Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 2 kg schabu
- 10-12 listków szałwii
- 5 ząbków czosnku przekrojonych na pół
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki musztardy Dijon
- sól
- mielony pieprz
- 1/2 dużego selera pokrojonego w kostkę o boku 1 cm
- 2 pokrojone marchewki
- 2 pory pokrojone w 2 cm kawałki
- grubo pokrojona pietruszka
- biała cebula
- kilka ząbków czosnku
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 4 łyżki oliwy
- gałązki rozmarynu i tymianku
Przygotowanie:
Zobacz przepis na schab z ziołami i czosnkiem!
- Schab ponakłuwaj co 1 cm, w każdy otwór wsuń po pół ząbka czosnku i listku szałwii.
- Mięso natrzyj solą i pieprzem, owiń sznurkiem.
- Piecz około 2 godzin (180°C), wyjmij z pieca.
- Warzywa wrzuć do brytfanki i wymieszaj z ziołami, oliwą i octem.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C.
- Piecz, aż będą miękkie.
- Połącz miód i musztardę, posmaruj z wierzchu schab.
- Wstaw do nagrzanego po warzywach piekarnika.
- Zapiecz, aż skorupka z miodu będzie chrupiąca.