Składniki:
- 4 kotlety schabowe
- 20 dag malutkich pieczarek
- 15 dag sera żółtego
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki
- 2/3 szklanki bułki tartej
- suszony rozmaryn
- mała suszona papryczka chili
- 5 łyżek masła
- olej
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Pieczarki oczyść lub dokładnie wytrzyj papierowym ręcznikiem kuchennym. Uduś na 5 łyżkach masła i 4 łyżkach oleju. Oprósz solą, pieprzem i pokruszoną papryczką chili.
- Kotlety lekko rozbij. Natrzyj solą, pieprzem i rozmarynem. Panieruj w mące, jajku i bułce tartej. Kładź na rozgrzany olej. Gdy jedna strona zabierze ładnego złotego koloru, mięso odwróć na drugą stronę.
- Część pieczarek rozłóż na mięsie, przykryj serem pokrojonym w paski. Patelnię przykryj i smaż, aż druga strona kotleta stanie się chrupiąca. Podawaj z resztą pieczarek.