Reklama

Spis treści:

Reklama
  1. Czym słodzić pączki zamiast cukru?
  2. Tradycyjne pączki bez cukru - przepis
  3. Fit pączki bez cukru i bez mleka - przepis
  4. Przepis na bezglutenowe i bezcukrowe pączki
  5. Jak zrobić pieczone pączki bez dodatku cukru?
  6. Jak przyrządzić pączki, aby nie miały cukru i były bardziej dietetyczne?

Czym słodzić pączki zamiast cukru?

Jeśli chcesz uniknąć białego cukru w pączkach, wybierz spośród kilku zdrowych alternatyw. Pod względem smakowym są porównywalne, a czasami smaczniejsze niż sacharoza, ale przede wszystkim to zdrowszy wybór. Niektóre zamienniki cukru są polecane chorym na cukrzycę oraz osobom z insulinoopornością, ponieważ nie powodują skoków glukozy we krwi.

Naturalne zamienniki cukru, które możesz zastosować w pączkach:

  • ksylitol – smakuje podobnie do cukru, ma mniej kalorii niż cukier oraz niski indeks glikemiczny (IG 7, dla porównania cukier ma około 70),
  • erytrytol – praktycznie nie ma kalorii i nie podnosi poziomu cukru we krwi, indeks glikemiczny to 0 (więcej: czy erytrol jest zdrowy?).
  • stewia – to słodszy zamiennik cukru, a jednocześnie ma indeks glikemiczny równy 0 i nie ma kalorii; czasami miesza się go z innymi zamiennikami, bo ma specyficzny posmak,
  • miód – sprawia, że dania mogą być smaczniejsze niż po dodaniu cukru, ale miód podnosi poziom glukozy we krwi, więc nie należy z nim przesadzać; przewaga miodu nad białym cukrem polega na tym, że dostarcza on cennych składników odżywczych,
  • syrop klonowy – nie jest najzdrowszym zamiennikiem białego cukru, ale ma trochę niższy indeks glikemiczny i zawiera składniki odżywcze,
  • monk fruit (owoc mnicha) – nie ma kalorii i jego IG wynosi 0; dlatego obok erytrytolu jest jednym z najlepszych wyborów dla osób z cukrzycą i tych na diecie niskokalorycznej; warto pamiętać, że jest słodszy od białego cukru, więc dodaje się go w mniejszej ilości,
  • puree bananowe lub daktylowe – zmiksowane banany lub daktyle mogą stanowić zamiennik cukru; podnoszą glukozę we krwi, ale dostarczają więcej składników odżywczych.

Poszukujesz więcej informacji na ten temat? Przeczytaj nasz inny artykuł: Keto słodziki i zamienniki cukru.

Tradycyjne pączki bez cukru - przepis

Oto przepis na tradycyjne pączki bez cukru słodzone erytrytolem lub ksylitolem. Smakują wybornie, dlatego każdy miłośnik klasyki, który nie poszukuje awangardowych wersji tego przysmaku, będzie zadowolony.

Składniki (na ok. 12 pączków):

  • 500 g mąki pszennej,
  • 50 g świeżych drożdży,
  • 250 ml ciepłego mleka,
  • 3 żółtka,
  • 50 g erytrytolu lub ksylitolu,
  • sok i skórka z cytryny,
  • 6 łyżek oleju,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka spirytusu (zapobiega chłonięciu tłuszczu),
  • olej do smażenia,
  • nadzienie: dżem bez cukru, czekolada bez cukru lub budyń bez cukru.

Przygotowanie:

  1. Przygotuj rozczyn z drożdży, 1 łyżki mąki i części mleka. Możesz dodać łyżeczkę miodu zamiast cukru, aby drożdże szybciej zadziałały. Rozczyn wyrośnie również bez dodatku miodu, jednak potrwa to dłużej. Zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (masa podwoi swoją objętość).
  2. Utrzyj żółtka z wybranym zamiennikiem cukru. Dodaj przesianą mąkę, rozczyn, sok z cytryny i otartą skórkę, resztę mleka, szczyptę soli, ekstrakt waniliowy i alkohol.
  3. Wyrabiaj ciasto - powinno być gładkie, niezbyt gęste, odklejać się od ręki. Zacznij dodawać olej, wyrabiając jeszcze przez chwilę.
  4. Zostaw ciasto w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po około 15 minutach, gdy ciasto będzie rosnąć, wyrabiaj jeszcze chwilę.
  5. Nabieraj łyżką porcje ciasta. Palcami nasmarowanymi olejem kształtuj krążki, do środka wkładaj pół łyżeczki nadzienia i zlepiaj całość. Pączki kładź miejscem zlepienia do dołu na deskę posypaną mąką. Przykryj pączki ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
  6. Gdy pączki wyrosną, podgrzej olej w garnku (nalej go tyle, aby mogły w nim swobodnie pływać). Kładź pączki na gorący tłuszcz zlepieniem do góry. Przykryj pokrywką i smaż do czasu aż od dołu się zarumienią. Następnie widelcem lub patyczkami obracaj pączki, by dosmażyć je z drugiej strony. Usmażone połóż na ręczniku papierowym, aby odsączyć je z tłuszczu.
  7. Jeśli chcesz, na końcu oprósz ciepłe pączki zmielonym ksylitolem lub erytrytolem.

Lukier bez cukru do pączków

Do ozdobienia pączków użyj w miarę potrzeby lukru bez cukru. Wystarczy dokładnie wymieszać 100 g ksylitolu zmielonego na puder z 2 łyżkami ciepłej wody lub soku z cytryny na jednolitą masę. Dodaj więcej cukru lub płynu w zależności od tego, jaką konsystencję chcesz uzyskać. Lukier powinien być wykorzystany od razu.

fot. Pączki bez cukru / Adobe Stock, Paweł Kacperek

Fit pączki bez cukru i bez mleka - przepis

Ten przepis na pączki nie zawiera cukru ani produktów mlecznych, a do tego są to pączki z piekarnika. Są więc znacznie zdrowsze niż klasyczne. Mleko krowie w pączkach możesz zastąpić mlekiem roślinnym. W innych recepturach zamiast śmietany kremówki możesz użyć śmietany kokosowej, a masło zastępować z powodzeniem olejem kokosowym.

Składniki (na 12 pączków):

  • 500 g mąki pszennej,
  • 50 g świeżych drożdży,
  • 200 ml mleka roślinnego bez cukru (np. sojowe, migdałowe, owsiane),
  • 5 łyżek erytrytolu lub ksylitolu,
  • 3-4 łyżki oleju,
  • szczypta soli,
  • nadzienie: np. konfitura bez cukru

Przygotowanie:

  1. Przygotuj ciasto na pączki. Lekko podgrzane mleko wymieszaj z pokruszonymi drożdżami. Kiedy pojawią się bąbelki, dodaj zaczyn do mieszanki mąki, szczypty soli, ksylitolu lub erytrytolu. Zagnieć ciasto, dosypując trochę mąki lub dodając ciepłej wody, w razie konieczności.
  2. Do gładkiego ciasta dolewaj powoli olej i ugniataj. Odstaw do wyrośnięcia na 30-40 minut.
  3. Kiedy ciasto wyrośnie, rozwałkuj je na posypanym mąką blacie na placek o grubości około 2 cm. Wytnij koła z ciasta przy pomocy kubka lub słoika. Na środek nałóż łyżeczkę nadzienia i przykryj drugim kawałkiem ciasta, łącząc brzegi. Ponownie wytnij pączka naczyniem o mniejszej średnicy (np. szklanką), aby wyrównać brzegi. Lekko dłońmi nadaj pączkom kulisty kształt.
  4. Pączki kładź na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowaną olejem, przykryj ściereczką i pozostaw na około 20-30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzej piekarnik do 180°C góra-dół.
  5. Piecz pączki aż się zarumienią (ok. 15 minut). Smacznego!
fot. Pączki bez cukru i bez mleka / Adobe Stock, Brent Hofacker

Przepis na bezglutenowe i bezcukrowe pączki

Te pączki są wyjątkowe: pyszne, choć bez grama glutenu i cukru. Zawierają nietypowy składnik, a mianowicie ziemniaki! Po usmażeniu warzywa te są praktycznie niewyczuwalne w smaku, a sprawiają, że pączki zachowują dłużej świeżość. Przepis na pączki bez cukru i glutenu pochodzi z książki Słodkie sekrety, czyli bezglutenowe, roślinne historie pisane lukrem Weroniki Madejskiej.

Składniki (14 pączków):

  • 200 g mąki owsianej (bezglutenowej),
  • 200 g mąki ziemniaczanej,
  • 120 g mąki z kaszy gryczanej niepalonej,
  • 25 g suszonych drożdży,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 6 łyżek ksylitolu zmielonego na puder,
  • 500 g utłuczonych ziemniaków,
  • 2/3 szklanki letniego mleka roślinnego,
  • 2 łyżki spirytusu,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 50 g stałego oleju kokosowego,
  • 1 I oleju do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Wszystkie rodzaje mąki przesiej dwukrotnie, wymieszaj z drożdżami i ksylitolem. Olej rozpuść w garnuszku i wystudź.
  2. Do sypkich składników dodaj purée z ziemniaków, mleko, spirytus i sok z cytryny. Wyrabiaj mikserem, a najlepiej w robocie kuchennym, przez 8-10 minut. Pod koniec dodaj olej. Ciasto będzie bardzo luźne i gęste. Przełóż je do dużej, szerokiej miski, przykryj ściereczką i odstaw na półtorej godziny do wyrośnięcia.
  3. Po tym czasie pozbądź się pęcherzyków powietrza z ciasta. Kilkukrotnie przemieszaj je łyżką.
  4. Na blacie ułóż arkusz papieru do pieczenia i natłuść go cieniutką warstwą oliwy. Umyte, suche ręce również delikatnie natłuść.
  5. Z ciasta odrywaj po kawałku i uformuj 14 kulek. Ułóż je na przygotowanym papierze, przykryj ręcznikiem papierowym i pozostaw do ponownego wyrośnięcia. Bułeczki będą rosły głównie na boki.
  6. W tym czasie przygotuj się do smażenia. Dwa duże talerze wyłóż ręcznikami papierowymi. Do malej miseczki wlej olej, którym będziesz natłuszczać dłonie. W garnku powoli rozgrzej olej do smażenia.
  7. Każdą wyrośniętą bułeczkę ponownie wyrób natłuszczonymi dłońmi, uformuj kulę i spłaszcz placek na 1-centymetrowej grubości.
  8. Do oleju rozgrzanego do 175°C wrzucaj po 4-5 krążków ciasta. Po wypłynięciu i lekkim zrumienieniu przewróć na drugą stronę. Smaż powoli (3-4 minuty), mając na uwadze regulację temperatury. Przewracaj pączki kilkukrotnie.
  9. Gotowe pączki odsączaj na ręczniku papierowym. Możesz zdobić je lukrem bez cukru, na który przepis znajduje się wyżej.
fot. Pączki bez cukru i glutenu / Adobe Stock, René Pi

Jak zrobić pieczone pączki bez dodatku cukru

Potrzebujesz tylko siedmiu składników, żeby zrobić te pieczone pączki bez cukru. Ich zaletą jest to, że nie są smażone i robi się je szybko, bo nie wymagają wyrastania ciasta. Dodatek śmietany kremówki to sekretny składnik, który sprawi, że ​​pączki są wilgotne i puszyste.

Składniki (na 12 pączków):

  • 1 szklanka mąki migdałowej,
  • ⅓ szklanki roztopionego niesolonego masła,
  • ¼ szklanki ksylitolu lub erytrolu,
  • 4 średnie jajka lub 3 duże,
  • 2 łyżki śmietanki kremówki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • zmielony zamiennik cukru do oprószenia pączków.

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 175°C.
  2. Zmiksuj roztopione masło, śmietankę i słodzik w dużej misce.
  3. Dodaj jajka, ekstrakt waniliowy i mieszaj.
  4. Następnie dodaj mąkę migdałową i proszek do pieczenia. Kontynuuj mieszanie, aż powstanie gładkie ciasto.
  5. Przełóż ciasto porcjami do dobrze natłuszczonej silikonowej formy na pączki. Wypełnij częściowo, bo ciasto wyrośnie podczas pieczenia.
  6. Piecz przez 15 minut do momentu lekkiego zrumienienia.
  7. Wyjmij pączki z piekarnika i poczekaj aż wystygną zanim wyjmiesz je z formy.
  8. Pączki po ostudzeniu możesz dowolnie ozdobić, np. lukrem bez cukru, zmielonym ksylitolem, polewą bez cukru lub posypką.
fot. Pieczone pączki bez cukru / Adobe Stock, sara_winter

Jak przyrządzić pączki, aby nie miały cukru i były bardziej dietetyczne?

Skoro poszukujesz przepisów na pączki bez cukru, z pewnością zależy ci na tym, żeby były dietetyczne. Jest kilka rzeczy, o których warto pamiętać, by te słodkości były bardziej fit:

  • zamiast smażenia wybierz pieczenie,
  • ogranicz ilość tłuszczu i cukru w cieście,
  • stosuj niskokaloryczne i zdrowsze zamienniki cukru,
  • jako nadzienie stosuj dodatki bez cukru, np. dżem lub budyń bez cukru,
  • zamiast tradycyjnego cukru pudru użyj ksylitolu lub erytrolu w pudrze,
  • jeśli przygotowujesz lukier, skorzystaj z przepisu na lukier bez dodatku cukru.

Może pączki dietetyczne nie będą smakować tak samo, jak smażone na głębokim tłuszczu, ale nadal mogą być smaczne.

Reklama

Czytaj także:
Pączki siostry Anieli to pyszna, słodka przekąska nie tylko na Tłusty Czwartek. Zrobisz je szybko i sprawnie
38 przepisów na tłusty czwartek - zrób najsmaczniejsze domowe pączki, faworki i nie tylko
Przepisy na pączki francuskie o nietypowym kształcie. Wystarczy mniej niż 10 składników
Najlepszy stary przepis na pączki z cukrem pudrem. Smak jak u babci

Reklama
Reklama
Reklama