Składniki:
- 1,2 kg schabu bez kości
- 2–3 łyżki masła klarowanego
- po 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej i cynamonu
- 5–6 goździków
- 4–5 ziarenek ziela angielskiego
- 5–6 ziarenek różnokolorowego pieprzu
- łyżeczka sosu Worcester
- szczypta mielonego kminku
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- cukier
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Schab opłucz, osusz. Do moździerza wsyp goździki, pieprz i ziele angielskie, utłucz. Wymieszaj z cynamonem, gałką muszkatołową, czosnkiem granulowanym, szczyptą kminku, 1/2 łyżeczki cukru i 1/2 łyżeczki soli.
- Przygotowaną mieszanką natrzyj schab. Skrop sosem Worcester. Przykryj i odstaw na kilka godzin.
- Zamarynowane mięso ułóż w naczyniu żaroodpornym. Polej stopionym gorącym masłem i wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. Piecz 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 180 st. i dalej piecz jeszcze około 70 minut. W trakcie pieczenia często podlewaj mięso gorącą wodą.
- Gotową pieczeń wyjmij. Odłóż na 10 min, aby odpoczęła. Wywar z pieczeni przecedź, podgrzej. Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w 1/2 szklanki wody, wlej do wywaru i mieszając, zagotuj. Dopraw do smaku. Polej mięso.