Czas wykonania: 40 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 500 g półtłustego twarogu,
- 4 jajka,
- 250 g mąki pszennej,
- 80-100 g śmietany 18%,
- 5 kopiatych łyżek cukru,
- opakowanie cukru wanilinowego,
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
- łyżka spirytusu,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
Pączki serowe siostry Anastazji to pyszna alternatywa dla klasycznych pączków. Możesz przygotować je w wersji smażonej, ale także wykorzystać ten przepis, aby przygotować idealne serowe pączki pieczone. Zobacz ten prosty, szybki przepis.
Sposób przygotowania:
- Mąkę z solą i sodą oczyszczoną przesiej do miski.
- Twaróg lekko odciśnij w ręczniku papierowym, a następnie zgnieć widelcem. Połącz z suchymi składnikami i wszystko wymieszaj.
- Gotowe ciasto na pączki serowe powinno być gęste i klejące.
- Po kolei odrywaj partie ciasta (możesz zwilżyć lub natłuścić dłonie) i formuj kulki, a następnie od razu wrzucaj je na mocno rozgrzany olej.
- Smaż kilka minut, aż zrobią się rumiane.
- Odsącz pączki na ręczniku papierowym, a na koniec udekoruj cukrem pudrem.
Czytaj także:
Kartka na tłusty czwartek
Oponki drożdżowe bez sera
Jak przechowywać pączki i faworki