Fit pączki z piekarnika na 3 sposoby. Pieczone pączki, które nie odstają smakiem od klasycznych

fit pączki z piekarnika fot. Adobe Stock, raffaelerisola
Fit pączki z piekarnika to dietetyczna alternatywa dla tych tłustych, karnawałowych łakoci. Przetestuj 3 przepisy na odchudzone pączki w wersji fit: klasyczne, serowe i z ziemniakami. Dietetyczne pieczone pączki są przede wszystkim mniej tłuste, choć wciąż puszyste i znacznie zdrowsze.
/ 12.01.2022 08:40
fit pączki z piekarnika fot. Adobe Stock, raffaelerisola

Fit pączki z piekarnika nie posiadają wprawdzie charakterystycznej jasnej obrączki, za to są równie miękkie i puszyste, jak te smażone w tłuszczu. Pieczenie to najskuteczniejszy sposób na przygotowanie dietetycznych pączków. Fit pieczone pączki nie muszą smakować mdło i nudno. Zaprezentowane przepisy są dobrym kompromisem pomiędzy klasycznymi pączkami, a typowym fit posiłkiem. Znajdziesz w nich białą mąkę, cukier i masło, ale za to o wiele mniej tłuszczu, bo nie są smażone. Oto 3 przepisy na pyszne dietetyczne pączki z piekarnika.

Spis treści:

  1. Klasyczne drożdżowe fit pączki z piekarnika
  2. Fit pączki z piekarnika z ziemniakami
  3. Serowe fit pączki z piekarnika

Klasyczne drożdżowe fit pączki z piekarnika

Drożdżowe fit pączki pieczone w piekarniku są nieco jaśniejsze, niż te smażone. Z wyglądu przypominają bułeczki, ale są naprawdę smaczne, a do tego dietetyczne. 

Składniki:

  • 500 g mąki,
  • 100 g masła,
  • 100 g cukru,
  • 50 g świeżych drożdży,
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 jajka,
  • 4 żółtka,
  • konfitura z wiśni.

Sposób przygotowania:

  1. Mleko lekko podgrzej, by było delikatnie ciepłe. Wkrusz drożdże, wsyp 1 łyżkę cukru i kilka łyżek mąki. Wymieszaj, przykryj i odstaw zaczyn na 15 minut w ciepłe miejsce.
  2. Roztop masło i ostudź.
  3. Żółtka, cukier i 1 jajko ubij w kąpieli wodnej. Przelej do dużej miski.
  4. Do miski z jajkami wsyp pozostałą mąkę i zaczyn. 
  5. Wyrabiaj, powoli dodając masło. Po kilku minutach przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  6. Gdy ciasto podwoi objętość, rozwałkuj je na grubość około 1 cm i wycinaj szklanką kółka.
  7. Na każdy krążek nałóż niewielką porcję konfitury i sklej. Układaj fit pączki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Pączki przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny, by podrosły.
  9. Fit pączki posmaruj jajkiem i piecz w piekarniku przez około 15  minut w temperaturze 180 stopni, aż się zarumienią.

drożdżowe pączki z piekarnikafot. Drożdżowe pieczone pączki/ Adobe Stock, A_Lein

Fit pączki z piekarnika z ziemniakami

Niektórzy umieszczają ziemniaki w tradycyjnych recepturach swoich pączków. Pączki z ziemniakami są puszyste i mięsiste, dzięki temu idealnie nadają się do przygotowania wersji bardziej fit pieczonych pączków. 

Składniki:

  • 1 kg mąki,
  • 300 g masła,
  • 450 ugotowanych, zmielonych ziemniaków,
  • 130 g cukru,
  • 6 jajek,
  • 2 żółtka,
  • 100 ml mleka,
  • 50 g drożdży,
  • 1 łyżka wódki,
  • kilka kropel aromatu cytrynowego,
  • dżem do nadziewania.

Sposób przygotowania:

  1. Masło roztop i ostudź.
  2. Z ciepłego mleka, drożdży, 2 łyżek cukru i 3 łyżek mąki, przygotuj zaczyn. Przykryj i odstaw na 10 - 15 minut w ciepłe miejsce.
  3. Do zaczynu dodaj pozostałe składniki i wyrabiaj na gładkie ciasto. Powinno się kleić (nie podsypuj mąką) i być elastyczne. Przykryj naczynie ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 - 2 godziny.
  4. Wyrośnięte ciasto wyrób ponownie. 
  5. Łyżką odrywaj porcje ciasta, rozpłaszczaj w dłoni i nakładaj dżem. Zlepiaj małe, zgrabne kulki i układaj złączeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Zachowuj odstępy - pączki jeszcze podrosną. Przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut. Powinny podwoić objętość.
  7. Pączki posmaruj rozkłóconym jajkiem i piecz w temperaturze 180 stopni (grzałka góra-dół) przez 15 - 20 minut.

Pączki z piekarnika z ziemniakamifot. Fit pieczone pączki z ziemniakami/ Adobe Stock, Tyler Olson

Serowe fit pączki z piekarnika

Pączki z dodatkiem twarogu są najzdrowszą i najbardziej polecaną na diecie wersją tego przysmaku. Fit pieczone pączki serowe to przede wszystkim nie tylko smaczna przekąska, ale wręcz wartościowy posiłek. Zawierają sporo pełnowartościowego białka i sycą na dłużej.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki,
  • 250 g twarogu,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • cukier puder.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wbij jajko, włóż ser, cukier i cukier wanilinowy. Zmiksuj.
  2. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, dodaj do masy serowej. Wyrób na gładkie ciasto.
  3. Z ciasta uformuj wałek i pokrój na krążki. Z każdego uformuj kulkę i lekką spłaszcz ją.
  4. Układaj pączki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 20 - 25 minut w temperaturze 180 stopni.
  5. Po upieczeniu oprósz fit pączki z piekarnika cukrem pudrem.

Serowe pączki z piekarnikafot. Fit pieczone pączki serowe/ Adobe Stock, Alp Aksoy

Treść artykułu opublikowana pierwotnie 27.01.2021.

Czytaj także:
Pączki bez drożdży
Pączki wiedeńskie
Pączki z serka homogenizowanego

Redakcja poleca

REKLAMA