Składniki:
- ok. 1,2 kg schabu środkowego bez kości
- 2 ząbki czosnku
- majeranek
- 30 dag fasolki szparagowej
- 10 dag żółtego sera
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- cukier
Przygotowanie:
- Schab opłucz, osusz. Natrzyj solą, pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem i roztartym majerankiem. Włóż do naczynia żaroodpornego, przykryj, wstaw na noc do lodówki.
- Fasolkę dokładnie umyj, odetnij końce. Wrzuć na osolony wrzątek, gotuj minutę. Wyłóż na sito, przelej zimną wodą, wystudź.
- Żółty ser pokrój w grube plastry, a potem w słupki.
- Schab natnij pośrodku przez całą długość za pomocą długiego, ostro zakończonego noża. W nacięcie wciskaj fasolkę i ser. Obwiąż bawełnianym sznurkiem. Zrumień na patelni z olejem.
- Włóż do żaroodpornego naczynia, przykryj. Piecz 50–60 min w temp. 200 st. C.