Składniki:
- 1 kg schabu środkowego
- 2 duże pomarańcze
- duży ząbek czosnku
- szklanka białego wina
- 1/2 szklanki bulionu z jarzyn
- kilka gałązek tymianku
- 4–5 łyżek oleju
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Opłukane i osuszone mięso schabowe natrzyj solą oraz pieprzem. Odstaw do lodówki na 30 minut.
- Pomarańcze dobrze umyj i sparz. Z jednej cienko obierz skórkę i pokrój w paseczki, następnie wyciśnij sok. Drugą obierz i ostrym nożem wykrój fileciki.
- Na oleju obsmaż mięso, wlej sok z pomarańczy, wino oraz bulion. Dodaj igiełki tymianku, pokrojony w plasterki czosnek oraz skórkę pomarańczową. Przykryj i duś (około 50 minut), co jakiś czas przewracając na drugą stronę. Dodaj fileciki z pomarańczy i duś jeszcze 5 minut.
- Mąkę rozmieszaj w małej ilości wody i wlej do mięsa. Zamieszaj. Podawaj schab pokrojony w plastry i polany sosem.