Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 4 kotlety schabowe (o grubości 1,5 cm)
- 4 długie gałązki rozmarynu
- pół cytryny
- papryka czerwona
- papryka zielona
- por
- 2 ząbki czosnku
- sos sojowy
- łyżka słodkiej pasty paprykowej
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na nietypowy kotlet schabowy!
- Kotlety lekko rozbij.
- Obłóż plasterkami cytryny i odstaw do lodówki na 2 godziny.
- Jarzyny oczyść i opłucz.
- Por pokrój w plasterki, papryki w paseczki.
- Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju, włóż warzywa, przesmaż, dodaj posiekany czosnek, pastę paprykową, podlej 4 łyżkami wody, oprósz pieprzem.
- Duś przez kilka minut, aby warzywa nie straciły chrupkości.
- Dopraw sosem sojowym.
- Kotlety osusz, wykałaczką zrób w każdym 2 dziurki.
- Przewlecz przez nie gałązki rozmarynu.
- Kotlety oprósz pieprzem, usmaż na oleju, podlej odrobiną sosu sojowego.
- Ogrzewaj chwilę i podawaj z warzywami.