Reklama

Owsianka to najczęstszy wybór na śniadanie wielu z nas. Przygotowywana ze zwykłych, górskich czy błyskawicznych płatków owsianych smakuje wyśmienicie z dodatkiem świeżych owoców lub bakalii. Doskonała owsianka na mleku, owsianka na wodzie lub owsianka na mleku kokosowym będzie idealnym pomysłem na śniadanie albo lunch zarówno dla ciebie, jak i twoich dzieci – sprawdź nasze przepisy na zdrowe i sycące śniadanie.

Reklama

Spis treści:

  1. Klasyczna owsianka na mleku krowim lub roślinnym
  2. Owsianka na wodzie z dodatkiem kakao
  3. Owsianka na mleku kokosowym

Klasyczna owsianka na mleku

Najprostszą wersję owsianki na mleku możesz przygotować zarówno z klasycznego mleka krowiego, jak i roślinnego. Wykorzystaj także miód i ulubione dodatki. Owsianka lubi także towarzystwo owocowego jogurtu.

Składniki:

  • szklanka płatków owsianych,
  • łyżeczka brązowego cukru,
  • 2 szklanki mleka krowiego lub roślinnego (owsianego, migdałowego, sojowego),
  • łyżka syropu klonowego lub miodu,
  • ulubione dodatki: banany, bakalie, jabłka, cynamon, etc.

Sposób przygotowania:

  1. Do rondelka wlej mleko i wsyp płatki owsiane razem z cukrem.
  2. Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień. Kontroluj i mieszaj co jakiś czas, aby nie doprowadzić do przypalenia.
  3. Owsianka jest gotowa, gdy płatki dostatecznie nasiąkną mlekiem. Zdejmij z ognia i zostaw do ostygnięcia.
  4. Następnie przełóż do miski, dodaj miód i wszystkie dodatki.
klasyczna owsianka na mleku
fot. Klasyczna owsianka na mleku/Adobe Stock, marysckin

Jak zrobić owsiankę na wodzie?

Pyszną owsiankę możesz przygotować także na wodzie. To idealna alternatywa dla osób z nietolerancją laktozy, które jednocześnie nie lubią smaku napojów roślinnych. Taka owsianka idealnie komponuje się ze świeżymi owocami lub sproszkowaną matcha czy młodym jęczmieniem.

Składniki:

  • szklanka płatków owsianych,
  • 3 szklanki wody,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • cynamon,
  • łyżka miodu,
  • opcjonalnie pół łyżeczki kakao.

Sposób przygotowania:

  1. Do rondla wsyp płatki owsiane i dodaj cynamon. Zalej wodą.
  2. Namocz całość przez 10 minut.
  3. Następnie zagotuj wodę z owsianką i cukrem. Gotuj przez kilka minut, cały czas mieszając.
  4. Przełóż do miseczki, dodaj miód i opcjonalnie kakao.
  5. Dodaj ulubione owoce i bakalie.
jak zrobić owsiankę na wodzie
fot. Owsianka na wodzie/Adobe Stock, vaaseenaa

Owsianka na mleku kokosowym

Tak przygotowana owsianka ciekawie komponuje się z tropikalnymi owocami, ale także lodami, tworząc niebanalny deser. Owsianka na mleku kokosowym pysznie smakuje na ciepło i na zimno. Jest świetną alternatywą dla osób, które rezygnują z mleka krowiego.

Składniki:

  • szklanka płatków owsianych,
  • szklanka wody,
  • 3 łyżki miodu,
  • szklanka mleka kokosowego,
  • garść wiórek kokosowych,

Sposób przygotowania:

  1. Wlej gorącą wodę do miski i wsyp płatki. Przykryj miskę bawełnianą ściereczką i namocz owsiankę przez 10 minut.
  2. Przecedź całość i przełóż do rondelka. Dodaj mleko kokosowe. Gotuj kilka minut, aż całość dobrze się połączy. Dodaj miód i wymieszaj.
  3. Gotową owsiankę przełóż do miski i posyp wiórkami kokosowymi.
jak zrobić owsiankę na mleku
fot. Owsianka na mleku kokosowym/Adobe Stock, cook_inspire
Na podstawie artykułu Sylwii Kazimierczuk, opublikowanego pierwotnie 09.04.2019.
Reklama

Zobacz też inne pomysły na owsiankę:

Reklama
Reklama
Reklama