Opowiadanie o tłustym czwartku młodszym pokoleniom sprawić może wiele radości. Jest to z pewnością święto wszystkich łasuchów. W końcu ludowe powiedzenie brzmi, że "Kto w tłusty czwartek nie zje pączka, ten nie będzie mieć szczęścia".
10 ciekawostek na temat pączków i tłustego czwartku
- Historia pączków jest długa i zawiła. Wiadomo, że tradycja smażenia pączków nie wywodzi się z Polski. Prawdopodobnie korzeniami sięga do Bliskiego Wschodu lub starożytnego Rzymu. Jesteśmy pewne, że wtedy również opowiadanie o pączku miało miejsce.
- Włosi swoje pączki (a właściwie ptysie) czyli Zeppole jedzą 19 marca – w obchodzony akurat u nich dzień ojca.
- Kiedyś pączki były robione z ciasta chlebowego – nadziewano je słoniną i smażono w smalcu. To dopiero kaloryczna wersja pączka!
- Amerykańskie pączki znamy pod nazwą doughnuts – mają postać barwnie zdobionych i lukrowanych obwarzanków.
- Pączki wiedeńskie zwane też hiszpańskimi przygotowuje się z ciasta parzonego. Są lżejsze od tradycyjnych i nie posiadają nadzienia.
- Co roku w tłusty czwartek w wielu miastach Polski odbywają się mistrzostwa w jedzeniu pączków na czas. Rekordziści w ciągu 20 minut są w stanie zjeść nawet 30 pączków!
- Dawniej wybrane pączki nadziewano orzechami lub migdałami. Ten, komu trafił się migdał albo orzech, miał zapewnione szczęście.
- W tłusty czwartek Polak zjada przeciętnie 2,5 pączka. W sumie cały naród zjada ich niemal 100 milionów!
- W Holandii pączki Oliebollen je się w sylwestra i w Nowy Rok. Pączki te nadziewa się rodzynkami, suszoną żurawiną i jabłkiem.
- O dobrej konsystencji pączka świadczy jego kształt. Podobno najlepiej, jeśli jest lekko wklęsły na środku.
Na podstawie artykułu opublikowanego pierwotnie 18.02.2014 przez Redakcję polki.pl.
Czytaj także:
Ile kalorii ma pączek z lukrem, marmoladą, a ile z budyniem? Porównujemy kcal w różnych pączkach
Pączki z mascarpone. Prosty przepis na słodki deser
Jak przechowywać faworki i pączki? Sposoby na to, by były dłużej świeże