Mini pączki to idealna alternatywa dla klasycznej słodkości, którą możesz przygotować na kilka sposobów. Popularne są np. pączki z mascarpone albo mini oponki serowe. Jeśli chcesz, zamiast dużych pączków przygotować coś mniejszego, oto 3 ciekawe mini przepisy dla ciebie.
Spis treści:
Klasyczne pączki w wersji mini
Pączki z nadzieniem, lukrem lub cukrem pudrem, które są szczególnie popularne w Tłusty Czwartek, możesz przygotować także w wersji miniaturowej. Przygotujesz je tak samo, jak tradycyjne. Możesz wypełnić je nadzieniem, a także udekorować wedle uznania.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej,
- 125 ml mleka,
- 2 żółtka,
- 3 łyżki cukru,
- opakowanie cukru wanilinowego,
- 15 g drożdży,
- 50 g masła,
- szczypta soli,
- łyżka spirytusu.
Sposób przygotowania:
- Najpierw przygotuj rozczyn drożdżowy. Do wysokiego naczynia wkrusz drożdże, dodaj łyżkę cukru, a następnie zalej ciepłym, ale nie gorącym mlekiem. Wymieszaj, zasyp łyżką mąki, przykryj ściereczką i odstaw na ok. 10-15 minut w ciepłe miejsce.
- W tym czasie rozpuść masło i odstaw do wystudzenia, a do dużej miski przesiej resztę mąki oraz pozostały cukier.
- Dodaj przygotowany rozczyn, żółtka oraz sól. Zagnieć ciasto ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego z hakiem. W połowie wyrabiania dodaj ostudzone masło oraz spirytus.
- Gotowe ciasto powinno być elastyczne. Przykryj je ściereczką i ostaw w ciepłe miejsce na około godzinę.
- Następnie odrywaj z ciasta niewielkie porcje i formuj kuleczki. Możesz dodatkowo wypełnić je nadzieniem przy pomocy strzykawki cukierniczej.
- Gotowe kulki smaż w głębokim tłuszczu przez ok. 2 minuty z każdej strony. Może się tak zdarzyć, że mini pączki będą na tyle swobodnie pływały w oleju, że nie będą miały charakterystycznego, białego rantu na środku.
- Usmażone mini kulki obtocz w cukrze lub posyp cukrem pudrem.
fot. Mini pączki/Adobe Stock, shaiith
Mini pączki z serka homogenizowanego w 15 minut
Pączki serowe to bardzo popularna alternatywa dla klasycznych pączków. Dobrze smakują zarówno w wersji mini, jak i w standardowym rozmiarze. Podobnie, jak w przypadku tradycyjnych pączków, możesz wypełnić je nadzieniem lub pozostawić bez niego.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej,
- 300 g waniliowego serka homogenizowanego w temp. pokojowej,
- 2 jajka w temperaturze pokojowej,
- szczypta soli,
- płaska łyżka proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiej do miski, a następnie dodaj sól oraz proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj.
- Dodaj jajka oraz serek. Wymieszaj szpatułką, aż powstanie gładka, jednolita masa bez grudek. Powinna być ona gęsta i bardzo klejąca.
- Natłuść dłonie olejem lub masłem, a następnie stopniowo odrywaj porcję ciasta, formuj kulki i od razu wrzucaj na mocno rozgrzany olej.
- Smaż pączki w głębokim tłuszczu ok. 5-6 minut. Pączki powinny same się obracać i formować w idealną kulkę i zarumienić z każdej strony.
- Gotowe pączki obtocz w cukrze lub posyp obficie cukrem pudrem.
fot. Mini pączki serowe w 15 minut/Adobe Stock, Jacek Chabraszewski
Mini pączki z dziurką
Donuty, czyli pączki z dziurką, są szczególnie popularne na zachodzie, ale i u nas coraz częściej pojawiają się w sklepach i na stołach podczas spotkań z bliskimi. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Oprócz podstawowych składników będziesz potrzebować także dwóch form do wycinania - dużej i małej. Może to być np. szklanka i kieliszek.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej,
- 125 ml ciepłego, ale nie gorącego mleka,
- duże jajko w temperaturze pokojowej,
- 15 g świeżych drożdży,
- 2 łyżki cukru,
- opakowanie cukru wanilinowego,
- 50 g masła,
- łyżka spirytusu.
Sposób przygotowania:
- Przygotuj rozczyn drożdżowy. Do wysokiego naczynia wkrusz drożdże, dodaj łyżkę cukru oraz ciepłe mleko. Wymieszaj i zasyp łyżką mąki. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
- W tym czasie rozpuść masło i odstaw do wystudzenia.
- Do dużej miski przesiej mąkę, resztę cukru, jajko oraz gotowy zaczyn. Wyrób elastyczne ciasto, które ławo odchodzi od dłoni. W połowie zagniatania dodaj wystudzone masło oraz spirytus.
- Przykryj miskę ściereczką i odstaw ciasto w ciepłe miejsce na ok. godzinę. Powinno ono podwoić swoją objętość.
- Po tym czasie ciasto rozwałkuj na blacie obsypanym mąką i wykrój mini donuty. Użyj do tego szklanki z niewielką średnicą oraz kieliszka albo wytnij dziurkę przy pomocy nożyka.
- Tak przygotowane pączki odstaw jeszcze na 15 minut, aby lekko podrosły, a następnie smaż na głębokim tłuszczu po 3-4 minut z każdej strony.
- Gotowe pączki posyp cukrem pudrem lub udekoruj domowym lukrem.
fot. Mini pączki z dziurką/Adobe Stock, murziknata
Zobacz także inne przepisy na pyszne pączki i faworki: