Liczba porcji: 4
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 4 kotlety schabowe (po ok. 20 dag)
- 2 posiekane papryczki chili
- 4 łyżki oleju słonecznikowego
- 4 łyżki miodu (najlepiej akacjowego lub lipowego)
- szczypta soli
- łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Przygotowanie:
Zobacz przepis na steki schabowe z chili!
- Kotlety schabowe opłucz, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym.
- Ułóż na blacie, przykryj folią spożywczą i lekko rozbij tłuczkiem.
- Olej słonecznikowy wlej do miski, wymieszaj z 3 łyżkami miodu, posiekaną papryczką chili, solą oraz szczyptą świeżo zmielonego czarnego pieprzu.
- Do marynaty włóż mięso, przykryj i odstaw na 30 minut do lodówki.
- Rozgrzej na średnim ogniu patelnię teflonową lub grillową.
- Włóż steki i smaż kilka minut na mocno złoty kolor, dociskając co jakiś czas do patelni łopatką.
- Następnie odwróć je na drugą stronę i dosmaż na rumiany kolor.
- Gorące, usmażone steki przełóż na talerze i polej pozostałym miodem.
- Podawaj np. z bagietką i zieloną sałatą.