Jak przechowywać faworki i pączki? Sposoby na to, by były dłużej świeże

jak przechowywać faworki fot. Adobe Stock, Monika
Jak przechowywać faworki i pączki? By faworki były dłużej świeże, przechowuj je w szklanej misce - zadbaj o to, by miały sucho. Gdy nasiąkną wilgocią, nie będą już kruche. Z kolei pączki najlepiej jest umieścić np. w przykrytej paterze. Możesz również zamrozić pączki od razu po usmażeniu, gdy tylko ostygną.
Weronika Kwaśniak / 07.02.2022 12:36
jak przechowywać faworki fot. Adobe Stock, Monika

Faworki i pączki to najpopularniejsze karnawałowe pyszności, a zgodnie z tradycją tłustego czwartku pochłaniamy je w tym dniu w ogromnych ilościach. Największą wadą tych przysmaków jest fakt, że dosyć szybko tracą świeżość i to niezależnie od tego, czy skorzystasz z szybkiego przepisu na tłusty czwartek, czy poświęcisz na przygotowania cały dzień. Pączki już kolejnego dnia robią się czerstwe, a faworki gumowate. Jak przechowywać faworki i pączki, aby jak najdłużej cieszyć się ich pysznym smakiem? Skorzystaj z porad naszych babć.

Jak przechowywać faworki, by dłużej były kruche? 

Idealne faworki są chrupiące i kruche. Gdy ciasto złapie wilgoć, tracą swoją apetyczną konsystencję. Dlatego trzeba zadbać o to, by miejsce do przechowywania faworków było suche (nie powinny mieć kontaktu np. z parą wodną, ani być przechowywane w lodówce). 

Gotowe faworki można z powodzeniem przechowywać nawet 5-7 dni. Po pierwsze - nie obsypuj ich cukrem pudrem. Zrób to dopiero przed zaserwowaniem, co wydłuży ich świeżość. Faworki najlepiej przechowywać w szklanej misce lub zamkniętym, plastikowym pojemniku. Ustaw je w suchym i ciepłym pomieszczeniu - zapobiegliwe panie domu często na czas gotowania obiadu wynoszą faworki do pokoju, aby para wydobywająca się z przyrządzanych potraw, nie zmiękczała chrustów. Jeszcze raz powtórzymy - nigdy nie wkładaj faworków do lodówki.

Jak przechowywać pączki, by dłużej zachowały świeżość?

O wydłużeniu świeżości pączków, warto pomyśleć już przed ich przygotowaniem. Od przepisu na pączki odejmij jedno jajko. To zmieni nieco konsystencję ciasta i sprawi, że pączki tak szybko nie staną się czerstwe. 

Od razu po usmażeniu i wystudzeniu, pączki możesz zamrozić. Dzięki temu, gdy po kilku dniach wyjmiesz je z zamrażarki i rozmrozisz, będą smakować idealnie. Usmażonych pączków nie posypuj cukrem pudrem - podobnie jak w przypadku faworków, lepiej zrobić to bezpośrednio przed zaserwowaniem. Pączki przechowuj na przykrytej paterze. Gdyby jednak stały się nieco czerstwe, włóż je na chwilę do piekarnika lub mikrofalówki, a odzyskają swoją konsystencję.

jak przechowywać pączki
fot. Przechowywanie pączków/Adobe Stock, Olo

Zobacz też nasze przepisy na tłusty czwartek:

Pączki pieczone – pyszna alternatywa dla tradycyjnych pączków! Poznaj prosty przepis na pączki z piekarnika
Pączki pieczone – pyszna alternatywa dla tradycyjnych pączków! Poznaj prosty przepis na pączki z piekarnika
Pączki pieczone są świetną alternatywą dla tych tradycyjnych pączków smażonych na oleju, ponieważ są one mniej kaloryczne. Dlatego, zamiast smażyć je na głębokim tłuszczu, można upiec je w piekarniku. Przygotowanie pieczonych pączków jest bardzo proste, a potrzebujesz do nich tylko mąki, drożdży, jajek oraz mleka. Szykuj ulubioną konfiturę!
Pączki z serka homogenizowanego – błyskawiczny przepis. Pyszny deser na tłusty czwartek i nie tylko
Pączki z serka homogenizowanego – błyskawiczny przepis. Pyszny deser na tłusty czwartek i nie tylko
Pączki z serka homogenizowanego są pyszne, niezwykle puszyste, a ich przygotowanie zajmuje tylko 30 minut. Można je spokojnie podawać podczas imprez rodzinnych, bądź na spotkania ze znajomymi. Dodatkowo taki deser z serka homogenizowanego pokochają nie tylko dorośli, ale i dzieci. Poznaj przepis od Kasi Bukowskiej!
Pączki z mascarpone. Prosty przepis na słodki deser
Pączki z mascarpone. Prosty przepis na słodki deser
Pączki z mascarpone są błyskawiczne w przygotowaniu - ciasto nie musi wyrastać, więc przygotujesz je dosłownie w 15 minut. Do tego dolicz czas smażenia pączków z mascarpone - zajmie ci to pewnie ok. 20-25 minut.
Pączki dla diabetyków - przepis idealny przy cukrzycy
Pączki dla diabetyków - przepis idealny przy cukrzycy
Pączki dla diabetyków nie powinny zawierać cukru (także lukru), a w środku słodkiego dżemu. Oto przepis na pączki dla diabetyków, które mają zdecydowanie niższy indeks glikemiczny, niż tradycyjne pączki.
Pączki wegańskie - najlepszy przepis
Pączki wegańskie - najlepszy przepis
Pączki wegańskie przygotowywane są bez jajek, za to z dodatkiem mleka roślinnego i oleju kokosowego.
Faworki pieczone w piekarniku - przepis na karnawał
Faworki pieczone w piekarniku - przepis na karnawał
Jeśli chcesz, by faworki nie były tak kaloryczne, przygotuj faworki pieczone w piekarniku. Robi się je podobnie do tradycyjnych, a piecze w temperaturze 180 stopni przez 8 - 10 minut.
Faworki z ciasta francuskiego - błyskawiczny przepis
Faworki z ciasta francuskiego - błyskawiczny przepis
Faworki z ciasta francuskiego będą gotowe dosłownie w pół godziny. Nie wymagają smażenia - wystarczy je upiec w piekarniku.
Faworki - pyszny, domowy przepis na chrusty
Faworki - pyszny, domowy przepis na chrusty
Faworki to niezastąpiona pozycja w karnawałowym menu. Ich przygotowanie jest łatwe, ale nieco pracochłonne.
Pączki serowe w wersji mini - szybki i prosty przepis
Pączki serowe w wersji mini - szybki i prosty przepis
Pączki serowe przygotowywane na bazie półtłustego twarogu i proszku do pieczenia są łatwe i szybkie w przygotowaniu.
Prosty przepis na faworki - wychodzą idealne
Prosty przepis na faworki - wychodzą idealne
Faworki wcale nie muszą być pracochłonne! Sprawdź nasz szybki i prosty przepis na domowe chrusty.
Pączki kładzione - przepis składniki i przygotowanie
Pączki kładzione - przepis składniki i przygotowanie
Warto wzbogacić ich smak skórką pomarańczy!

Redakcja poleca

REKLAMA