Jeśli szukasz alternatywy dla tradycyjnych pączków, mini wersje będą strzałem w dziesiątkę. Można je przyrządzić na wiele ciekawych i pysznych sposobów. Popularne są np. pączki z mascarpone albo mini oponki serowe. Jeśli chcesz zamiast dużych pączków przygotować coś mniejszego, oto 3 ciekawe przepisy dla ciebie. Te mini pączki są nie tylko smaczne, ale także zaskakujące!
Spis treści:
- Mini pączki w 15 minut: przepis na maślance
- Prosty przepis na mini pączki w 15 minut z twarogu
- Mini pączki z serka homogenizowanego w 15 minut
Mini pączki w 15 minut: przepis na maślance
Pączki z nadzieniem, lukrem lub cukrem pudrem, które są szczególnie popularne w Tłusty Czwartek, możesz przygotować także na maślance. W smaku będą bardzo podobne, jak tradycyjne, ale jeszcze bardziej delikatniejsze. Możesz wypełnić je ulubionym nadzieniem i udekorować według własnych upodobań. Świetnie sprawdzi się nie tylko cukier puder, ale także domowa gęsta polewa czekoladowa lub krem pistacjowy.
Składniki:
- 250 ml maślanki,
- jajko,
- 3 łyżki cukru,
- łyżeczka cukru wanilinowy,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- olej do smażenia,
- cukier puder do posypania.
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj maślankę z jajkiem, cukrem i cukrem wanilinowym.
- Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj na gładką masę.
- Rozgrzej olej w garnku - temperatura ok. 175 stopni. Za pomocą łyżeczki wykładaj porcje ciasta i smaż na złoty kolor (ok. 2 minuty z każdej strony).
- Odsącz na papierowym ręczniku, posyp cukrem pudrem i gotowe!
fot. Mini pączki w 15 minut na maślance/Adobe Stock, shaiith
Prosty przepis na mini pączki w 15 minut z twarogu
Mini pączki twarogowe to ekspresowy deser, który przygotujesz w kilka chwil. Są puszyste, delikatne i lekko wilgotne - świetne jako szybka słodka przekąska. Nie wymagają drożdży ani długiego wyrastania - wystarczy wymieszać składniki, uformować kulki i usmażyć na złoty kolor.
Składniki:
- 250 g twarogu (zmielonego lub z kostki),
- jajko,
- 3 łyżki cukru,
- łyżeczka cukru wanilinowego,
- szklanka mąki pszennej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- olej do smażenia,
- cukier puder do posypania.
Sposób przygotowania:
- W misce rozgnieć twaróg i wymieszaj go z jajkiem, cukrem i cukrem wanilinowym.
- Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj, aby powstała jednolita masa.
- Rozgrzej olej do temp. ok. 175 stopni. Z ciasta formuj małe kulki i smaż na złoty kolor (2-3 minuty).
- Odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
- Gotowe pączki posyp cukrem pudrem lub udekoruj domowym lukrem.
fot. Mini pączki twarogowe w 15 minut/Adobe Stock, murziknata
Mini pączki z serka homogenizowanego w 15 minut
Pączki z serka homogenizowanego to bardzo popularna alternatywa dla klasycznych pączków. Dobrze smakują zarówno w wersji mini, jak i w standardowym rozmiarze. Podobnie, jak w przypadku tradycyjnych pączków, możesz wypełnić je nadzieniem lub pozostawić bez niego.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej,
- 300 g waniliowego serka homogenizowanego w temp. pokojowej,
- 2 jajka w temperaturze pokojowej,
- szczypta soli,
- płaska łyżka proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiej do miski, a następnie dodaj sól oraz proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj.
- Dodaj jajka oraz serek. Wymieszaj szpatułką, aż powstanie gładka, jednolita masa bez grudek. Powinna być ona gęsta i bardzo klejąca.
- Natłuść dłonie olejem lub masłem, a następnie stopniowo odrywaj porcję ciasta, formuj kulki i od razu wrzucaj na mocno rozgrzany olej.
- Smaż pączki w gorącym tłuszczu przez około 5-6 minut. Powinny same się obracać, formując równą kulkę, i ładnie zarumienić z każdej strony.
- Gotowe pączki obtocz w cukrze lub posyp obficie cukrem pudrem.
fot. Mini pączki 15 minut z serka homogenizowanego/Adobe Stock, Jacek Chabraszewski
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 04.01.2023.
Zobacz także inne przepisy na pyszne pączki i faworki: