5 przepisów na wegańskie śledzie z boczniaków – świąteczna, wegańska i pyszna przekąska à la śledź

wegańskie śledzie z boczniaków fot. Adobe Stock, Africa Studio
Wegańskie śledzie z boczniaków możesz zrobić szybko w domu już z kilku składników. Zamiast śledzia wykorzystasz jędrne grzyby. Potrzebujesz: boczniaków oraz składników, które zwykle wykorzystujesz do szykowania świątecznych przystawek. Są nie mniej smaczne niż tradycyjne śledziki i posmakują nie tylko wegetarianom i weganom.
/ 27.11.2024 14:57
wegańskie śledzie z boczniaków fot. Adobe Stock, Africa Studio

W tym roku wypróbuj wegańskie śledzie z boczniaków. To nie jest droga opcja i nie powstaje z wymyślnych składników. Każda z naszych 5 propozycji sprawdzi się podczas świątecznego spotkania ze znajomymi lub jako uzupełnienie menu na wegańską kolację wigilijną.

Spis treści:

  1. Wegańskie śledzie z boczniaków z buraczkami
  2. Wegańskie boczniaki à la śledzie w occie
  3. Boczniaki à la śledzie w śmietanie
  4. Boczniaki à la śledzie po kaszubsku
  5. Wegańskie śledzie z boczniaków z cebulką

Wegańskie śledzie z boczniaków z buraczkami

Składniki:

  • 750 g boczniaków (3 opakowania),
  • 5 -10 g przyprawy do piernika z dobrym składem,
  • 40 ml oleju rzepakowego,
  • duża cebula,
  • 100 g suszonej żurawiny,
  • 400 g ugotowanych buraków,
  • 50 ml oleju lnianego,
  • arkusz glonów nori (opcjonalnie),
  • 40 ml naturalnego octu jabłkowego,
  • łyżeczka goździków,
  • 40 ml sosu sojowego,
  • sól.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrusz lub posiekaj glony nori tak, by stworzyły sypką przyprawę.
  2. Boczniaki oczyść. Pokrój lub porwij je w cienkie paski (boczniak będzie imitował śledzia).
  3. Polej boczniaki olejem rzepakowym, posól i dopraw przyprawą do piernika i glonami nori (opcjonalnie).
  4. Podsmaż je na patelni partiami do zmięknięcia, ale by pozostały jędrne. Boczniaki na surowo też są jadalne, więc dostosuj czas smażenia do preferencji.
  5. Cebulę obierz ze skórki i pokrój w cienkie piórka.
  6. Żurawinę posiekaj na mniejsze kawałki.
  7. Buraki pokrój w kostkę o długości boku ok. 0,5 cm.
  8. Wymieszaj usmażone boczniaki „śledzie” z burakami, cebulą, goździkami i żurawiną.
  9. Wymieszaj olej lniany, ocet jabłkowy i sos sojowy tworząc marynatę.
  10. Przełóż sałatkę „śledziową” do słoika i zalej ją dokładnie wymieszaną marynatą.

Odstaw wegańskie śledzie z boczniaków na minimum dobę przed spożyciem. Możesz przygotować je nawet tydzień przed świętami (lub innymi okazjami): zachowają świeżość, a umocnią korzenny smak.

wegańskie śledzie z boczniaków

fot. Wegańskie śledzie z boczniaków z burakami/ Adobe Stock, bbivirys

Wegańskie boczniaki à la śledzie w occie

Składniki:

  • 300 g boczniaków,
  • 1 i ¼ litra wody,
  • 150 ml octu spirytusowego 10%,
  • 1 dorodna cebula,
  • 1 marchew (nieduża),
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 2 liście laurowe,
  • łyżeczka ziaren gorczycy,
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego.

Sposób przygotowania:

  1. Boczniaki ugotuj w ¾ litra wody. Odcedź i odsącz.
  2. Z pozostałych składników (poza octem) ugotuj zalewę. Cebula i marchew powinny trafić do niej po obraniu i pokrojeniu (w kosteczkę lub plasterki).
  3. Gotuj na małym ogniu przez 4 minuty, po czym dolej ocet, wymieszaj i odstaw do ostudzenia.
  4. Do słoja (lub 2 słoików) wkładaj na zmianę odsączone boczniaki i cebulę z marchewką z zalewy. Następnie zalej zalewą. Zakręć, odstaw do lodówki na 3-5 ni.
  5. Podawaj na talerzu po odsączeniu z zalewy. Możesz oprószyć delikatnie pieprzem i dekorować zieleniną.

Wegańskie boczniaki à la śledzie w occie

fot. Wegańskie boczniaki à la śledzie w occie/ Adobe Stock, foodolia

Boczniaki à la śledzie w śmietanie

Składniki:

  • 300 g boczniaków,
  • 2 cebule,
  • 2 jabłka (najlepiej kwaśne),
  • szklanka śmietany 12 lub 18%,
  • szklanka jogurtu greckiego,
  • łyżka octu,
  • sól, pieprz i cukier do smaku,
  • łyżeczka oliwy do dekoracji,
  • liść laurowy,
  • 4 ziarna pieprzu,
  • 4 ziarna ziela angielskiego.

Sposób przygotowania:

  1. Boczniaki pokrój i ugotuj 12 minut w ¾ litra wody z dodatkiem pieprzu, ziela angielskiego i liścia laurowego. Odlej i odsącz na sicie, wyjmując przyprawy. Skrop octem, wymieszaj.
  2. Cebule i obrane i wydrążone jabłka pokrój w dość drobną kostkę.
  3. Wymieszaj śmietanę z jogurtem i wmieszaj w nie pokrojone cebule i jabłka. Dodaj cukier i pieprz oraz odrobinę soli. Dobrze wymieszaj i spróbuj. W razie potrzeby dopraw.
  4. Wystudzone boczniaki ułóż na talerzu lub w misce w 1 warstwie i przykryj dość grubą warstwą śmietanowo jogurtową. Wyrównaj wierzch, skrop oliwą, udekoruj zielenina i od razu podawaj.

Boczniaki à la śledzie w śmietanie

fot. Boczniaki à la śledzie w śmietanie/ Adobe Stock, Marharyta

Boczniaki à la śledzie po kaszubsku

Składniki:

  • ok. 300 g boczniaków,
  • 50-60 g rodzynek,
  • 3 czerwone cebule,
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego lub przecieru,
  • 5 łyżek oleju rzepakowego,
  • łyżka octu winnego,
  • łyżeczka cukru,
  • 2 liście laurowe,
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego,
  • łyżeczka cukru,
  • 20 ziarenek gorczycy,
  • szczypta pieprzu,
  • odrobina czarnego i białego sezamu do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Boczniaki pokrój na kawałki i ugotuj w ¾ litra wody. Porządnie odsącz je na sicie.
  2. Pokrojoną w piórka lub kosteczkę cebulę zeszklij na oleju rzepakowym.
  3. Dodaj rodzynki, cukier i przyprawy. Całość wymieszaj i podsmażaj przez 5 minut.
  4. Dodaj koncentrat pomidorowy (może też być przecier) i ocet. Wymieszaj i podsmażaj jeszcze 2- 3 minuty.
  5. Do słoja wkładaj warstwami boczniaki i zawartość patelni. Zakręć, wstaw do lodówki na całą noc. Po tym czasie wegańskie śledzie z boczniaków są gotowe.
  6. Podawaj je wyłożone na talerzyk lub do miseczki i posypane sezamem.

Boczniaki à la śledzie po kaszubsku

fot. Boczniaki à la śledzie po kaszubsku/ Adobe Stock, foodandcook

Wegańskie śledzie z boczniaków z cebulką

Składniki:

  • 300 g boczniaków.

Zalewa do gotowania:

  • ¾ litra wody,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1 liść laurowy.

Zalewa octowo-olejowa:

  • ½ szklanki wody,
  • ½ szklanki octu jabłkowego,
  • ½ szklanki oleju lnianego,
  • 2 liście laurowe,
  • 5 kulek ziela angielskiego,
  • 1/3 pęczka koperku, posiekanego,
  • 2 cebule posiekane,
  • 3 goździki,
  • 6-8 ziarenek kolorowego pieprzu,
  • 2 ziarna jałowca,
  • łyżeczka cukru,
  • spora szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Zagotuj składniki na zalewę do gotowania i wrzuć do niej pokrojone na kawałki boczniaki. Przykryj i gotuj 10 minut. Odlej grzyby na sito i pozostaw do odsączenia.
  2. Do garnka wlej i włóż wszystkie składniki na zalewę octowo olejową, poza olejem i koperkiem.
  3. Zagotuj ją, i gotuj 2 minuty, po czym zostaw do ostudzenia pod przykryciem.
  4. W dużym słoiku układaj warstwami grzyby, ugotowaną cebulę i posiekany koperek. Zalej słój zalewą z octem i dopełnij olejem. Wstaw do lodówki.
  5. Powinny tam stać 2-3 dni, ale 2 razy dziennie warto słój obracać (raz stawiaj go na denku, raz na zakrętce), aby składniki się mieszały i przegryzały.
  6. Podawaj, wykładając boczniaki z zalewy z cebulką i koperkiem na talerzyk lub do miseczki.

Wegańskie śledzie boczniaków z cebulką

fot. Wegańskie śledzie boczniaków z cebulką/ Adobe Stock, Анна Иванова

Czytaj także:
Czy wegetarianie jedzą ryby? Wiele osób się myli, a odpowiedź jest prosta. Nie popełnij gafy
Przepisy na pyszne potrawy z boczniaków

Jak przygotować sałatkę z boczniakami: sprawdzony przepis

Śledź w ciąży może stanowić cenny składnik diety przyszłej mamy. Jaki będzie najlepszy?

Redakcja poleca

REKLAMA