Składniki:
- 80 dag schabu bez kości
- 5 dag chudego wędzonego boczku
- czerwona papryka
- 2 cebule
- 4 pomidory
- 10 dag marynowanych czarnych oliwek bez pestek
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- mielona papryka
- bazylia
- oregano
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Schab umyj, osusz, pokrój na cienkie eskalopki. Boczek pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę, włóż boczek i usmaż rumiane skwarki. Włóż eskalopki i usmaż na rumiano z obu stron, zdejmij z patelni, trzymaj w cieple pod przykryciem. Na patelnię włóż obraną i posiekaną cebulę z czosnkiem oraz pokrojoną na paski paprykę. Smaż, mieszając, 3 minuty.
- Pomidory sparż, obierz, pokrój na cząstki, dodaj do papryki. Dołóż odsączone oliwki. Dopraw mieloną papryką, bazylią, oregano, solą i pieprzem. Duś pod przkryciem 8-10 minut, aż pomidory s^ę rozgotują. Na warzywach ułóż usmażone eskalopki. Przykryj i duś razem kolejne 8-10 minut, aż mięso będzie miękkie. Udekoruj dowolnymi świeżymi ziołami, np. bazylią lub pietruszką.