Składniki:
- 1 kg schabu środkowego
- pół pęczka posiekanej natki
- pęczek posiekanej bazylii
- pół pęczka posiekanego oregano
- skórka z 1/2 cytryny pokrojona w kostkę
- posiekany ząbek czosnku
- 3 łyżki tartego parmezanu
- pół łyżeczki białego pieprzu
- sok z 1/2 cytryny
- 6 łyżek oleju
- sól
Przygotowanie:
- Zioła wymieszaj z serem, czosnkiem, skórką i sokiem z cytryny oraz pieprzem. Mięso natnij wzdłuż trzy razy, natrzyj solą. W nacięcia włóż pastę ziołową.
- Schab owiń ciasno sznurkiem kuchennym. Ułóż w brytfannie, polej olejem i piecz godzinę w temperaturze 190 stopni. Gotowe mięso pokrój w plastry i ułóż na półmisku. Podawaj z sosem z pomidorów uduszonych z cebulą i czosnkiem.