Wydaje ci się, że wegańskie śledzie muszą być drogie, powstawać z wymyślnych składników, a ich przygotowanie być skomplikowane? Nie masz racji! Skorzystaj z przepisu na wegańskie śledzie bez śledzi: powstają jedynie z roślinnych, naturalnych składników. Doskonałe na świąteczne spotkanie ze znajomymi lub uzupełnienie menu na wegańską kolację wigilijną.
Wegańskie śledzie z boczniaków – przepis
Wegańskie śledzie powstaną z boczniaków ze smacznymi dodatkami i korzennymi przyprawami. Mięso śledzia w przepisie imituje jędrny, podsmażony boczniak, który odpowiednio posolony i zamarynowany nabiera „śledziowego” aromatu. Przetestuj ten prosty wegański przepis i zachwyć domowników smakiem śledzi w wersji wege. Duża szansa, że posmakują także mięso- i rybożercom.
Składniki:
- 750 g boczniaków (3 opakowania),
- 5 -10 g przyprawy do piernika z dobrym składem,
- 40 ml oleju rzepakowego,
- duża cebula,
- 100 g suszonej żurawiny,
- 400 g ugotowanych buraków,
- 50 ml oleju lnianego,
- arkusz glonów nori (opcjonalnie),
- 40 ml naturalnego octu jabłkowego,
- łyżeczka goździków,
- 40 ml sosu sojowego,
- sól.
Sposób przygotowania:
- Pokrusz lub posiekaj glony nori tak, by stworzyły sypką przyprawę.
- Boczniaki oczyść. Pokrój lub porwij je w cienkie paski (boczniak będzie imitował śledzia).
- Polej boczniaki olejem rzepakowym, posól i dopraw przyprawą do piernika i glonami nori (opcjonalnie).
- Podsmaż je na patelni partiami do zmięknięcia, ale by pozostały jędrne. Boczniaki na surowo też są jadalne, więc dostosuj czas smażenia do preferencji.
- Cebulę obierz ze skórki i pokrój w cienkie piórka.
- Żurawinę posiekaj na mniejsze kawałki.
- Buraki pokrój w kostkę o długości boku ok. 0,5 cm.
- Wymieszaj usmażone boczniaki „śledzie” z burakami, cebulą, goździkami i żurawiną.
- Wymieszaj olej lniany, ocet jabłkowy i sos sojowy tworząc marynatę.
- Przełóż sałatkę „śledziową” do słoika i zalej ją dokładnie wymieszaną marynatą.
Odstaw wegańskie śledzie z boczniaków na minimum dobę przed spożyciem. Możesz przygotować je nawet tydzień przed świętami (lub innymi okazjami): zachowają świeżość, a umocnią korzenny smak.
fot. Wegańskie śledzie z boczniaków z burakami/ Adobe Stock, bbivirys
Czytaj także:
Czy wegetarianie jedzą ryby? Wiele osób się myli, a odpowiedź jest prosta. Nie popełnij gafy
Jakie śledzie są najzdrowsze? Ranking TOP 5 najzdrowszych form jedzenia śledzi
Czy śledzie są zdrowe: kalorie, wartość odżywcza, właściwości. Dlaczego warto je jeść?
Śledź w ciąży może stanowić cenny składnik diety przyszłej mamy. Jaki będzie najlepszy?