Miękkie i rozpływające się w ustach. Oto przepis na pyszne pączki z czekoladą

Pączki z czekoladą to bardzo popularna, słodka przekąska. Jeśli nie chcesz wykorzystywać dżemu ani marmolady jako nadzienia, sięgnij po aksamitny krem czekoladowy. Możesz umieścić je w środku pączka albo wykorzystać jako polewę. Sprawdź ten przepis na idealne pączki z czekoladą. Wystarczy tylko kilka składników.
/ 15.01.2023 05:20
DRUKUJ PRZEPIS
Miękkie i rozpływające się w ustach. Oto przepis na pyszne pączki z czekoladą fot. Adobe Stock, Bart
Czas wykonania: 60 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 500 g mąki pszennej,
  • 80 g roztopionego, wystudzonego masła,
  • 8 g suchych drożdży instant (lub 25 g świeżych),
  • 250 ml ciepłego mleka,
  • 80 g cukru,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki wódki,
  • 200 ml śmietanki 30%,
  • po 100 g gorzkiej i mlecznej czekolady,
  • cukier puder do dekoracji.
Przygotowanie:

Pączki z czekoladą to pyszna propozycja na tłusty czwartek, ale nie tylko. Świetnie sprawdzą się jako przekąska podczas rodzinnego spotkania albo szybki deser dla całej rodziny. Domowe pączki są przepyszne, a własnoręcznie przygotowane nadzienie czekoladowe może mieć wiele zastosowań.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj krem czekoladowy. Obie czekolady połam.
  2. Do rondelka wlej śmietankę, a następnie podgrzej.
  3. Kiedy będzie już ciepła, wrzuć połamaną czekoladę. Mieszaj delikatnie, aż całość się rozpuści. Podgrzewaj na małym ogniu, aby nic się nie przypaliło.
  4. Gotową, aksamitną czekoladę odstaw z ognia i wystudź.
  5. W tym czasie przygotuj ciasto. Jeśli używasz świeżych drożdży, najpierw przygotuj rozczyn: wkrusz je do wysokiej miski, zalej ciepłym, ale nie gorącym mlekiem, dodaj cukier i wymieszaj. Zasyp 3 łyżkami mąki. Przykryj ściereczką i odstaw na 15-20 minut.
  6. Do miski przesiej mąkę, dodaj wyrośnięty rozczyn albo suche drożdże, cukier i ciepłe mleko.
  7. Następnie dodaj spirytus, wystudzone masło i zagnieć gładkie, elastyczne ciasto.
  8. Przykryj miskę i odstaw ciasto na ok. godzinę do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
  9. Wyrośnięte ciasto przełóż na blat obsypany mąką i rozwałkuj na grubość ok. 2 cm.
  10. Następnie wytnij kółka o średnicy ok. 8-10 cm. Odstaw na pół godziny do ponownego wyrośnięcia.
  11. Następnie uformuj kształt pączka z każdego krążka i smaż każdy z nich w głębokim oleju - kilka minut z każdej strony.
  12. Gotowe, lekko wystudzone pączki nadziej czekoladą przy pomocy strzykawki cukierniczej. Posyp cukrem pudrem.
  13. Możesz także polać gotowe pączki czekoladą.

Czytaj także:
Pączki serowe siostry Anastazji
Pączki z serka homogenizowanego
Pączki z mascarpone
 

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA