Jeśli szukasz pomysłu na pyszny deser, który zachwyci rodzinę i znajomych, pączki z serka wiejskiego będą strzałem w dziesiątkę. Te puszyste, delikatne kuleczki nie wymagają skomplikowanych składników ani długiego wyrabiania ciasta. To idealna propozycja na szybki deser, szczególnie gdy masz ochotę na coś słodkiego. Pyszne pączuszki z serka wiejskiego możesz zrobić na dwa sposoby.
Spis treści:
Przepis na smażone pączki z serka wiejskiego
Pyszne pączuszki serowe możesz zrobić z serka wiejskiego czy mascarpone. Będą mieć formę małych kuleczek, które możesz dodatkowo nadziać (np. strzykawką cukierniczą) czekoladą czy dżemem.
Składniki (na ok. 25 sztuk):
- 250 g serka wiejskiego (może być z drobnymi grudkami lub gładki, wedle preferencji),
- 2 jajka,
- 3 łyżki cukru,
- łyżeczka cukru waniliowego,
- 1,5 szklanki mąki pszennej (możesz dodać więcej, jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie),
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- olej do smażenia (najlepiej rzepakowy lub słonecznikowy),
- cukier puder do posypania.
Sposób przygotowania:
- W dużej misce połącz serek wiejski, jajka, cukier oraz cukier waniliowy. Użyj trzepaczki lub miksera, aby składniki dobrze się połączyły.
- Masa może mieć drobne grudki z serka, co jest zupełnie normalne.
- W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli.
- Stopniowo dodawaj suche składniki do masy serowej, cały czas mieszając. Ciasto powinno być gęste, ale wciąż lepkie - konsystencja powinna pozwalać na formowanie niewielkich kulek.
- W głębokim garnku rozgrzej olej na średnim ogniu (temperatura powinna wynosić około 175 stopni).
- Aby sprawdzić, czy olej jest gotowy, wrzuć do niego kawałek ciasta - jeśli wypłynie i zacznie się rumienić, możesz smażyć pączki.
- Za pomocą dwóch łyżek formuj niewielkie porcje ciasta i wrzucaj je na rozgrzany olej. Smaż pączki partiami, aby nie obniżyć temperatury oleju.
- Każdą partię smaż przez 2-3 minuty, aż będą złociste z każdej strony.
- Usmażone pączki wyjmuj łyżką cedzakową i układaj na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Gdy lekko ostygną, posyp je cukrem pudrem lub polej ulubionym sosem, np. czekoladowym.
fot. Przepis na smażone pączki z serka wiejskiego/Adobe Stock, grinchh
Przepis na pączki z serka wiejskiego z piekarnika
Jeśli marzysz o słodkich pączkach, ale w zdrowszej wersji bez smażenia w głębokim tłuszczu, pączki pieczone w piekarniku będą idealnym rozwiązaniem. Te z serka wiejskiego są ultra-delikatne, lekkie, a ich przygotowanie jest równie proste, co wersji smażonej.
Składniki (na ok. 15 sztuk):
- 250 g serka wiejskiego,
- 2 jajka,
- 3 łyżki cukru,
- łyżeczka cukru waniliowego,
- 1,5 szklanki mąki pszennej (można dodać odrobinę więcej, jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie),
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- skórka starta z cytryny (opcjonalnie),
- odrobina mleka (opcjonalnie, jeśli ciasto będzie zbyt gęste).
Sposób przygotowania:
- W dużej misce wymieszaj serek wiejski, jajka, cukier i cukier waniliowy. Dodaj skórkę startą z cytryny, jeśli chcesz wzbogacić smak pączków.
- W drugiej misce połącz mąkę, proszek do pieczenia i sól. Stopniowo dodawaj suche składniki do masy serowej, cały czas mieszając.
- Ciasto powinno być dość gęste, ale elastyczne. Jeśli jest zbyt gęste, możesz dodać odrobinę mleka.
- Uformuj niewielkie kulki z ciasta, lekko oprószając ręce mąką, aby się nie kleiły. Możesz też użyć łyżki do nakładania ciasta na blachę.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (grzanie góra-dół). Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej pączki, zachowując odstępy, ponieważ podczas pieczenia lekko urosną.
- Piecz przez 15-20 minut, aż będą złociste i lekko wyrośnięte. Jeśli chcesz, by były bardziej rumiane, na ostatnie 2-3 minuty włącz funkcję termoobiegu.
- Po wyjęciu z piekarnika odczekaj kilka minut, aż pączki ostygną. Posyp je cukrem pudrem lub udekoruj polewą bądź lukrem.
fot. Przepis na pączki z serka wiejskiego z piekarnika/Adobe Stock, shaiith
Zobacz też inne pomysły na pyszne pączki:

Nie ma lepszych przepisów na fit pączki twarogowe. Jedz je zamiast słodyczy - smak jak marzenie i to za grosze

Pączki z budyniem smakują jak u babci i są niezwykle proste. Ten jeden domowy składnik podkręca ich smak

Pączki serowe to słodki hit nie tylko w tłusty czwartek. Zobacz, jak zrobić pyszne pączki i oponki serowe w kilka chwil

Pączki siostry Anieli to pyszna, słodka przekąska nie tylko na Tłusty Czwartek. Zrobisz je szybko i sprawnie

Pączki z ziemniakami siostry Anastazji: przepis, który zawsze się udaje. Czy wiesz, po co daje się ziemniaki do pączków?

Miękkie, puszyste i aksamitne: oto najlepsze pączki jogurtowe bez drożdży

Co zamiast spirytusu do pączków i faworków? To trik babci przekazywany z pokolenia na pokolenie

Oponki z serem mascarpone na tłusty czwartek i nie tylko: pyszna alternatywa dla klasycznych pączków

Keto pączki – 3 przepisy na pyszne niskowęglowodanowe pączki niemal bez cukru i bez glutenu

Miękkie i rozpływające się w ustach. Oto przepis na pyszne pączki z czekoladą

Buchty, pampuchy, kluski... przepis na pyszne pączki na parze

Idealne pączki serowe siostry Anastazji

Te 3 pomysły na mini pączki królują na stołach nie tylko w Tłusty Czwartek. Zrobisz je w mniej niż 15 minut

Najlepszy stary przepis na pączki z cukrem pudrem. Smak jak u babci

Pączki z mascarpone. Prosty przepis na słodki deser
