Składniki:
- 40 g drożdży,
- 500 ml mleka,
- 500 g mąki + 2 łyżki na rozczyn,
- 20 g cukru,
- 2 jajka,
- 40 g masła,
- szczypta soli,
- opakowanie cukru wanilinowego.
Przygotowanie:
Tradycyjne pączki, po które nałogowo sięgamy w tłusty czwartek, są smażone w głębokim tłuszczu. Przez to nie są zbyt zdrowym przysmakiem. Możesz jednak zastosować alternatywne sposoby przygotowania - np. na parze albo w piekarniku.
Pączki na parze smakują jak tradycyjne pampuchy lub buchty. Możesz je polać pysznym słodkim sosem albo nadziać dżemem, czekoladą czy konfiturą.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Najpierw przygotuj rozczyn. Do wysokiego naczynia wlej połowę (125 ml) ciepłego, ale nie gorącego mleka.
- Dodaj cukier, wymieszaj, a następnie zasyp dwoma łyżkami mąki, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 20 minut.
- W tym czasie do dużej miski przesiej mąkę, dodaj sól i wbij jajka.
- Dodaj resztę ciepłego mleka (125 ml), a następnie bardzo miękkie masło. Możesz je wcześniej rozpuścić i ostudzić.
- Do miski dodaj gotowy rozczyn, całość wymieszaj, a następnie zagnieć ciasto. Możesz użyć robota kuchennego i końcówki z hakiem albo zrobić to ręcznie.
- Tak przygotowane ciasto przykryj czystą ściereczką i odstaw na ok. godzinę w ciepłe miejsce. Powinno ono przynajmniej podwoić swoją objętość.
- Kiedy ciasto już wyrośnie, przełóż je na obsypany mąką blat, a następnie odrywaj kolejne partie i formuj w dłoniach na kształt dużej pyzy.
- Gotowe pączki odstaw jeszcze na 15 minut, aby wyrosły, a następnie ugotuj na parze. Możesz zrobić to w specjalnym parowarze albo przy pomocy głębokiego garnka z wodą oraz metalowego lub silikonowego sitka.
- Gotowe pączki na parze możesz udekorować dżemem z zewnątrz albo nadziać przy pomocy strzykawki cukierniczej.
Czytaj także:
Pączki serowe siostry Anastazji
Kładzione pączki bez drożdży
Oponki drożdżowe bez sera