Przepis na najlepszy krem pistacjowy do pączków. Smakuje jak z najlepszych włoskich cukierni
fot. Adobe Stock, shaiith
Krem pistacjowy do pączków czy rogalików to prawdziwy must-have na włoskim półwyspie i na szczęście dotarł też do Polski. To pyszna przekąska, która idealnie dopełnia tradycyjny smak babcinych pączków. Możesz przygotować krem-nadzienie lub nieco gęstszą pistacjową polewę - idealną na klasyczne pączki lub donuty.
Pączki z kremem pistacjowym to prawdziwa słodka uczta we włoskim stylu. Idealnie sprawdzą się nie tylko na Tłusty Czwartek, ale także na co dzień. Domowy krem pistacjowy to pyszny dodatek także do croissantów, słodkich bułeczek, a także naleśników i pancake'ów. Sprawdź, jak go zrobić.
Ten krem idealnie sprawdzi się jako nadzienie do pączków lub dodatek do naleśników, a nawet możesz go włączyć do przepisu na owsiankę. Najlepsze będą pistacje niesolone, ale jeśli chcesz nieco "ubarwić" przepis, możesz sięgnąć także po solone.
Składniki:
100 g obranych pistacji,
150 ml mleka,
50 g cukru pudru,
łyżka masła,
łyżeczka mąki ziemniaczanej,
pół łyżeczki ekstraktu waniliowego.
Sposób przygotowania:
Pistacje zmiel w malakserze na drobny proszek.
W rondelku podgrzej mleko z cukrem, podgrzewaj aż się rozpuści.
Dodaj pistacje i gotuj na małym ogniu, często mieszając.
W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę ziemniaczaną z odrobiną mleka i wlej do masy.
Gotuj do zgęstnienia, następnie dodaj masło i wanilię, dokładnie wymieszaj.
Gdy krem lekko ostygnie, przełóż go do rękawa cukierniczego i nadziewaj pączki.
fot. Krem pistacjowy do pączków: przepis/Adobe Stock, shaiith
Krem pistacjowy z białą czekoladą jest jeszcze słodszy i bardziej aksamitny. Może być nie tylko pysznym nadzieniem, ale także polewą do tradycyjnych pączków lub amerykańskich donutów.
Składniki:
100 g obranych pistacji,
100 g białej czekolady,
100 ml śmietanki 30%,
łyżka masła,
łyżeczka ekstraktu waniliowego.
Sposób przygotowania:
Pistacje zmiel w malakserze na drobny proszek.
Śmietankę podgrzej w rondelku, ale pilnuj, aby nie doprowadzić do wrzenia.
Dodaj połamaną białą czekoladę i mieszaj, aż cała się rozpuści.
Następnie dodaj zmielone pistacje, masło i wanilię. Całość energicznie wymieszaj, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
Gdy masa zgęstnieje, zdejmij z ognia i lekko ostudź.
Gotowy krem wykorzystaj do nadziania lub polania pączków. Jeśli decydujesz się na drugą opcję, całość udekoruj posiekanymi orzechami.
fot. Krem pistacjowy z białą czekoladą/Adobe Stock, Danil
Przepisy na mini pączki w 15 minut - to genialna przekąska dla każdego! Pączki nie tylko tradycja na tłusty czwartek, ale także pyszna, słodka przekąska. Możesz nimi częstować gości podczas spotkań przy kawie albo siebie i kolegów w pracy.
100-letni przepis na pączki po prostu nie może nie wyjść. Korzystając z tej klasycznej, ponadczasowej receptury na pewno przygotujesz pyszną przekąskę, nie tylko na Tłusty Czwartek. Pamiętaj o odpowiednim doborze mąki, temperaturze smażenia oraz o subtelnym chluście spirytusu do ciasta. To gwarancja sukcesu.
Pączki bez cukru to hasło, które dla wielu brzmi jak świętokradztwo, jednak spokojnie, w takiej postaci nadal mogą być pyszne i słodkie, a do tego zdrowsze. Istnieje wiele zamienników cukru, które są korzystniejszym wyborem i śmiało można ich użyć do produkcji tradycyjnych lub bardziej wyszukanych pączków. Poniżej znajdziesz przepisy na pączki bez cukru w kilku wariantach, w tym: pączki bez cukru bez mleka, bez glutenu oraz pieczone.
Pączki francuskie możesz przygotować na dwa sposoby. Tradycyjne beignets są z klasycznego ciasta drożdżowego, ale mają ciekawy, kwadratowy kształt i mogą być z nadzieniem lub bez. Francuskie gniazdka za to robi się na bazie ciasta parzonego i wyglądają jak połączenie ciastka maślanego i faworka.
Puszyste pączki z thermomix to pyszna przekąska, która cieszy się ogromną popularnością nie tylko w Tłusty Czwartek. Możesz przygotować je samodzielnie, ale z pomocą urządzenia będzie znacznie szybciej. Te przepisy są banalnie proste i szybkie. Bez problemu zrobisz te pączki w wersji pieczonej i smażonej.
Fit pączki twarogowe to dietetyczny deser, który możesz przygotować jako przekąskę, drugie śniadanie, albo alternatywę dla klasycznych pączków w tłusty czwartek. Dietetyczne serowe pączki są pulchne i smaczne. Dostarczają białka i różnej ilości węglowodanów, więc z łatwością dopasujesz je do swoich potrzeb.
Czy można mrozić pączki w bezpieczny sposób? Zobacz, jak odpowiednio je przechowywać, aby nie były czerstwe i aby można było cieszyć się ich smakiem także po kilku dniach. Pączki niestety szybko stają się suche i twarde, a podczas tłustego czwartku często przygotowujesz ich znacznie więcej, niż możesz zjeść.
Pączki z budyniem to prawdziwa uczta dla łasuchów. Ich przygotowanie wymaga trochę czasu i cierpliwości, ale efekt jest tego wart. Nic nie smakuje lepiej niż świeżo usmażony, ciepły pączek z delikatnym, słodkim nadzieniem w środku. Sprawdź te proste babcine przepisy z wykorzystaniem budyniu z proszku i domowego.
Pączki z serka wiejskiego to świetna alternatywa dla tradycyjnych pączków. Ich przygotowanie zajmuje znacznie mniej czasu, a efekt jest równie smakowity. Są delikatne, lekkie i wprost rozpływają się w ustach. Możesz je również wzbogacić o dodatki, takie jak skórka z cytryny, rodzynki czy odrobina cynamonu.
Pączki serowe to fantastyczna alternatywa dla tradycyjnych pączków i oponek drożdżowych. Możesz przygotować je w wersji mini lub postawić na standardowy rozmiar. Pączki serowe są miękkie i wilgotne w środku, doskonale smakują z konfiturą lub kremowym sosem oraz udekorowane cukrem pudrem albo lukrem.
Pyszne pączki siostry Anieli idealnie sprawdzą się jako słodka przekąska na Tłusty Czwartek, ale też na zwykłe spotkanie ze znajomymi. Najlepiej od razu przygotuj większą ilość, bo naprawdę szybko znikają z talerza. Możesz zrobić je w wersji klasycznej, a także z dodatkiem twarogu. Oto przepis na pączki idealne.
Pączki z ziemniakami siostry Anastazji to pyszna słodka przekąska, którą zrobisz łatwo i szybko. Przepis nie jest skomplikowany, a po usmażeniu pączki możesz dowolnie udekorować i nadziać wybranym dżemem czy kremem. Zobacz, jak przygotować pyszne pączki siostry Anastazji i dlaczego warto dodać do nich ziemniaki.
Pączki można przygotować na wiele sposobów. Zamiast tradycyjnych składników możesz wykorzystać twarożek, serek homogenizowany albo jogurt naturalny. Dzięki temu możesz stworzyć pyszne kuleczki pączkowe, które świetnie smakują z cukrem pudrem lub polewą czekoladową. Zobacz, jak zrobić pączki z jogurtu naturalnego bez drożdży.
Zamiast spirytusu do pączków, faworków i oponek możesz dodać inny alkohol (wódkę, nalewki, rum, koniak), lub dodatek bez alkoholu: ocet, lub sok z cytryny. Spirytus i jego zamienniki zapobiegają wchłanianiu nadmiaru tłuszczu w pączkach, faworkach i oponkach. Spirytus, ocet lub inny alkohol możesz dodać do ciasta na pączki, lub do zimnego oleju przed rozpoczęciem smażenia.
Pączki i donuty na bazie serka mascarpone są bardzo popularne nie tylko w tłusty czwartek, ale także w każdy inny dzień roku. Pyszne, puszyste i idealnie miękkie oponki serowe sprawdzą się jako szybka przekąska do popołudniowej kawy. Możesz udekorować je cukrem pudrem, cynamonem albo polewą czekoladową.
Keto pączki to alternatywa dla tradycyjnych pączków i donatów. Najczęściej szykuje się je z mąki migdałowej, ale kokosowa też się nadaje. Cukier natomiast zastępuje się w nich różnego rodzaju zamiennikami, np. ksulitolem, allulozą lub psyllium. To sprawia, że zawartość cukru w takich pączka jest bardzo niska i nadają się na dietę ketogeniczną.
Pączki z czekoladą to bardzo popularna, słodka przekąska. Jeśli nie chcesz wykorzystywać dżemu ani marmolady jako nadzienia, sięgnij po aksamitny krem czekoladowy. Możesz umieścić je w środku pączka albo wykorzystać jako polewę. Sprawdź ten przepis na idealne pączki z czekoladą. Wystarczy tylko kilka składników.
Pączki na parze to lekka i szybka przekąska, która nie wymaga smażenia ich w głębokim tłuszczu. Przypominają nieco pyzy, dlatego czasem nazywane są buchtami lub pampuchami. Do ich przygotowania wykorzystasz tylko kilka składników. Możesz podać gotowe pączki na parze z marmoladą, dżemem albo czekoladą.
Jak przygotować pyszne pączki serowe z przepisu siostry Anastazji? To banalnie proste. Odpowiednio połączone składniki pozwolą ci stworzyć idealną przekąskę, która sprawdzi się nie tylko na Tłusty Czwartek, ale także w każdy dzień roku. Możesz przygotować je w wersji mini albo w tradycyjnym rozmiarze.
Jak przechowywać faworki i pączki? By faworki były dłużej świeże, przechowuj je w szklanej misce - zadbaj o to, by miały sucho. Gdy nasiąkną wilgocią, nie będą już kruche. Z kolei pączki najlepiej jest umieścić np. w przykrytej paterze. Możesz również zamrozić pączki od razu po usmażeniu, gdy tylko ostygną.
Pączki z mascarpone są błyskawiczne w przygotowaniu - ciasto nie musi wyrastać, więc przygotujesz je dosłownie w 15 minut. Do tego dolicz czas smażenia pączków z mascarpone - zajmie ci to pewnie ok. 20-25 minut.
Fit pączki z piekarnika to dietetyczna alternatywa dla tych tłustych, karnawałowych łakoci. Przetestuj 3 przepisy na odchudzone pączki w wersji fit: klasyczne, serowe i z ziemniakami. Dietetyczne pieczone pączki są przede wszystkim mniej tłuste, choć wciąż puszyste i znacznie zdrowsze.
Pączki dla diabetyków nie powinny zawierać cukru (także lukru), a w środku słodkiego dżemu. Oto przepis na pączki dla diabetyków, które mają zdecydowanie niższy indeks glikemiczny, niż tradycyjne pączki.