Składniki:
- 4 grube kotlety schabowe (po ok. 15 dag)
- 15 dag pomidorków koktajlowych
- 2 młode cebulki
- szklanka śmietany kremówki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- łyżeczka suszonego tymianku
- 5 łyżek oleju
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Sprawdź nasz przepis na schabowe inaczej!
- Mięso opłucz, osusz papierowym ręcznikiem, lekko rozbij tłuczkiem.
- Natrzyj solą, pieprzem, tymiankiem i oregano.
- Na patelni rozgrzej olej.
- Kładź na gorący tłuszcz kotlety i usmaż na rumiano z obu stron.
- Następnie przełóż je na talerz i trzymaj w cieple.
- Cebule obierz, pokrój w cienkie plasterki, zrumień na tłuszczu ze smażenia mięsa.
- Dodaj do niej przekrojone na pół pomidorki oraz obrany i drobno posiekany czosnek.
- Przesmaż razem, mieszając delikatnie, aby pomidorki się nie rozpadły.
- Następnie wlej śmietanę, zagotuj na wolnym ogniu.
- Do sosu warzywno-śmietanowego włóż kotlety, oprósz solą i pieprzem.
- Całość duś 5 minut.
- Podawaj z pieczywem lub makaronem świderki.