Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 600 g mąki pszennej,
- 100 g cukru,
- 60 g oleju kokosowego,
- 320 ml mleka roślinnego,
- 3 łyżki wódki,
- 25 g suchych drożdży,
- szczypta soli,
- dżem truskawkowy,
- cukier puder (do podania).
Przygotowanie:
Pączki wegańskie są tak samo pyszne, jak te tradycyjne. Z przepisu należy jednak wyeliminować jajka i masło, do smażenia natomiast, zamiast smalcu, wykorzystać olej kokosowy.
Pączki wegańskie mogą mieć dowolne nadzienie - w naszym przepisie jest to dżem truskawkowy, ale świetnie smakują również z konfiturą różaną albo czekoladą.
- Mąkę pszenną przesiej do miski. Dodaj drożdże, cukier, sól, wódkę, mleko roślinne i dokładnie wymieszaj.
- Dodaj olej kokosowy i wyrabiaj ciasto, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (zajmie to mniej więcej 15 minut)
- Z ciasta uformuj kulę, włóż do oprószonej mąką miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 2 godziny.
- Ciasto wyjmij na blat, oprószony mąką.
- Oderwij kawałek ciasta, spłaszcz je na dłoni, a na sam środek nałóż łyżeczkę dżemu truskawkowego. Sklej, uformuj kulkę i odłóż na stolnicę oprószoną mąką. Wykorzystaj w ten sposób całe ciasto.
- Pączki przykryj ściereczką i zostaw na 30 minut.
- Po tym czasie smaż pączki wegańskie w rozgrzanym do temperatury około 180 stopni Celsjusza oleju kokosowym z obu stron na złoto (po kilka minut).
- Pączki wegańskie podawaj oprószone cukrem pudrem.
Więcej przepisów na pączki:
Jak nadziać pączki?
Przepis na dietetyczne pączki
Przepis na pączki wiedeńskie
Przepis na pączki bez drożdży
Przepis na szybkie pączki drożdżowe