ROLADKI SCHABOWE: roladki schabowe w sosie i inne

Mięsa faszerowane: Schabowe roladki z boczkiem i imbirem fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Roladki schabowe to doskonały pomysł na sycący obiad dla całej rodziny – sprawdź nasze przepisy!
Sylwia Kazimierczuk / 22.06.2017 15:35
Mięsa faszerowane: Schabowe roladki z boczkiem i imbirem fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Roladki schabowe wypełnione soczystym farszem warzywnym lub grzybowym ciekawie komponują się również z pieczonymi owocami. Duszone w kremowych, serowych sosach zyskują soczyste wnętrze i chrupiącą skórkę z zewnątrz. Sprawdź nasze przepisy na roladki schabowe!

Roladki schabowe w sosie: przepis

Oto składniki na roladki schabowe w sosie:

  • 4 kotlety schabowe bez kości
  • 100 ml śmietany
  • 100 ml wody
  • 4 plastry sera żółtego
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • papryka słodka w proszku
  • wywar mięsny

Jak zrobić roladki schabowe w sosie?

Schab rozbijamy za pomocą tłuczka i doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Układamy równomiernie na każdym plastrze ser, szynkę i spinamy wykałaczką. Tak przygotowane roladki schabowe układamy w naczyniu żaroodpornym. Do podgrzanego wywaru mięsnego wlewamy śmietanę i zalewamy roladki powstałym sosem. Zapiekamy całość w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 40 minut. Najlepiej smakują podane z puree ziemniaczanym z dodatkiem ulubionej surówki.

Roladki schabowe z serem: przepis

Oto składniki na roladki schabowe z serem:

  • 5 kawałków schabu bez kości
  • 100 gram dowolnego sera pleśniowego
  • duża cebula
  • papryka
  • marchewka
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Jak zrobić roladki schabowe z serem?

Kawałki schabu rozbijamy tłuczkiem tak, aby nie przerwać delikatnej struktury mięsa. Nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem i doprawiamy pieprzem i solą.  Dokładnie zwijamy plastry i spinamy za pomocą wykałaczki. Rozgrzewamy patelnię i obsmażamy roladki schabowe na rumiano. Dokładamy posiekana cebulę, paprykę oraz marchew. Całość dusimy przez godzinę.

Roladki schabowe z pieczarkami: przepis

Oto składniki na roladki schabowe z pieczarkami:

  • 4 plastry schabu bez kości
  • 3 łyżki musztardy
  • 3 łyżki oleju
  • 400 gram pieczarek
  • opakowanie kwaśnej śmietany
  • duża cebula
  • garść tartego sera
  • garść posiekanej pietruszki
  • kieliszek białego wina

Jak zrobić roladki schabowe z pieczarkami?

Kotlety schabowe rozbijamy na cienkie plastry. Doprawiamy solą i pieprzem. Wewnętrzną stronę smarujemy musztardą. Patelnię rozgrzewamy i wlewamy oliwę. Podsmażamy pieczarki i cebulę, aż zarumienią się. Dodajemy starty żółty ser i posiekaną pietruszkę. Zwijamy wszystkie i spinamy za pomocą wykałaczek. Tak przyrządzone roladki schabowe zalewamy winem, dodajemy śmietanę i dusimy przez godzinę.

Zobacz inne przepisy na obiad

Redakcja poleca

REKLAMA