Składniki:
- 60 dag schabu bez kości
- 4 plastry ananasa (świeżego lub z puszki)
- 4 łyżki borówek lub żurawiny ze słoika
- 4 łyżki żubrówki lub jałowcówki (dowolnie)
- ząbek czosnku
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- sok z połowy cytryny
- tymianek cytrynowy
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Schab umyj, osusz, przekrój na 4 plastry. Lekko rozbij, wkładając pomiędzy dwie warstwy folii spożywczej. Oprósz solą, pieprzem i mąską, strzep jej nadmiar. Na patelni rozgrzej oleju, usmaż mięso na rumiano.
- Naczynie do zapiekania natrzyj przekrojonym ząbkiem czosnku i wysmaruj łyżką masła. Ułóż w nim kotlety. Na każdym połóż plasterek ananasa skropionego żubrówką i sokiem cytrynowym. Do środka plasterków ananasa włóż po łyżeczce dżemu borówkowego lub żurawiny. Posyp listkami tymianku odezwanymi z gałązek. Polej resztą roztopionego masła. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temparatury 200 st. C i zapiekaj 10 minut, aż ananas się zarumieni.