Fit pączki z piekarnika nie posiadają wprawdzie charakterystycznej jasnej obrączki, za to są równie miękkie i puszyste, jak te smażone w tłuszczu. Pieczenie to najskuteczniejszy sposób na przygotowanie dietetycznych pączków. Fit pieczone pączki nie muszą smakować mdło i nudno. Zaprezentowane przepisy są dobrym kompromisem pomiędzy klasycznymi pączkami, a typowym fit posiłkiem. Znajdziesz w nich białą mąkę, cukier i masło, ale za to o wiele mniej tłuszczu, bo nie są smażone. Oto 3 przepisy na pyszne dietetyczne pączki z piekarnika.
Spis treści:
- Klasyczne drożdżowe fit pączki z piekarnika
- Fit pączki z piekarnika z ziemniakami
- Serowe fit pączki z piekarnika
Klasyczne drożdżowe fit pączki z piekarnika
Drożdżowe fit pączki pieczone w piekarniku są nieco jaśniejsze, niż te smażone. Z wyglądu przypominają bułeczki, ale są naprawdę smaczne, a do tego dietetyczne.
Składniki:
- 500 g mąki,
- 100 g masła,
- 100 g cukru,
- 50 g świeżych drożdży,
- 1 szklanka mleka,
- 2 jajka,
- 4 żółtka,
- konfitura z wiśni.
Sposób przygotowania:
- Mleko lekko podgrzej, by było delikatnie ciepłe. Wkrusz drożdże, wsyp 1 łyżkę cukru i kilka łyżek mąki. Wymieszaj, przykryj i odstaw zaczyn na 15 minut w ciepłe miejsce.
- Roztop masło i ostudź.
- Żółtka, cukier i 1 jajko ubij w kąpieli wodnej. Przelej do dużej miski.
- Do miski z jajkami wsyp pozostałą mąkę i zaczyn.
- Wyrabiaj, powoli dodając masło. Po kilku minutach przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
- Gdy ciasto podwoi objętość, rozwałkuj je na grubość około 1 cm i wycinaj szklanką kółka.
- Na każdy krążek nałóż niewielką porcję konfitury i sklej. Układaj fit pączki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pączki przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny, by podrosły.
- Fit pączki posmaruj jajkiem i piecz w piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni, aż się zarumienią.
fot. Drożdżowe pieczone pączki/ Adobe Stock, A_Lein
Fit pączki z piekarnika z ziemniakami
Niektórzy umieszczają ziemniaki w tradycyjnych recepturach swoich pączków. Pączki z ziemniakami są puszyste i mięsiste, dzięki temu idealnie nadają się do przygotowania wersji bardziej fit pieczonych pączków.
Składniki:
- 1 kg mąki,
- 300 g masła,
- 450 ugotowanych, zmielonych ziemniaków,
- 130 g cukru,
- 6 jajek,
- 2 żółtka,
- 100 ml mleka,
- 50 g drożdży,
- 1 łyżka wódki,
- kilka kropel aromatu cytrynowego,
- dżem do nadziewania.
Sposób przygotowania:
- Masło roztop i ostudź.
- Z ciepłego mleka, drożdży, 2 łyżek cukru i 3 łyżek mąki, przygotuj zaczyn. Przykryj i odstaw na 10 - 15 minut w ciepłe miejsce.
- Do zaczynu dodaj pozostałe składniki i wyrabiaj na gładkie ciasto. Powinno się kleić (nie podsypuj mąką) i być elastyczne. Przykryj naczynie ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 - 2 godziny.
- Wyrośnięte ciasto wyrób ponownie.
- Łyżką odrywaj porcje ciasta, rozpłaszczaj w dłoni i nakładaj dżem. Zlepiaj małe, zgrabne kulki i układaj złączeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Zachowuj odstępy - pączki jeszcze podrosną. Przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut. Powinny podwoić objętość.
- Pączki posmaruj rozkłóconym jajkiem i piecz w temperaturze 180 stopni (grzałka góra-dół) przez 15 - 20 minut.
fot. Fit pieczone pączki z ziemniakami/ Adobe Stock, Tyler Olson
Serowe fit pączki z piekarnika
Pączki z dodatkiem twarogu są najzdrowszą i najbardziej polecaną na diecie wersją tego przysmaku. Fit pieczone pączki serowe to przede wszystkim nie tylko smaczna przekąska, ale wręcz wartościowy posiłek. Zawierają sporo pełnowartościowego białka i sycą na dłużej.
Składniki:
- 1 szklanka mąki,
- 250 g twarogu,
- 1 jajko,
- 3 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- cukier puder.
Sposób przygotowania:
- Do miski wbij jajko, włóż ser, cukier i cukier wanilinowy. Zmiksuj.
- Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, dodaj do masy serowej. Wyrób na gładkie ciasto.
- Z ciasta uformuj wałek i pokrój na krążki. Z każdego uformuj kulkę i lekką spłaszcz ją.
- Układaj pączki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 20 - 25 minut w temperaturze 180 stopni.
- Po upieczeniu oprósz fit pączki z piekarnika cukrem pudrem.
fot. Fit pieczone pączki serowe/ Adobe Stock, Alp Aksoy
Treść artykułu opublikowana pierwotnie 27.01.2021.
Czytaj także:
Pączki bez drożdży
Pączki wiedeńskie
Pączki z serka homogenizowanego