przed świętami. Nie wiesz, jak zrobić piernik staropolski? Oto praktyczny przepis z podziałem na etapy.

Przepis jest przeznaczony na standardową wielkość blachy do pieczenia. Wyjdą z niego 3 placki, które będą stanowić warstwy piernika, przekładane powidłami śliwkowymi.

Piernik staropolski - etapy przygotowań:

  1. Zagniecenie ciasta
  2. Pieczenie
  3. Polewa

Zagniecenie ciasta

Pierwszy etap to zagniecenie ciasta, które następnie będzie musiało leżakować w chłodzie. Należy go rozpocząć około 4-5 tygodni przed Bożym Narodzeniem. Jednak spokojnie możesz to zrobić nieco później, skracając odpowiednio każdy etap.

  1. Do garnka włóż miód, masło i cukier. Stopniowo podgrzewaj na małym ogniu, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Pozostaw masę do wystudzenia.
  2. Sodę oczyszczona rozpuść w mleku o temperaturze pokojowej.
  3. Do wystudzonej masy dodaj rozpuszczoną sodę, mąkę, jajka, domową przyprawę do piernika i szczyptę soli.
  4. Starannie wyrób ciasto. Jego konsystencja może być dość luźna, lecz w czasie chłodzenia, stężeje.
  5. Przełóż gotowe ciasto do garnka lub szklanego naczynia. Przykryj ściereczką i odstaw w chłodne miejsce (do lodówki, spiżarni lub piwnicy) na około 4 tygodnie.

Pieczenie

Drugim etapem przygotować jest pieczenie piernika. Należy to zrobić około 7 dni przed świętami.

  1. Rozwałkuj ciasto i podziel je na 3 części. Każdą z części piecz w takiej samej blasze w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Piernik w czasie pieczenia sporo rośnie. Po upieczeniu, pozostaw warstwy do wystudzenia.
  2. W niewielkim garnku podgrzej powidła śliwkowe.
  3. Przełóż warstwy ciasta powidłami, przykryj ściereczką i dociąż. Pozostaw na kilka dni w chłodnym miejscu.

Polewa

Trzeci etap to przygotowanie czekoladowej polewy do piernika.

  1. W małym garnuszku podgrzej śmietanę i dodaje do niej czekoladę. Odczekaj kilka minut, aż się rozpuści. Wymieszaj do uzyskania gładkiej polewy czekoladowej.
  2. Polej piernik polewą.
  3. Na wierzch możesz dodać orzechy lub płatki migdałów.

Więcej przepisów na piernik:
Piernik w piwie na 3 sposobyPierniki nadziewane powidłami z polewa czekoladową

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)