Czas wykonania: 80 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- ok. 1,5 kg schabu środkowego z kością
- łyżka miodu
- 2 łyżki musztardy
- 3 cm świeżego imbiru
- cienki, duży płat słoniny ze skórą albo wędzonego boczku
- słodka mielona papryka
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na schab w słoninie!
- Schab opłucz, osusz papierowym ręcznikiem.
- Natrzyj solą, pieprzem i papryką.
- Posmaruj miodem wymieszanym z musztardą i drobno posiekanym imbirem.
- Przykryj, wstaw na noc do lodówki.
- Słoninę (lub boczek) opłucz, osusz.
- Pokrój na długość schabu. Jeśli jest zbyt gruba, zetnij wierzchnią warstwę, tak aby pozostała słonina ze skórą miała grubość ok. 1 cm.
- Przygotowaną słoninę połóż na tej stronie schabu, gdzie nie ma kości.
- Całość obwiąż bawełnianym sznurkiem, tak by tłuszczyk ściśle przylegał do mięsa.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego to temp. 200 st. C i piecz ok. 30 minut.
- Potem obniż temp. do 180 st. C i piecz kolejne 30 minut.
- Pod koniec pieczenia sprawdź, czy mięso jest dopieczone, wbijając w jego środek szpikulec - jeśli wypływający sok jest przezroczysty, można zakończyć pieczenie, jeżeli różowawy - mięso należy jeszcze dopiec.