Czas wykonania: 60 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 80 g roztopionego, wystudzonego masła,
- 8 g suchych drożdży instant (lub 25 g świeżych),
- 250 ml ciepłego mleka,
- 80 g cukru,
- 2 jajka,
- szczypta soli,
- 2 łyżki wódki,
- 200 ml śmietanki 30%,
- po 100 g gorzkiej i mlecznej czekolady,
- cukier puder do dekoracji.
Przygotowanie:
Pączki z czekoladą to pyszna propozycja na tłusty czwartek, ale nie tylko. Świetnie sprawdzą się jako przekąska podczas rodzinnego spotkania albo szybki deser dla całej rodziny. Domowe pączki są przepyszne, a własnoręcznie przygotowane nadzienie czekoladowe może mieć wiele zastosowań.
Sposób przygotowania:
- Przygotuj krem czekoladowy. Obie czekolady połam.
- Do rondelka wlej śmietankę, a następnie podgrzej.
- Kiedy będzie już ciepła, wrzuć połamaną czekoladę. Mieszaj delikatnie, aż całość się rozpuści. Podgrzewaj na małym ogniu, aby nic się nie przypaliło.
- Gotową, aksamitną czekoladę odstaw z ognia i wystudź.
- W tym czasie przygotuj ciasto. Jeśli używasz świeżych drożdży, najpierw przygotuj rozczyn: wkrusz je do wysokiej miski, zalej ciepłym, ale nie gorącym mlekiem, dodaj cukier i wymieszaj. Zasyp 3 łyżkami mąki. Przykryj ściereczką i odstaw na 15-20 minut.
- Do miski przesiej mąkę, dodaj wyrośnięty rozczyn albo suche drożdże, cukier i ciepłe mleko.
- Następnie dodaj spirytus, wystudzone masło i zagnieć gładkie, elastyczne ciasto.
- Przykryj miskę i odstaw ciasto na ok. godzinę do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto przełóż na blat obsypany mąką i rozwałkuj na grubość ok. 2 cm.
- Następnie wytnij kółka o średnicy ok. 8-10 cm. Odstaw na pół godziny do ponownego wyrośnięcia.
- Następnie uformuj kształt pączka z każdego krążka i smaż każdy z nich w głębokim oleju - kilka minut z każdej strony.
- Gotowe, lekko wystudzone pączki nadziej czekoladą przy pomocy strzykawki cukierniczej. Posyp cukrem pudrem.
- Możesz także polać gotowe pączki czekoladą.
Czytaj także:
Pączki serowe siostry Anastazji
Pączki z serka homogenizowanego
Pączki z mascarpone