Schabowy kcal fot. Adobe Stock

Kotlet schabowy kcal - ile kalorii ma schabowy z ziemniakami

Przeciętny smażony w panierce kotlet schabowy (150 g) ma ok. 740 kalorii. Dodatek porcji ziemniaków gotowanych (300 g) to dodatkowe 225 kcal, a zasmażana kapusta jako dodatek do kotleta schabowego (200g) to ok. 165 kcal.
Edyta Liebert / 08.12.2020 14:28
Schabowy kcal fot. Adobe Stock

Kotlet schabowy to główny składnik typowego polskiego obiadu. Z jednej strony – źródło pełnowartościowego białka (schab wieprzowy), z drugiej – kaloryczny i ciężkostrawny za sprawą nieodzownej panierki. Największa jednak wada schabowego wiąże się ze sposobem jego przygotowania, czyli smażeniem.

Ile kalorii ma obiad - schabowy w panierce z ziemniakami

Kotlet schabowy to źródło białka, ale też kalorii. Obróbka, czyli smażenie, sprawia że potrawa nasiąka tłuszczem i znacznie zwiększa się jej kaloryczność, a zmniejsza wartość odżywcza. Podczas smażenia powstają często nadtlenki, a z nich wolne rodniki, które mogą przyczyniać się do powstania nowotworów i miażdżycy. Dodatkowo smażone jedzenie dłużej zalega w żołądku.

Warto obliczyć, ile kalorii ma obiad składający się ze schabowego, gotowanych ziemniaków i zasmażanej kapusty oraz jak odchudzić ten posiłek. 

Kotlet schabowy w panierce - kcal

Przeciętny kotlet schabowy panierowany w bułce oraz smażony na oleju rzepakowym, waży ok. 150 gramów, co oznacza prawie 740 kalorii. Co zawiera?

Energia

ok. 492 kcal

Węglowodany

28 g

Białko

26 g

Tłuszcz

32 g

Cholesterol

140 g

Smażony kotlet schabowy w panierce jest źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych, które podnoszą poziom cholesterolu LDL w organizmie. Może przyczynić się do chorób układu krążenia.

Aby spalić kcal po zjedzeniu schabowego, należy pływać przez 50 minut lub udać się na godzinną przejażdżkę rowerową.

Kotlet schabowy prócz tego, że jest kaloryczny, zawiera też sód, który przyczynia się do nadciśnienia. W 100 gramach schabowego jest go 625 miligramów. Obliczając, że obiadowa porcja kotleta waży 150 gramów, znajdziemy w nim prawie 940 miligramów sodu (dzienna zalecana dawka to 2000 mg).

Ile kalorii ma schabowy z ziemniakamifot. Adobe Stock

Gotowane ziemniaki - kcal

Ziemniaki to zdecydowanie zdrowsza część tradycyjnego polskiego obiadu. Są lekkostrawne i bogate w potas, fosfor, magnez, witaminę C i witaminy z grupy B. Porcja gotowanych ziemniaków do obiadu to ok. 300 g puree ziemniaczanego bez dodatku masła czy śmietany. Ziemniaki gotowane w wodzie to 225 kcal, a w tabeli widać, jakie zawierają wartości odżywcze:

Energia

225 kcal

Węglowodany

53 g

Białko

5,5 g

Tłuszcz

0,3 g

Cholesterol

211 mg

Kapusta zasmażana - kcal

Porcja białej zasmażanej kapusty (ok. 200 g) do obiadu to średnio 165 kcal, ale należy uwzględnić składniki, które wykorzystujesz przy jej przygotowaniu: przygotowując główkę kapusty dodaje się zazwyczaj łyżkę mąki pszennej, ok. 100 g masła, niekiedy zabiela śmietaną, co zwiększa kaloryczność dania. Oto, co znajdziemy w  białej zasmażanej kapuście (200 g):

Energia

165 kcal

Węglowodany

18 g

Białko

3,6 g

Tłuszcz

10 g

Cholesterol

9,5 mg

Jak odchudzić obiad - schabowy z ziemniakami i warzywami

Obiad składający się z kotleta schabowego, ziemniaków i porcji zasmażanej kapusty, liczy aż 1250 kcal. Można go trochę „odchudzić”, by stał się zdrowszy i niskokaloryczny. Zamiast smażonego kotleta schabowego, gotowanych ziemniaków i zasmażanej kapusty, można też przygotować kotlet grillowany, pieczone ziemniaki w mundurkach i surówkę, np. z białej kapusty i marchewki. Taki obiad będzie miał tylko 680 kcal!

  • Piecz, zamiast smażyć - zobacz przepis na schabowe pieczone w piekarniku lub zrezygnuj z panierki decydując się na schabowego saute, 
  • Zrezygnuj z kalorycznych sosów, stosuj oliwę. 
  • Postaw na surówki do obiadu, kiszoną kapustę, a nie zasmażaną. 
  • Spróbuj gotować na parze i grillować mięso - nie smaż go w głębokim tłuszczu.
  • Dołóż do obiadu więcej warzyw, zamiast sięgać po drugiego kotleta.
  • Do obiadu pij wodę lub ziołową/zieloną herbatę (zrezygnuj ze słodkich napojów).
  • Ziemniaki mają najwięcej witamin i składników mineralnych pod skórką, więc lepiej ich nie obierać, lecz piec w łupinkach. Zamiast polewać je sosem, skrop oliwą z oliwek.

Tekst na podstawie artykułu Marty Słupskiej. Pierwotnie opublikowany 10.02.2014.

Czytaj także: Co można zrobić ze schabuSchab pieczony - jak go piec, by był miękki i soczystyRoladki schabowe - efektowne danie, które smakuje jak niebo