Czas wykonania: 40 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 250 g sera mascarpone,
- 120 g mąki pszennej typ 550,
- 2 jajka,
- 50 g drobnego cukru,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Przygotowanie:
Pyszne oponki z mascarpone to alternatywa dla klasycznego, babcinego przepisu na pączki. Ich przygotowanie jest bardzo łatwe i nie trwa tyle, co robienie ciasta na pączki, ponieważ nie ma konieczności odstawiania go do wyrośnięcia. Oponki serowe doskonale smakują z różnymi dodatkami - czekoladą, kolorową posypką lub cukrem pudrem.
Sposób przygotowania:
- Serek, jajka, cukier i proszek do pieczenia umieść w misce i dokładnie wymieszaj, aż powstanie gładka masa.
- Następnie stopniowo przesiewaj do środka mąkę i zagnieć elastyczne, dość lepkie ciasto.
- Następnie z ciasta formuj niewielkie, spłaszczone kule. W środku wytnij dziurkę - możesz zrobić to małym kieliszkiem albo ręcznie.
- Tak przygotowane oponki z mascarpone smaż w głębokim oleju po kilka minut z każdej strony - muszą się dobrze zarumienić.
- Następnie odsącz z tłuszczu na ręczniku papierowym.
- Jeszcze ciepłe oponki posyp cukrem pudrem lub obtocz w mieszance białego cukru i cynamonu.
Czytaj także:
Pączki z serka homogenizowanego
Jak przechowywać pączki i faworki
Róże karnawałowe, czyli alternatywa dla faworków