Buchty, pampuchy, kluski... przepis na pyszne pączki na parze

Pączki na parze to lekka i szybka przekąska, która nie wymaga smażenia ich w głębokim tłuszczu. Przypominają nieco pyzy, dlatego czasem nazywane są buchtami lub pampuchami. Do ich przygotowania wykorzystasz tylko kilka składników. Możesz podać gotowe pączki na parze z marmoladą, dżemem albo czekoladą.
/ 14.01.2023 05:32
DRUKUJ PRZEPIS
Buchty, pampuchy, kluski... przepis na pyszne pączki na parze fot. Adobe Stock, Agnieszka
Liczba porcji: 15
Czas wykonania: 90 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 40 g drożdży,
  • 500 ml mleka,
  • 500 g mąki + 2 łyżki na rozczyn,
  • 20 g cukru,
  • 2 jajka,
  • 40 g masła,
  • szczypta soli,
  • opakowanie cukru wanilinowego.
Przygotowanie:

Tradycyjne pączki, po które nałogowo sięgamy w tłusty czwartek, są smażone w głębokim tłuszczu. Przez to nie są zbyt zdrowym przysmakiem. Możesz jednak zastosować alternatywne sposoby przygotowania - np. na parze albo w piekarniku.

Pączki na parze smakują jak tradycyjne pampuchy lub buchty. Możesz je polać pysznym słodkim sosem albo nadziać dżemem, czekoladą czy konfiturą.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. Najpierw przygotuj rozczyn. Do wysokiego naczynia wlej połowę (125 ml) ciepłego, ale nie gorącego mleka.
  3. Dodaj cukier, wymieszaj, a następnie zasyp dwoma łyżkami mąki, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 20 minut.
  4. W tym czasie do dużej miski przesiej mąkę, dodaj sól i wbij jajka.
  5. Dodaj resztę ciepłego mleka (125 ml), a następnie bardzo miękkie masło. Możesz je wcześniej rozpuścić i ostudzić.
  6. Do miski dodaj gotowy rozczyn, całość wymieszaj, a następnie zagnieć ciasto. Możesz użyć robota kuchennego i końcówki z hakiem albo zrobić to ręcznie.
  7. Tak przygotowane ciasto przykryj czystą ściereczką i odstaw na ok. godzinę w ciepłe miejsce. Powinno ono przynajmniej podwoić swoją objętość.
  8. Kiedy ciasto już wyrośnie, przełóż je na obsypany mąką blat, a następnie odrywaj kolejne partie i formuj w dłoniach na kształt dużej pyzy.
  9. Gotowe pączki odstaw jeszcze na 15 minut, aby wyrosły, a następnie ugotuj na parze. Możesz zrobić to w specjalnym parowarze albo przy pomocy głębokiego garnka z wodą oraz metalowego lub silikonowego sitka.
  10. Gotowe pączki na parze możesz udekorować dżemem z zewnątrz albo nadziać przy pomocy strzykawki cukierniczej.

Czytaj także:
Pączki serowe siostry Anastazji
Kładzione pączki bez drożdży
Oponki drożdżowe bez sera
 

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA