Pączki wegańskie - najlepszy przepis

Pączki wegańskie przygotowywane są bez jajek, za to z dodatkiem mleka roślinnego i oleju kokosowego.
Małgorzata Machnicka / 28.01.2021 08:49
DRUKUJ PRZEPIS
Pączki wegańskie - najlepszy przepis fot. Adobe Stock
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 600 g mąki pszennej,
  • 100 g cukru,
  • 60 g oleju kokosowego,
  • 320 ml mleka roślinnego,
  • 3 łyżki wódki,
  • 25 g suchych drożdży,
  • szczypta soli, 
  • dżem truskawkowy,
  • cukier puder (do podania).
Przygotowanie:

Pączki wegańskie są tak samo pyszne, jak te tradycyjne. Z przepisu należy jednak wyeliminować jajka i masło, do smażenia natomiast, zamiast smalcu, wykorzystać olej kokosowy.

Pączki wegańskie mogą mieć dowolne nadzienie - w naszym przepisie jest to dżem truskawkowy, ale świetnie smakują również z konfiturą różaną albo czekoladą.

  1. Mąkę pszenną przesiej do miski. Dodaj drożdże, cukier, sól, wódkę, mleko roślinne i dokładnie wymieszaj.
  2. Dodaj olej kokosowy i wyrabiaj ciasto, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (zajmie to mniej więcej 15 minut)
  3. Z ciasta uformuj kulę, włóż do oprószonej mąką miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 2 godziny.
  4. Ciasto wyjmij na blat, oprószony mąką.
  5. Oderwij kawałek ciasta, spłaszcz je na dłoni, a na sam środek nałóż łyżeczkę dżemu truskawkowego. Sklej, uformuj kulkę i odłóż na stolnicę oprószoną mąką. Wykorzystaj w ten sposób całe ciasto.
  6. Pączki przykryj ściereczką i zostaw na 30 minut. 
  7. Po tym czasie smaż pączki wegańskie w rozgrzanym do temperatury około 180 stopni Celsjusza oleju kokosowym z obu stron na złoto (po kilka minut).
  8. Pączki wegańskie podawaj oprószone cukrem pudrem.

Więcej przepisów na pączki:
Jak nadziać pączki?
Przepis na dietetyczne pączki
Przepis na pączki wiedeńskie
Przepis na pączki bez drożdży
Przepis na szybkie pączki drożdżowe

DRUKUJ PRZEPIS