Owsianka to najczęstszy wybór na śniadanie wielu z nas. Przygotowywana ze zwykłych, górskich czy błyskawicznych płatków owsianych smakuje wyśmienicie z dodatkiem świeżych owoców lub bakalii. Doskonała owsianka na mleku, owsianka na wodzie lub owsianka na mleku kokosowym będzie idealnym pomysłem na śniadanie albo lunch zarówno dla ciebie, jak i twoich dzieci – sprawdź nasze przepisy na zdrowe i sycące śniadanie.
Spis treści:
- Klasyczna owsianka na mleku krowim lub roślinnym
- Owsianka na wodzie z dodatkiem kakao
- Owsianka na mleku kokosowym
Klasyczna owsianka na mleku
Najprostszą wersję owsianki na mleku możesz przygotować zarówno z klasycznego mleka krowiego, jak i roślinnego. Wykorzystaj także miód i ulubione dodatki. Owsianka lubi także towarzystwo owocowego jogurtu.
Składniki:
- szklanka płatków owsianych,
- łyżeczka brązowego cukru,
- 2 szklanki mleka krowiego lub roślinnego (owsianego, migdałowego, sojowego),
- łyżka syropu klonowego lub miodu,
- ulubione dodatki: banany, bakalie, jabłka, cynamon, etc.
Sposób przygotowania:
- Do rondelka wlej mleko i wsyp płatki owsiane razem z cukrem.
- Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień. Kontroluj i mieszaj co jakiś czas, aby nie doprowadzić do przypalenia.
- Owsianka jest gotowa, gdy płatki dostatecznie nasiąkną mlekiem. Zdejmij z ognia i zostaw do ostygnięcia.
- Następnie przełóż do miski, dodaj miód i wszystkie dodatki.
fot. Klasyczna owsianka na mleku/Adobe Stock, marysckin
Jak zrobić owsiankę na wodzie?
Pyszną owsiankę możesz przygotować także na wodzie. To idealna alternatywa dla osób z nietolerancją laktozy, które jednocześnie nie lubią smaku napojów roślinnych. Taka owsianka idealnie komponuje się ze świeżymi owocami lub sproszkowaną matcha czy młodym jęczmieniem.
Składniki:
- szklanka płatków owsianych,
- 3 szklanki wody,
- 2 łyżeczki cukru,
- cynamon,
- łyżka miodu,
- opcjonalnie pół łyżeczki kakao.
Sposób przygotowania:
- Do rondla wsyp płatki owsiane i dodaj cynamon. Zalej wodą.
- Namocz całość przez 10 minut.
- Następnie zagotuj wodę z owsianką i cukrem. Gotuj przez kilka minut, cały czas mieszając.
- Przełóż do miseczki, dodaj miód i opcjonalnie kakao.
- Dodaj ulubione owoce i bakalie.
fot. Owsianka na wodzie/Adobe Stock, vaaseenaa
Owsianka na mleku kokosowym
Tak przygotowana owsianka ciekawie komponuje się z tropikalnymi owocami, ale także lodami, tworząc niebanalny deser. Owsianka na mleku kokosowym pysznie smakuje na ciepło i na zimno. Jest świetną alternatywą dla osób, które rezygnują z mleka krowiego.
Składniki:
- szklanka płatków owsianych,
- szklanka wody,
- 3 łyżki miodu,
- szklanka mleka kokosowego,
- garść wiórek kokosowych,
Sposób przygotowania:
- Wlej gorącą wodę do miski i wsyp płatki. Przykryj miskę bawełnianą ściereczką i namocz owsiankę przez 10 minut.
- Przecedź całość i przełóż do rondelka. Dodaj mleko kokosowe. Gotuj kilka minut, aż całość dobrze się połączy. Dodaj miód i wymieszaj.
- Gotową owsiankę przełóż do miski i posyp wiórkami kokosowymi.
fot. Owsianka na mleku kokosowym/Adobe Stock, cook_inspire
Na podstawie artykułu Sylwii Kazimierczuk, opublikowanego pierwotnie 09.04.2019.
Zobacz też inne pomysły na owsiankę: