Roladki schabowe wypełnione soczystym farszem warzywnym lub grzybowym ciekawie komponują się również z pieczonymi owocami. Duszone w kremowych, serowych sosach zyskują soczyste wnętrze i chrupiącą skórkę z zewnątrz. Sprawdź nasze przepisy na roladki schabowe!
Roladki schabowe w sosie: przepis
Oto składniki na roladki schabowe w sosie:
- 4 kotlety schabowe bez kości
- 100 ml śmietany
- 100 ml wody
- 4 plastry sera żółtego
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- papryka słodka w proszku
- wywar mięsny
Jak zrobić roladki schabowe w sosie?
Schab rozbijamy za pomocą tłuczka i doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Układamy równomiernie na każdym plastrze ser, szynkę i spinamy wykałaczką. Tak przygotowane roladki schabowe układamy w naczyniu żaroodpornym. Do podgrzanego wywaru mięsnego wlewamy śmietanę i zalewamy roladki powstałym sosem. Zapiekamy całość w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 40 minut. Najlepiej smakują podane z puree ziemniaczanym z dodatkiem ulubionej surówki.
Roladki schabowe z serem: przepis
Oto składniki na roladki schabowe z serem:
- 5 kawałków schabu bez kości
- 100 gram dowolnego sera pleśniowego
- duża cebula
- papryka
- marchewka
- 3 ząbki czosnku
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Jak zrobić roladki schabowe z serem?
Kawałki schabu rozbijamy tłuczkiem tak, aby nie przerwać delikatnej struktury mięsa. Nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem i doprawiamy pieprzem i solą. Dokładnie zwijamy plastry i spinamy za pomocą wykałaczki. Rozgrzewamy patelnię i obsmażamy roladki schabowe na rumiano. Dokładamy posiekana cebulę, paprykę oraz marchew. Całość dusimy przez godzinę.
Roladki schabowe z pieczarkami: przepis
Oto składniki na roladki schabowe z pieczarkami:
- 4 plastry schabu bez kości
- 3 łyżki musztardy
- 3 łyżki oleju
- 400 gram pieczarek
- opakowanie kwaśnej śmietany
- duża cebula
- garść tartego sera
- garść posiekanej pietruszki
- kieliszek białego wina
Jak zrobić roladki schabowe z pieczarkami?
Kotlety schabowe rozbijamy na cienkie plastry. Doprawiamy solą i pieprzem. Wewnętrzną stronę smarujemy musztardą. Patelnię rozgrzewamy i wlewamy oliwę. Podsmażamy pieczarki i cebulę, aż zarumienią się. Dodajemy starty żółty ser i posiekaną pietruszkę. Zwijamy wszystkie i spinamy za pomocą wykałaczek. Tak przyrządzone roladki schabowe zalewamy winem, dodajemy śmietanę i dusimy przez godzinę.