Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1 kg schabu środkowego
- 20 dag sera typu feta
- pęczek świeżych ziół (pietruszka, oregano, majeranek)
- ząbek czosnku
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na schab serowo-ziołowy!
- Zioła umyj i posiekaj.
- Czosnek obierz i rozgnieć.
- Dodaj razem z ziołami do sera i utrzyj.
- Schab umyj, osusz i natnij z góry w pięciu miejscach na głębokość kilku centymetrów.
- Mięso oprósz pieprzem.
- Wszystkie nacięcia wypełnij masą serową.
- Mięso przełóż do rękawa do pieczenia.
- Podlej 1/2 szklanki wody lub bulionu, zamknij zapinki i ułóż w płytkiej foremce.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C i piecz około 50 minut.
- Następnie rozetnij delikatnie górę rękawa, aby odsłonić wierzch mięsa i piecz jeszcze 10 minut, aby mięso się przyrumieniło.
- Po upieczeniu odstaw mięso na kwadrans, żeby doszło.
Zobacz więcej przepisów na mięsa:
Szynka z cytryną i ziołami - przepis
Rolada z farszem z bazylii - przepis
Jak zrobić polędwiczki w panierce?
Polędwiczki z malinami - przepis
Wieprzowina curry - przepis