Wegańskie korzenne śledzie z boczniaków – smaczna świąteczna roślinna przekąska a’la śledź

wegańskie śledzie fot. Adobe Stock, New Africa
Wegańskie śledzie możesz zrobić szybko w domu już z kilku składników. Zamiast śledzia wykorzystasz jędrne grzyby. Potrzebujesz: boczniaków, buraków, cebuli, żurawiny i kilku przypraw. Wegańskie śledzie są smaczne, zdrowe i cruelty free. Zrób je na święta dla wegetarian, wegan i nie tylko.
/ 09.12.2022 05:37
wegańskie śledzie fot. Adobe Stock, New Africa

Wydaje ci się, że wegańskie śledzie muszą być drogie, powstawać z wymyślnych składników, a ich przygotowanie być skomplikowane? Nie masz racji! Skorzystaj z przepisu na wegańskie śledzie bez śledzi: powstają jedynie z roślinnych, naturalnych składników. Doskonałe na świąteczne spotkanie ze znajomymi lub uzupełnienie menu na wegańską kolację wigilijną.

Wegańskie śledzie z boczniaków – przepis

Wegańskie śledzie powstaną z boczniaków ze smacznymi dodatkami i korzennymi przyprawami. Mięso śledzia w przepisie imituje jędrny, podsmażony boczniak, który odpowiednio posolony i zamarynowany nabiera „śledziowego” aromatu. Przetestuj ten prosty wegański przepis i zachwyć domowników smakiem śledzi w wersji wege. Duża szansa, że posmakują także mięso- i rybożercom.

Składniki:

  • 750 g boczniaków (3 opakowania),
  • 5 -10 g przyprawy do piernika z dobrym składem,
  • 40 ml oleju rzepakowego,
  • duża cebula,
  • 100 g suszonej żurawiny,
  • 400 g ugotowanych buraków,
  • 50 ml oleju lnianego,
  • arkusz glonów nori (opcjonalnie),
  • 40 ml naturalnego octu jabłkowego,
  • łyżeczka goździków,
  • 40 ml sosu sojowego,
  • sól.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrusz lub posiekaj glony nori tak, by stworzyły sypką przyprawę.
  2. Boczniaki oczyść. Pokrój lub porwij je w cienkie paski (boczniak będzie imitował śledzia).
  3. Polej boczniaki olejem rzepakowym, posól i dopraw przyprawą do piernika i glonami nori (opcjonalnie).
  4. Podsmaż je na patelni partiami do zmięknięcia, ale by pozostały jędrne. Boczniaki na surowo też są jadalne, więc dostosuj czas smażenia do preferencji.
  5. Cebulę obierz ze skórki i pokrój w cienkie piórka.
  6. Żurawinę posiekaj na mniejsze kawałki.
  7. Buraki pokrój w kostkę o długości boku ok. 0,5 cm.
  8. Wymieszaj usmażone boczniaki „śledzie” z burakami, cebulą, goździkami i żurawiną.
  9. Wymieszaj olej lniany, ocet jabłkowy i sos sojowy tworząc marynatę.
  10. Przełóż sałatkę „śledziową” do słoika i zalej ją dokładnie wymieszaną marynatą.

Odstaw wegańskie śledzie z boczniaków na minimum dobę przed spożyciem. Możesz przygotować je nawet tydzień przed świętami (lub innymi okazjami): zachowają świeżość, a umocnią korzenny smak.

wegańskie śledzie z boczniaków
fot. Wegańskie śledzie z boczniaków z burakami/ Adobe Stock, bbivirys

Czytaj także:
Czy wegetarianie jedzą ryby? Wiele osób się myli, a odpowiedź jest prosta. Nie popełnij gafy
Jakie śledzie są najzdrowsze? Ranking TOP 5 najzdrowszych form jedzenia śledzi
Czy śledzie są zdrowe: kalorie, wartość odżywcza, właściwości. Dlaczego warto je jeść?
Śledź w ciąży może stanowić cenny składnik diety przyszłej mamy. Jaki będzie najlepszy?