W tym roku wypróbuj wegańskie śledzie z boczniaków. To nie jest droga opcja i nie powstaje z wymyślnych składników. Każda z naszych 5 propozycji sprawdzi się podczas świątecznego spotkania ze znajomymi lub jako uzupełnienie menu na wegańską kolację wigilijną.
Spis treści:
- Wegańskie śledzie z boczniaków z buraczkami
- Wegańskie boczniaki à la śledzie w occie
- Boczniaki à la śledzie w śmietanie
- Boczniaki à la śledzie po kaszubsku
- Wegańskie śledzie z boczniaków z cebulką
Wegańskie śledzie z boczniaków z buraczkami
Składniki:
- 750 g boczniaków (3 opakowania),
- 5 -10 g przyprawy do piernika z dobrym składem,
- 40 ml oleju rzepakowego,
- duża cebula,
- 100 g suszonej żurawiny,
- 400 g ugotowanych buraków,
- 50 ml oleju lnianego,
- arkusz glonów nori (opcjonalnie),
- 40 ml naturalnego octu jabłkowego,
- łyżeczka goździków,
- 40 ml sosu sojowego,
- sól.
Sposób przygotowania:
- Pokrusz lub posiekaj glony nori tak, by stworzyły sypką przyprawę.
- Boczniaki oczyść. Pokrój lub porwij je w cienkie paski (boczniak będzie imitował śledzia).
- Polej boczniaki olejem rzepakowym, posól i dopraw przyprawą do piernika i glonami nori (opcjonalnie).
- Podsmaż je na patelni partiami do zmięknięcia, ale by pozostały jędrne. Boczniaki na surowo też są jadalne, więc dostosuj czas smażenia do preferencji.
- Cebulę obierz ze skórki i pokrój w cienkie piórka.
- Żurawinę posiekaj na mniejsze kawałki.
- Buraki pokrój w kostkę o długości boku ok. 0,5 cm.
- Wymieszaj usmażone boczniaki „śledzie” z burakami, cebulą, goździkami i żurawiną.
- Wymieszaj olej lniany, ocet jabłkowy i sos sojowy tworząc marynatę.
- Przełóż sałatkę „śledziową” do słoika i zalej ją dokładnie wymieszaną marynatą.
Odstaw wegańskie śledzie z boczniaków na minimum dobę przed spożyciem. Możesz przygotować je nawet tydzień przed świętami (lub innymi okazjami): zachowają świeżość, a umocnią korzenny smak.
fot. Wegańskie śledzie z boczniaków z burakami/ Adobe Stock, bbivirys
Wegańskie boczniaki à la śledzie w occie
Składniki:
- 300 g boczniaków,
- 1 i ¼ litra wody,
- 150 ml octu spirytusowego 10%,
- 1 dorodna cebula,
- 1 marchew (nieduża),
- 1 łyżeczka cukru,
- 2 liście laurowe,
- łyżeczka ziaren gorczycy,
- 3-4 ziarna ziela angielskiego.
Sposób przygotowania:
- Boczniaki ugotuj w ¾ litra wody. Odcedź i odsącz.
- Z pozostałych składników (poza octem) ugotuj zalewę. Cebula i marchew powinny trafić do niej po obraniu i pokrojeniu (w kosteczkę lub plasterki).
- Gotuj na małym ogniu przez 4 minuty, po czym dolej ocet, wymieszaj i odstaw do ostudzenia.
- Do słoja (lub 2 słoików) wkładaj na zmianę odsączone boczniaki i cebulę z marchewką z zalewy. Następnie zalej zalewą. Zakręć, odstaw do lodówki na 3-5 ni.
- Podawaj na talerzu po odsączeniu z zalewy. Możesz oprószyć delikatnie pieprzem i dekorować zieleniną.
fot. Wegańskie boczniaki à la śledzie w occie/ Adobe Stock, foodolia
Boczniaki à la śledzie w śmietanie
Składniki:
- 300 g boczniaków,
- 2 cebule,
- 2 jabłka (najlepiej kwaśne),
- szklanka śmietany 12 lub 18%,
- szklanka jogurtu greckiego,
- łyżka octu,
- sól, pieprz i cukier do smaku,
- łyżeczka oliwy do dekoracji,
- liść laurowy,
- 4 ziarna pieprzu,
- 4 ziarna ziela angielskiego.
Sposób przygotowania:
- Boczniaki pokrój i ugotuj 12 minut w ¾ litra wody z dodatkiem pieprzu, ziela angielskiego i liścia laurowego. Odlej i odsącz na sicie, wyjmując przyprawy. Skrop octem, wymieszaj.
- Cebule i obrane i wydrążone jabłka pokrój w dość drobną kostkę.
- Wymieszaj śmietanę z jogurtem i wmieszaj w nie pokrojone cebule i jabłka. Dodaj cukier i pieprz oraz odrobinę soli. Dobrze wymieszaj i spróbuj. W razie potrzeby dopraw.
- Wystudzone boczniaki ułóż na talerzu lub w misce w 1 warstwie i przykryj dość grubą warstwą śmietanowo jogurtową. Wyrównaj wierzch, skrop oliwą, udekoruj zielenina i od razu podawaj.
fot. Boczniaki à la śledzie w śmietanie/ Adobe Stock, Marharyta
Boczniaki à la śledzie po kaszubsku
Składniki:
- ok. 300 g boczniaków,
- 50-60 g rodzynek,
- 3 czerwone cebule,
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego lub przecieru,
- 5 łyżek oleju rzepakowego,
- łyżka octu winnego,
- łyżeczka cukru,
- 2 liście laurowe,
- 3-4 ziarna ziela angielskiego,
- łyżeczka cukru,
- 20 ziarenek gorczycy,
- szczypta pieprzu,
- odrobina czarnego i białego sezamu do posypania.
Sposób przygotowania:
- Boczniaki pokrój na kawałki i ugotuj w ¾ litra wody. Porządnie odsącz je na sicie.
- Pokrojoną w piórka lub kosteczkę cebulę zeszklij na oleju rzepakowym.
- Dodaj rodzynki, cukier i przyprawy. Całość wymieszaj i podsmażaj przez 5 minut.
- Dodaj koncentrat pomidorowy (może też być przecier) i ocet. Wymieszaj i podsmażaj jeszcze 2- 3 minuty.
- Do słoja wkładaj warstwami boczniaki i zawartość patelni. Zakręć, wstaw do lodówki na całą noc. Po tym czasie wegańskie śledzie z boczniaków są gotowe.
- Podawaj je wyłożone na talerzyk lub do miseczki i posypane sezamem.
fot. Boczniaki à la śledzie po kaszubsku/ Adobe Stock, foodandcook
Wegańskie śledzie z boczniaków z cebulką
Składniki:
- 300 g boczniaków.
Zalewa do gotowania:
- ¾ litra wody,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 1 liść laurowy.
Zalewa octowo-olejowa:
- ½ szklanki wody,
- ½ szklanki octu jabłkowego,
- ½ szklanki oleju lnianego,
- 2 liście laurowe,
- 5 kulek ziela angielskiego,
- 1/3 pęczka koperku, posiekanego,
- 2 cebule posiekane,
- 3 goździki,
- 6-8 ziarenek kolorowego pieprzu,
- 2 ziarna jałowca,
- łyżeczka cukru,
- spora szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Zagotuj składniki na zalewę do gotowania i wrzuć do niej pokrojone na kawałki boczniaki. Przykryj i gotuj 10 minut. Odlej grzyby na sito i pozostaw do odsączenia.
- Do garnka wlej i włóż wszystkie składniki na zalewę octowo olejową, poza olejem i koperkiem.
- Zagotuj ją, i gotuj 2 minuty, po czym zostaw do ostudzenia pod przykryciem.
- W dużym słoiku układaj warstwami grzyby, ugotowaną cebulę i posiekany koperek. Zalej słój zalewą z octem i dopełnij olejem. Wstaw do lodówki.
- Powinny tam stać 2-3 dni, ale 2 razy dziennie warto słój obracać (raz stawiaj go na denku, raz na zakrętce), aby składniki się mieszały i przegryzały.
- Podawaj, wykładając boczniaki z zalewy z cebulką i koperkiem na talerzyk lub do miseczki.
fot. Wegańskie śledzie boczniaków z cebulką/ Adobe Stock, Анна Иванова
Czytaj także:
Czy wegetarianie jedzą ryby? Wiele osób się myli, a odpowiedź jest prosta. Nie popełnij gafy
Przepisy na pyszne potrawy z boczniaków
Jak przygotować sałatkę z boczniakami: sprawdzony przepis
Śledź w ciąży może stanowić cenny składnik diety przyszłej mamy. Jaki będzie najlepszy?